Από τις 12 έως 18 Οκτωβρίου επιστρέφουν ξανά στο σανίδι θεατρικές παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σεζόν, χαρίζοντας σασπένς, γέλιο και ωραίες ερμηνείες στο κοινό, με έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
"Αξύριστα πηγούνια"
Για τρίτη συνεχή χρονιά, το βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου, παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Χορν από τις 14 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Στο ρόλο του Σάββα ο Στάθης Σταμουλακάτος και στο ρόλο του Κυριάκου ο Ηλίας Βαλάσης. Στους ρόλους του Μαρινάκη και της Ιρίνας, ο Σπύρος Ασημένιος και η Αντωνία Πιτουλίδου αντίστοιχα. Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 17 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας - τα ζητήματα που θίγει το έργο - έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί.
"Berlin Alexanderplatz"
Η μεγάλη περσινή επιτυχία του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων επιστρέφει από τις 13 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ανδρέου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Ο κύκλος του έρωτα, ο κύκλος της τιμιότητας, ο κύκλος της επιβίωσης, ο κύκλος του θανάτου ξετυλίγονται μέσα από μια αλυσίδα από συναρπαστικά γεγονότα που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.
"Ακάλυπτη στον Ακάλυπτο"
Για δεύτερη χρονιά έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη από 15 Οκτωβρίου το έργο της Ρούλας Καρακατσάνη σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά, με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καρακατσάνη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη. Το έργο μας φανερώνει έναν κόσμο όπου η αγάπη και η τρυφερότητα είναι τα θεμέλιά του. Ξεδιπλώνει μπροστά μας μια θάλασσα συναισθημάτων και διαδρομών. Μια εξομολόγηση που λυτρώνει τον θεατή σπάζοντας τελικά τα σκηνικά όρια. Το γέλιο, ως καλός αγωγός της σκέψης, δημιουργεί ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Στην αιχμαλωσία της εύθραυστης καθημερινότητας, στην ανελεύθερη πατριαρχική κοινωνία που προσπαθούμε να επιβιώσουμε η "ακάλυπτη" βρίσκει διέξοδο στη φαντασία.
"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι"
H μακάβρια φάρσα του Μπέρτολτ Μπρεχτ επιστρέφει στο θέατρο Ark από τις 18 Οκτωβρίου υπό τη σκηνοθετική οπτική του Άρη Μπινιάρη, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου σε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους ηθοποιούς: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μείγμα σάτιρας, πολιτικού σχολιασμού και σκοτεινού χιούμορ, ένα έργο- καλλιτεχνική μαρτυρία για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης εξουσίας και τους παραλληλισμούς που κάνει με ιστορικά και σύγχρονα γεγονότα. Απεικονίζει μοναδικά αλληγορικά την άνοδο της δημαγωγικής φιγούρας, του Αρτούρο Ούι, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον φόβο, τη χειραγώγηση και τη διαφθορά για να καταλάβει την εξουσία.
"Φιλουμένα Μαρτουράνο"
Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία η γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θεατρικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, επιστρέφει στις 18 Οκτωβρίου στο θέατρο "Δημήτρης Χορν" σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Μελέτη Ηλία. Οι δύο ηθοποιοί πλαισιώνονται από ένα εξαιρετικό καστ: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Ελευθερία Κοντογεώργη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Βασίλη Τσαλίκη και Μιχάλης Ψαλίδας. Στο έργο δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και τα στερεότυπα της πατριαρχίας κλονίζονται με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στην τρυφερή αυτή ιστορία αγάπης, πίστης και συγχώρεσης που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
"Το παλτό"
Το εμβληματικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ ανεβαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά από τις 19 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αργώ - studio σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου. Η παράσταση ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και παίχτηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Το έργο αφορά ένα υπαλληλάκο ο οποίος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol, που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα είναι και αυτό που θα τον στοιχειώσει.
"Η αρκούδα"
Το κλασικό αριστούργημα του Τσέχοφ επιστρέφει στο "Αμφι-θέατρο" από 13/10 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε σκηνοθεσία του Νίκου Καρδώνη, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης και Γιάννης Δενδρινός. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της, ενώ παράλληλα πρέπει να εξοφλήσει δυο γραμματία που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η παράστασή του δίνεται στη γραμμή της κωμικής υπερβολής, κυρίως όσον αφορά τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, ενώ συνολικά η σκηνοθεσία είναι ανάλαφρη, περιπαικτική και αντιμετωπίζει το κείμενο με δημιουργική, ευφρόσυνη "αυθάδεια", σύμφωνα με την κριτική του "α".
"Υπερβολές!"
Το τρίπτυχο που πρωτοπαρουσιάστηκε στο τέλος της περσινής σεζόν στο Θέατρο Τέχνης, επιστρέφει από τις 16 Οκτωβρίου, με τις υπογραφές του Γιάννη Καλαβριανού ("Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο"), της Μαριάννας Κάλμπαρη ("Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος") και του Βασίλη Μαυρογεωργίου ("O άνθρωπος της διπλανής πόρτας"), στα κείμενα και τη σκηνοθεσία τους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση και συνθήκη, όπου οι τρεις δημιουργοί κλήθηκαν να εξερευνήσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης, υπόγειας βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Η παράσταση αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τριπτύχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική "Βία παντού", που δημιούργησε και παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-23.
"Το στρίψιμο της βίδας"
Το ανατρεπτικό θρίλερ που κατέκτησε κοινό και κριτικούς επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από 14 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου στο θέατρο Vault. Οι σεναριογράφοι και ηθοποιοί Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν μεταφέρουν επί σκηνής την πιο τολμηρή θεατρική διασκευή του αριστουργήματος του α Χένρι Τζέιμς, "Το στρίψιμο της βίδας". Μαζί τους στη σκηνή οι ηθοποιοί Βαλεντίνος Βαλάσης και Γεωργία Δήμου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου, με ανατροπές ως και το τελευταίο λεπτό, εμπνευσμένο από το σπουδαίο έργο του Αμερικανού συγγραφέα, στο οποίο έχουν βασιστεί σημαντικές θεατρικές, αλλά και κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως "Η Έκτη Αίσθηση", "Οι Άλλοι", κλπ. Μία νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν άκρως γοητευτικό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, όμως, θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένει η ιδιαίτερη οικογένεια. Είναι ο Πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα "παράξενα" παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν... το στρίψιμο της βίδας;
"Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή"
Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, έρχεται για τρίτη χρονιά στο θέατρο Vault από τις 14 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project "Ο γιος μου...". Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη. Το έργο αφορά την Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, η οποία υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.
"Αρκουδοράχη"
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων, η ομάδα ΠΥΡ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με το έργο του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα θεάτρου και κινηματογράφου Εντ Τόμας, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη, στο θέατρο Θησείον από τις 12 Οκτωβρίου. Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δρόσος, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, όπου ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί μ’ έναν άγνωστο σκοπό.
"Καπετάν Μιχάλης"
Μετά από τη θερμή υποδοχή του κοινού, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για τρίτη θεατρική σεζόν από τις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μπάζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που εξυμνεί την ανθρώπινη φύση, τις σχέσεις και τον έρωτα, την ανθρωπιά, την πίστη, τη φιλία μα και την προδοσία, τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα, τον πόθο και το θάνατο, την υπέρβαση και τη συντριβή. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο "Ελευθερία ή Θάνατος".
"Να σου πω μια ιστορία"
Το διεθνές μπεστ σέλερ του Χόρχε Μπουκάι, έρχεται με φρέσκια και κωμική ματιά από τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Πλειώνη, με συνεχή sold-out τα τελευταία δύο χρόνια, η παράσταση επανέρχεται για ακόμη στο θέατρο Bios από τις 13 Οκτωβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Θρασυβουλίδη, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Πλειώνης, Δημοσθένης Φίλιππας. Το έργο αφορά τον Ντέμιαν που επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– που τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται, οι ρόλοι ανατρέπονται. Οι ιστορίες ζωντανεύουν γλαφυρά, ενώ ηθοποιοί και θεατές γίνονται αμοιβαία κομμάτι μιας ιδιάζουσας και απρόοπτης "θεραπείας".
"Μαθήματα κωμωδίας"
Μετά από δύο χρόνια επιτυχίας, το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θοδωρή Αθερίδη συνεχίζεται για 3η χρονιά στο Μικρό Παλλάς από τις 12 Οκτωβρίου. Περνώντας μέσα από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, γελοιοποιεί όλα όσα μας βασανίζουν, συμπρωταγωνιστούν μαζί του οι ηθοποιοί Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.
"Άντρες με τα όλα τους"
Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και την καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, οι "Άντρες με τα όλα τους", επιστρέφουν ανανεωμένοι για 2η χρονιά από τις 13 Οκτωβρίου και για 40 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Βέμπο, σε σκηνοθεσία της Θέμις Μαρσέλλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντάνιελ Νούρκα, Παρθένα Χοροζίδου, Βάσω Γουλιελμάκη, ΙζαμπέλλαΦούλοπ, Άννα Μαρία Κόρνια και η Βίκυ Κάβουρα. Η παράσταση είναι προσαρμοσμένη στην σημερινή πραγματικότητα και είναι βασισμένη στην κωμωδία με τον τίτλο "Ladies Night" των Stephen Sinclair και Anthony McCarten. Διαδραματίζεται σε μια Αθήνα, μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπου έξι άντρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με μόνο κοινό το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά, έχουν μείνει άνεργοι και αποφασίζουν να κάνουν ένα σόου με στριπτήζ, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα και να σώσουν ό, τι προλαβαίνουν από τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους.
"Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα"
Το έργο του Ευθύμη Φιλίππου ανεβαίνει ξανά από τις 12 Οκτωβρίου στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Τζωρτζίνα Λιώση και Νάνσυ Μπούκλη. Το έργο έχει ξεχωρίσει τόσο ως βιβλίο όσο και όλες τις φορές που
παρουσιάστηκε στο θέατρο. Η περσινή παράσταση αγαπήθηκε από το κοινό και χαρακτηρίστηκε "δαιμονική" και άψογη, γεμάτη παράλογους διαλόγους και πολύ χιούμορ. Διαδραματίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο, σε απροσδιόριστο χρόνο στην Αθήνα. Δυο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας, προσπαθούν να επικοινωνήσουν, γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Παραμένουν καθισμένοι εκεί, πολλές φορές σκέφτονται να φύγουν πριν έρθουν οι πάστες τους. Ίσως σε αυτή τη σκέψη
συμφωνήσουν σε κάτι. Θα προλάβουν όμως να αποφασίσουν τι θα κάνουν;
"Κάποιος να με προσέχει"
Το έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες έρχεται για δεύτερη χρονιά σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με ανανεωμένη διανομή και νέο χώρο, στο Θέατρο Βεάκη, από τις 16 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστούν ο Αντίνοος Αλμπάνης και οι Σωτήρης Σκάντζικας και Δημήτρης Παπαγεωργίου, νέες προσθήκες στο καστ. Το έργο στρέφεται γύρω από τρεις "δυτικούς" ομήρους που είναι έγκλειστοι σε ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και τη μόνιμη αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή "παιχνίδια" διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.
"Πλαστελίνη"
Η Κατερίνα Σκουρλή σκηνοθετεί την το έργο του Βασίλι Σίγκαρεφ, μια ιστορία για έναν κόσμο άκαμπτο, γεμάτο βία και απελπισία, η οποία θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη από τις 18 Οκτωβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σοφία Κουλέρα, Ναταλία Λουιζάκη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Χαρά Τζόκα. Ο Μαξίμ είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει μαζί με την γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους –όχι τόσο το φαγητό τους, όσο την βότκα ή την δόση τους. Σε μια εξαθλιωμένη –οικονομικά και ηθικά– κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα και μεγαλώνει, σε μια –οποιαδήποτε– πόλη της Ρωσίας του 2001, που λίγο διαφέρει από τις πόλεις του 2023, ο Μαξίμ θέλει να καταφέρει να βρει έναν διαφορετικό τρόπο επιβίωσης.
"Ραχήλ"
Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά από τις 18 Οκτωβρίου ένα από τα κορυφαία έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία - διασκευή Μανώλη Ιωνά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Δεστούνης, Ειρήνη Παπαδημάτου, Αντώνης Σανιάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Βασίλης Φακανάς, Νίκος Κρίκας, Ιωάννα Γκαβάκου. Το έργο με ιστορικό πλαίσιο, διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι στην πατρίδα του συγγραφέα, τη Ζάκυνθο, το Πάσχα του 1891. Κύριος άξονας, ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων που η σχέση τους θα ήταν απόλυτα αποδεκτή, αν δεν είχε δυναμιτιστεί από το έντονο κλίμα του αντισημιτισμού που προκάλεσε ένα ξαφνικό, τυχαίο γεγονός: ο φόνος ενός παιδιού. Η "Ραχήλ" δε θα πάψει να είναι επίκαιρη όσο υπάρχουν διακρίσεις, όσο επικρατεί η ξενοφοβία, όσο απαίδευτες μάζες κατευθύνονται στο κακό, όσο τα συμφέροντα βρίσκονται πάνω από το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.
"Τάο"
Η παράσταση του σύγχρονου και ανέκδοτου θεατρικού έργου του Γιώργου Καφετζόπουλου σε σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη, μετά από την πολύ επιτυχημένη παρουσίασή της την περασμένη θεατρική σεζόν, επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ από τις 16 Οκτωβρίου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γιώργος Καφετζόπουλος. Ο συγγραφέας ανέφερε στο "α" σχετικά με τον τίτλο του έργου ότι: "Είναι αστεία λέξη, για κάποιους βέβαια είναι κάτι ιερό. Για τους ταοϊστές, το Τάο είναι η αρχέγονη συμπαντική δύναμη που γεννάει τα πάντα. Σαν να λέμε ο Θεός. Έχει ενδιαφέρον, πιστεύω, και πλάκα ως τίτλος". Το έργο αφορά τον Αντρέα Καραμούτσο ο οποίος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό "βασίλειο" της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που "ανέβηκε σαν το φίδι" και πια "τρέχει" την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.
"Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου"
Με επιτυχία συνεχίζεται η παράσταση και αυτή τη σεζόν από τις 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, ενθουσιάζοντας τους φαν του είδους της νουάρ λογοτεχνίας και όχι μόνο αυτούς. Σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα με τους ηθοποιούς Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργο Γεροντιδάκη και Πάνο Σταθακόπουλο, το έργο στηρίζεται στο "Διπλό παιχνίδι" του μετρ του είδους, Ρομπέρ Τομά. Στην υπόθεση παρακολουθούμε μία πάμπλουτη κληρονόμο που επιχειρεί να απαλλαχθεί όσο το δυνατό πιο ανώδυνα από τον σύζυγό της, έναν καταχρεωμένο από τον τζόγο νεαρό άνδρα, ο οποίος εκτός του προικοθηρικού του χαρακτήρα, σχεδιάζει να τη δολοφονήσει.
"Ο φονιάς"
Η παράσταση - αφιέρωμα στο έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη, ανεβαίνει για τρίτη θεατρική σεζόν στο θέατρο Βικτώρια από τις 13 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου. Σημειώνεται ότι η παράσταση βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου στον Τζώνη Θεοδωρίδη από τα 12α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Λουκία Παπαδάκη. Το έργο διαδραματίζεται τη δεκαετία του ΄70. Μια βροχερή μέρα μέσα σε ένα μικροαστικό σπίτι τέσσερα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το ένοχο παρελθόν τους. Ο Σάββας, ο Ταρζάν, η Μαρία και ο Γιάννης, θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών αγωνίζονται να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία. Η αλήθεια του καθένα ξεχωριστά ορθώνεται σαν φάντασμα να τον κατασπαράξει. Θα έρθει η κάθαρση τελικά;
"Λεονάρντα"
Μετά τη μεγάλη επιτυχία και τις συνεχόμενες sold-out παραστάσεις, η πραγματική και
συγκλονιστική ιστορία της "Σαπουνοποιού του Κορέτζιο" Λεονάρντα Τσιαντσούλι του σκηνοθέτη και συγγαφέα Γιώργου Καλογερόπουλου επιστρέφει στο Θέατρο 2510 από τις 19 Οκτωβρίου για 10 μόνο παραστάσεις. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Βάσω Μανδύλη, Εύη Τσακλάνου, Μαρία Μιχαηλίδου, Νατάσα Λυμπεροπούλου, Γιώργος Καλογερόπουλος, Μαρίνα Σωκράτη. Πρόκειται για την κατά συρροή δολοφόνο που έφτιαχνε κέικ και σαπούνια με τα θύματα της και τα μοίραζε στη γειτονιά, διέπραξε τρεις φορές το ασυγχώρητο αμάρτημα της ανθρωποκτονίας. Στην Ιταλία του Μουσολίνι και στα σπάργανα του Β´ Παγκόσμιου πολέμου, η Λεονάρντα, χτυπημένη από την μοίρα και τους ανθρώπους, καταφεύγει στον αποκρυφισμό για να "σώσει" το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής της, τον γιο της.
"Χασάπης"
Το θεατρικό έργο του Καναδού συγγραφέα Νικολά Μπιγιόν ανεβαίνει από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, για 2η σεζόν, στο θέατρο Αλκμήνη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Νίκου Σκουλά. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έλια Βεργανελάκη, Λουκάς Κούτρας, Νίκος Σκουλάς, Ερικαίτη Σταύρακα, Ορέστης Τουλιάτος. Διαδραματίζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα του Τορόντο στον Καναδά, ένας επιθεωρητής, ένας δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων και μία διερμηνέας, αναζητούν την ταυτότητα ενός ταλαιπωρημένου-σαν άστεγος στην εμφάνιση- 65άρη άντρα, που κάποιοι τον παράτησαν, ντυμένο με στρατιωτική στολή, ένα σκούφο του Άη Βασίλη στο κεφάλι και ένα γάντζο του χασάπη στο λαιμό. Η εξέλιξη και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων με απροσδόκητο αποτέλεσμα.
"Παντρολογήματα"
Το "Θέατρο της Μεσογείου" Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Νικολάϊ Γκόγκολ στο Θέατρο Αυλαία (Πολυχώρος Τεχνών) από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Αλμπέρτο Εσκενάζη. Μαζί του παίζουν οι ηθοποιοί: Κάλη Δάβρη, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σταμάτης Μπαντούνας, ο Βασίλης Φακάνας, και η Σάρα Εσκενάζη. Η υπόθεση εκτυλίσσεται με την προξενήτρα να προτείνει τρεις υποψήφιους γαμπρούς στην πανέμορφη νύφη. Όμως ο καθένας έχει το κάτι τις του που δεν έχει ο άλλος. Στην προσπάθεια τους να την διεκδικήσουν οι τρεις γαμπροί υπονομεύουν ο ένας τον άλλον και εκθέτουν τα υποτιθέμενα ελαττώματα των ανταγωνιστών τους. Μέσα σε αυτό το κομφούζιο, ο θείος που είναι προχωρημένης ηλικίας προσπαθεί να βρει την λύση αλλά ένα αναπάντεχο τέλος τα ανατρέπει όλα.
"Απόγνωση"
Από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παράσταση "Απόγνωση" σε κείμενο και σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Φωτεινή Βακάκη, Ιωάννα Νικολάου, Κατερίνα Στρατή, Χριστίνα Αναστασιάδου. Πρόκειται για πέντε μονολόγους εμπνευσμένους από την αποτρόπαια, σκληρή καθημερινότητα της βίας και της γυναικοκτονίας στηριγμένη στο ύφος του ποιητικού ρεαλισμού. Στην εποχή μας η θεματολογία της παράστασης αποκτά μια δραματική επικαιρότητα, καθώς, όλο και πιο συχνά έρχονται στη δημοσιότητα ειδήσεις που μας συγκλονίζουν με την έκταση και με τη βιαιότητα τους, έχοντας, σχεδόν ως αποκλειστικό τους θύμα τις γυναίκες.
"Καμένα λουλούδια στο παρτέρι"
Τα "Καμένα λουλούδια στο παρτέρι” του Ούγκο Μπέτι ανεβαίνουν ξανά σε σκηνοθεσία της Francesca Minutoli από τις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Καλιότσος (Τζοβάνι), Τάσος Αντωνίου (Τομάζο), Μαρία Μαλταμπέ (Λουίζα), Αλέξανδρος Μαράκης–Μπούρκας (Ροζάριο). Στο κέντρο της ιστορίας τοποθετείται ο αποτρόπαιος θάνατος του μικρού Γκουίντο που λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο το σπίτι όπου εξελίσσεται η υπόθεση του έργου. Κατά το συγγραφέα οι νέοι μένουν παθητικοί, απονεκρώνονται ψυχικά, στρέφονται στα ναρκωτικά, την εφήμερη διασκέδαση και εν τέλει στην αδιαφορία. Και όπως έχει πει ο ίδιος ο συγγραφέας: "Η αδιαφορία σκοτώνει. Χρειάζεται ελπίδα για να πάει μπροστά ο κόσμος".
"Άκου καθώς περνάει"
Ο κωμικός μονόλογος της Μαρίας Μαραγκουδάκη, "Άκου καθώς περνάει" μετά από θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν στο Θέατρο της Ημέρας σε σκηνοθεσία της ίδιας από τις 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για 23 στιγμιότυπα από την πορεία ζωής μιας γυναίκας. Η Μερόπη μεγαλώνει, όπως όλοι μας. Από παιδί γίνεται η μαθήτρια, η έφηβη, η φοιτήτρια, η νέα εργαζόμενη, η νέα μαμά, η μαμά φοιτητή, η πεθερά, η γιαγιά, η τρόφιμος γηροκομείου. Ένα υποκριτικό στοίχημα με 23 μεταμορφώσεις της ηθοποιού στο πέρασμα του χρόνου, ένα παιχνίδι εναλλαγής ρόλων του γυναικείου φύλου, αναζήτησης της ευτυχίας, της συντροφικότητας, του σκοπού της ζωής.
"Ζηνοβία η θεατρίνα"
Στις 14 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα το έργο της Άντας Χριστίδου με πρωταγωνίστρια της ίδια σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λιβανού, στο Studio Κυψέλης. Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο αφιερωμένο στη ζωή των μπουλουκιών μέσα από τα μάτια μιας θεατρίνας που αφηγείται την ζωή της με γλαφυρό τρόπο. Έρωτες, πάθη, ζήλειες και μυστικά αναμειγνύονται σε μια εκρηκτική αφήγηση. Περιγράφονται υπαρκτά πρόσωπα στην ιστορική διαδρομή του θεάτρου, από μια απόγονο τους την Άντα Χριστίδου, που έγραψε και παιζει αυτόν τον μονόλογο.
"Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών"
Ο Θεατρικός Οργανισμός "Νέος λόγος" και το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζουν από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, σε έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στο studio, το καινούργιο έργο του Παντελή Μπουκάλα σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, Στέλλας Κρούσκα και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με την ερμηνεία του Φώτη Μακρή μαζί με τον οποίο θα βρίσκεται στη σκηνή και ο μουσικός Νείλος Καραγιάννης. Ο Παντελής Μπουκάλας αναφέρει για το έργο: "Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, ο οικείος μας Πετρόμπεης, παραμένει, αν όχι ένα σημείο αμφιλεγόμενο, πάντως ένα πρόσωπο του Αγώνα ευρύτερα γνωστό όχι μόνο για τη μεγάλη συμβολή του στα επαναστατικά χρόνια αλλά για την εμπλοκή της οικογένειάς του στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια".
"Αίας"
O Γιώργος Νανούρης και ο Μιχάλης Σαράντης επιστρέφουν με τον "Αιάντα" του Σοφοκλή για 10 μόνο παραστάσεις από 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλκυονίς, με τον Μιχάλη Σαράντη να ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννέα ρόλους της τραγωδίας. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.
"170 τετραγωνικά / Moonwalk"
Η παράσταση–φαινόμενο που γράφει και σκηνοθετεί ο βραβευμένος Γιωργής Τσουρής συνεχίζει για 5η χρονιά στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, με πρωταγωνιστές τον ίδιο, την Αμαλία Αρσένη, την Ήβη Νικολαΐδου, τον Θανάση Ζερίτη και την Ελένη Τσιμπρικίδου. Με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, το έργο ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, με πρόσωπα της διπλανής πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες (από 14/10).
"Μακριά από παιδιά"
Η παράσταση που συγκίνησε την προηγούμενη σεζόν, επιστρέφει για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης (από 12/10), σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. Πρόκειται για μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν για πάντα παιδιά. Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα "συναντάει" τα όρια της ύπαρξής του. Πρωταγωνιστούν οι: Γιωργής Τσουρής, Ελεάνα Καυκαλά, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου. Στο ρόλο της Αλίκης η Χριστίνα Τσάφου.
"Τέλειοι ξένοι"
To καλοστημένο έργο δωματίου συν-σκηνοθετούν ο Πέτρος Λαγούτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, σε διασκευή της Ελεονώρας Μελέτη που θα παίζεται στο θέατρο Αθηνά από τις 12 Οκτωβρίου. Στην έξυπνη κομεντί που έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σύγχρονη (μικρο)αστική ηθική και συμπεριφορά πρταγωνιστούν οι Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης και στον ρόλο της μικρής κόρης η Λυδία Σγουράκη. Στο έργο μια αντροπαρέα και οι γυναίκες τους δίνουν ραντεβού σε ένα σπίτι για να δειπνήσουν. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι, που είναι μεν διασκεδαστικό, αλλά και ριψοκίνδυνο. Όλοι αφήνουν τα κινητά τους στο τραπέζι, και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν.
Περισσότερες πληροφορίες
170 τετραγωνικά / Moonwalk
Η αγωνιώδης ιστορία δύο αδερφών, που επιστρέφουν στο πατρικό τους, σε μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη θα προκαλέσει αντιθέσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. H εμφάνιση - βόμβα ενός προσώπου, θα φέρει αντιμέτωπους τους αντιήρωες με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους.
Άκου καθώς περνάει
Ένας κωμικός μονόλογος με είκοσι τρία στιγμιότυπα από την πορεία ζωής μιας γυναίκας. Η Μερόπη μεγαλώνει, όπως όλοι μας. Από παιδί γίνεται η μαθήτρια, η έφηβη, η φοιτήτρια, η νέα εργαζόμενη, η νέα μαμά, η μαμά φοιτητή, η πεθερά, η γιαγιά, η τρόφιμος γηροκομείου. Κι όμως αλλάζοντας, πόσο ίδιοι μένουμε; Τι μένει τελικά στο τέλος; Μήπως η πορεία είναι αντίστροφη; Ένα υποκριτικό στοίχημα με είκοσι τρεις μεταμορφώσεις της ηθοποιού στο πέρασμα του χρόνου, ένα παιχνίδι εναλλαγής ρόλων του γυναικείου φύλου, αναζήτησης της ευτυχίας, της συντροφικότητας, του σκοπού της ζωής. Η κινητήρια δύναμη είναι αυτό που έπεται, αυτό που περιμένουμε, αυτό που ελπίζουμε.
Μαθήματα κωμωδίας
Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.
Να σου πω μια ιστορία
Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– ο οποίος τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του. Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί να κάνει το κοινό συνένοχο. Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται και οι ρόλοι ανατρέπονται.
Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή
Το έργο της Κικής Μαυρίδου, ορμώμενο από το φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα για την οποία βραβεύτηκε. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή υπήρξε μια ανυπότακτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. Η «Μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, αποτελεί ένα από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Το έργο πέρα από μια καταγραφή είναι κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της.
Το ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1930, Σμύρνη-Αθήνα)
Μέσα από το ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου αναδύονται στιγμές από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι τον έρωτα που τη σημάδεψε ως πρόσφυγα στην Αθήνα. Αφήγηση, δράση και μουσική επί σκηνής ζωντανεύουν τις στιγμές που σημάδεψαν την Κλεονίκη, από την καταστροφή της Σμύρνης ως τον έρωτά της στην Αθήνα των προσφυγικών. Η δράση μεταφέρεται πότε στο τώρα, στις γειτονιές των προσφυγικών στο τέλος της δεκαετίας του ’20, και πότε στο τότε - στη Σμύρνη και στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή, στους διωγμούς και στην προσφυγιά, μέσα από τη ματιά της νεαρής Κλεονίκης.
Φιλουμένα Μαρτουράνο
Λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού που συμπυκνώνει στις σελίδες της μια ολόκληρη εποχή, η Φιλουμένα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που διαχρονικά συγκινεί το κοινό, ακόμα κι αν έχουν περάσει 77 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στη Νάπολη (1946). Η Φιλουμένα Μαρτουράνο ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου Ντομένικο Σοριάνο. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Ένα απρόσμενο μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα, στο έργο που βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.
Αξύριστα πηγούνια
Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα φλερτάρει με το χιούμορ, το ρεαλισμό και το σασπένς, μιλώντας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τους μετανάστες, το σεξισμό, τις οικονομικές ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας. Τρεις άνδρες που δουλεύουν σε ένα νεκροτομείο εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως έρχονται αντιμέτωποι με το νεκρό σώμα μιας γυναίκας, μίας στρίπερ με ξένη καταγωγή. Η αιτία του θανάτου της και το είδος της σχέσης που τους συνέδεε μαζί της είναι κάτι που ξεδιπλώνεται με συγγραφική δεξιοτεχνία στην πορεία, όσο εξελίσσεται η δράση. Αυτός είναι ο πυρήνας της ιστορίας του Γιάννη Τσίρου, που χρησιμοποιεί το μoτίβο του ανδρικού βλέμματος πάνω στο ανυπεράσπιστο γυναικείο σώμα, για να συνθέσει ένα έργο που φωτίζει ζητήματα πατριαρχίας, σεξισμού και εκμετάλλευσης.
Τέλειοι ξένοι
Στη γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία, επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης, όπου παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις στη γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο «Perfetti Sconosciuti». Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα).
Άντρες με τα όλα τους
Έξι άνεργοι γείτονες αποφασίζουν να κάνουν ένα σόου στριπτίζ για να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στη μεταφορά του έργου των Στίβεν Σινκλέρ και Άντονι ΜακΚάρτεν, που γράφτηκε το 1987 στη Νέα Ζηλανδία, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Επειδή όμως κανείς τους δεν ξέρει ούτε να χορεύει ούτε να γδύνεται, ζητούν βοήθεια από μια χορογράφο. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις βγαλμένες από το σήμερα, αναδεικνύονται προβλήματα της καθημερινότητας όπως είναι ένα διαζύγιο και τα παρελκόμενα του, η απιστία και οι εξωσυζυγικές σχέσεις, η απόλυση, ο νεοπλουτισμός, ο ρατσισμός και πολλά άλλα. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες είναι ένα κομμάτι ενός παζλ που περιγράφει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.
Ζηνοβία η θεατρίνα
Αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της, η συγγραφέας και ηθοποιός υπογράφει ένα έργο μέσα από το οποίο ζωντανεύει επί σκηνής η ιστορία μιας θεατρικής οικογένειας και παράλληλα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας από τη ζωή των μπουλουκιών του 19ου αιώνα που γύριζαν όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά, πλέκεται στην πορεία με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.
Η αρκούδα
Η υπόθεση εξελίσσεται σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα, μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της. Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το πένθος, το χρέος και ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσέχοφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό.
Κάποιος να με προσέχει
Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.
Τάο
Στο θεατρικό ντεμπούτο του συγγραφέα, η κινεζική φιλοσοφία κοντράρεται με το ελληνικό ταμπεραμέντο, σε μια σπιντάτη κωμωδία σκληρού ρεαλισμού, που πραγματεύεται μια ιστορία βίαιης ενηλικίωσης, με φόντο τη φυλακή και τον ειρωνικά αλληγορικό κόσμο της νύχτας. Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.
Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Οι μηχανισμοί που στηρίζουν και εκτρέφουν το φασισμό βρίσκονται στο στόχαστρο της μπρεχτικής παραβολής που μεταφέρει τη δράση από τη χιτλερική Γερμανία στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του Μεσοπολέμου. Ανεβαίνει σε μία παράσταση ολοκληρωμένης αισθητικής και αξιοσημείωτου δυναμισμού, που ακολουθεί τη σκηνική θεωρία του Μπρεχτ για ένα θέατρο αφύπνισης αλλά όχι διδακτικό και εκτυλίσσεται ως μία γκροτέσκα μασκαράτα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "(ανα)γέννηση του τέρατος".
Το στρίψιμο της βίδας
Όταν αναλαμβάνει τη φροντίδα δύο ορφανών παιδιών σε μια έπαυλη στην εξοχή, μια γκουβερνάντα συναντιέται με τους «δαίμονές» της στη θεατρική μεταφορά της κλασικής ιστορίας φαντασμάτων.
Μακριά από παιδιά
Το νεοελληνικό έργο που, μέσα από την ιστορία ενός σύγχρονου ζευγαριού, μιλάει για τα παιδικά τραύματα και απωθημένα που κουβαλούν οι ενήλικοι σκηνοθετεί με το χαρακτηριστικό ρεαλιστικό του ύφος ο Γιώργος Παλούμπης. Μετά από μια τραυματική απώλεια, ο Τάσος και η σύζυγός του Όλγα εγκαταλείπουν το παλιό τους διαμέρισμα και μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι. Καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, οι διαφωνίες και οι ανελέητες συγκρούσεις μεταξύ τους πυκνώνουν συνεχώς, και τα ψέματα που τους απομακρύνουν, βαθαίνουν όλο και πιο πολύ, ενώ στο σπίτι φιλοξενούν για λίγες μέρες και την ιδιόρρυθμη μητέρα του Τάσου. Ένας ξάδελφος και ένας διακοσμητής, συμπληρώνουν τους χαρακτήρες αυτής της απρόσμενης αλλά και πολύ οικείας ιστορίας, στην οποία τίποτα δεν είναι αυτό που αρχικά φαίνεται.
Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή Θάνατος)
Στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, οι υπόδουλοι Έλληνες επιχειρούν να ελευθερωθούν με έναν ξεσηκωμό στο εμβληματικό έργο για την αξία της ελευθερίας και της αυτοθυσίας. Εξυμνεί την ανθρώπινη φύση, τις σχέσεις και τον έρωτα, την ανθρωπιά, την πίστη, τη φιλία μα και την προδοσία, τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα, τον πόθο και το θάνατο, την υπέρβαση και τη συντριβή. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».
Ραχήλ
Η σχέση μιας Εβραίας κι ενός χριστιανού στη Ζάκυνθο του 1891 πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων σε ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα για τον αντισημιτισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Ο φόνος ενός παιδιού δυναμιτίζει το έντονο κλίμα που επικρατεί. Η κατηγορία στηριγμένη στη «συκοφαντία του αίματος», στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής. Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα, γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της.
Υπερβολές!
Τρία νέα μονόπρακτα που γράφτηκαν με ανάθεση του Θεάτρου Τέχνης και σκηνοθετούνται από τους συγγραφείς τους, μιλούν για τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης βίας στις σύγχρονες σχέσεις. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τρίπτυχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-2023. Τα τρία έργα είναι τα εξής: «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο» του Γιάννη Καλαβριανού (με την ηθοποιό Δέσποινα Γιαννοπούλου), «Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος» της Μαριάννας Κάλμπαρη (με την ηθοποιό Κατερίνα Λυπηρίδου) και «O άνθρωπος της διπλανής πόρτας» του Βασίλη Μαυρογεωργίου (με τον ηθοποιό Άγγελο Μπούρα).
Ακάλυπτη στον ακάλυπτο
Στην αιχμαλωσία της εύθραυστης καθημερινότητας, στην ανελεύθερη πατριαρχική κοινωνία μέσα στην οποία προσπαθούμε να επιβιώσουμε, η «ακάλυπτη» βρίσκει διέξοδο στη φαντασία. Διεκδικεί το όνειρο με σουρεαλισμό, ειλικρίνεια και χιούμορ. Μας φανερώνει έναν κόσμο του οποίου τα θεμέλια είναι η αγάπη και η τρυφερότητα. Ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας μια θάλασσα συναισθημάτων και διαδρομών. Μια εξομολόγηση που λυτρώνει τον θεατή, καταφέρνοντας να σπάσει τελικά τα σκηνικά όρια. Το γέλιο, ως καλός αγωγός της σκέψης, δημιουργεί ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά ο ένας για τον άλλον. Ένα φωτεινό πλάσμα που γίνεται ένα σύμβολο ελπίδας. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη για τα 10 χρόνια απουσίας του.
Πλαστελίνη
Ο έφηβος Μαξίμ ζει με τη γιαγιά του σε μια εξαθλιωμένη κοινωνία στη Ρωσία του 2001, όπου οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερο από το φαγητό τους, την βότκα ή την δόση τους. Σε μια εξαθλιωμένη –οικονομικά και ηθικά– κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα και μεγαλώνει, σε μια –οποιαδήποτε– πόλη της Ρωσίας του 2001, που λίγο διαφέρει από τις πόλεις του 2023. Στην πορεία του συναντά ανθρώπους που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν ή να τον κάνουν όμοιο τους στερώντας του το δικαίωμα της άλλης επιλογής για την ζωή. Παίζοντας με την πλαστελίνη του ονειρεύεται έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, τον οποίο υπερασπίζεται με όπλα τον έρωτα και τον ηρωισμό.
Λεονάρντα
Η αληθινή συγκλονιστική ιστορία της δολοφόνου κατά συρροή Λεονάρντα Τσιαντσούλι, γνωστή ως «σαπουνοποιός του Κορέτζιο», η οποία θυσίασε τρεις γυναίκες με την πεποίθηση ότι προστατεύει το γιο της, ο οποίος ετοιμαζόταν να ακολουθήσει τον Βασιλικό Στρατό της Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λεονάρντα, χτυπημένη από την μοίρα και τους ανθρώπους, κατέφυγε στον αποκρυφισμό για να τον «σώσει». Η παράσταση μεταφέρει την ιστορία με τη μορφή της αφηγηματικής ποίησης.
Παντρολογήματα
Το γνωστό έργο του Νικολάι Γκόγκολ αποτελεί μία τρελή κωμωδία γεμάτη εκπλήξεις, η οποία μοιάζει σχεδόν να έχει γραφτεί στη σημερινή εποχή. Τα “Παντρολογήματα” αφηγούνται την ιστορία μιας προξενήτρας η οποία προτείνει τρεις υποψήφιους γαμπρούς σε μια πανέμορφη νύφη. Φυσικά, ο κάθε υποψήφιος έχει το κατιτίς του που δεν έχει ο άλλος. Στην προσπάθεια τους να την διεκδικήσουν, οι τρεις γαμπροί υπονομεύουν ο ένας τον άλλον και εκθέτουν τα υποτιθέμενα ελαττώματα των ανταγωνιστών τους. Μέσα σε αυτό το κομφούζιο, ο θείος, ο οποίος είναι προχωρημένης ηλικίας, προσπαθεί να βρει την λύση αλλά ένα τέλος που κανείς δεν περιμένει τα ανατρέπει όλα!
Αίας
Η παράσταση αποτελεί τη μεταφορά στη σκηνή του ομώνυμου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου. Το ποίημα αυτό έχει τη μορφή αφηγηματικού θεατρικού μονολόγου, όπως και άλλα δεκαέξι συνθέματα του δημιουργού που περιλαμβάνονται στην εμβληματική συλλογή “Τέταρτη διάσταση”, την οποία έγραψε όσο βρισκόταν σε εξορία. Το κείμενο του Ρίτσου, όπως και η παράσταση, επικεντρώνεται στη φιγούρα του πολεμιστή στον Τρωϊκό Πόλεμο Αίαντα, όπως παρουσιάζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή που φέρει το όνομά του. Μέσα από τη μορφή του παραπλανημένου ήρωα, που χάνει τη λογική του εξαιτίας της Αθηνάς και αυτοκτονεί, το έργο εξετάζει το ανθρώπινο πάθος, που εκτίθεται ως αναδρομή, έχοντας ως όχημα τη γλώσσα.
Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου
Διασκευή του νουάρ μυστηρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά. Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πολ και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πολ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στη Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει. Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα
Σε απροσδιόριστο χρόνο σ' ένα ζαχαροπλαστείο του αθηναϊκού κέντρου δύο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας, καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Πώς θα ήταν, άμα δεν έφευγαν ποτέ από αυτό το ζαχαροπλαστείο; Το έργο του γνωστού σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου έχει ξεχωρίσει τόσο ως βιβλίο όσο και όλες τις φορές που παρουσιάστηκε στο θέατρο. Το στοίχημα που έθεσαν η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη μεταφράστηκε σε θεατρική επιτυχία και τώρα επιστρέφει.
Καμένα λουλούδια στο παρτέρι
Το πολιτικό δράμα με πρωτότυπο τίτλο «L' aiuola bruciata» γράφτηκε στον απόηχο της επικράτησης του φασισμού στην Ευρώπη. Μέσα από τον ύποπτο θάνατο του γιου ενός πρώην πολιτικού ηγέτη επαναστατικού κόμματος που ζει απομονωμένος με την γυναίκα του σε ένα καταφύγιο κοντά στα σύνορα, το έργο μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας και πίστης της νέας γενιάς σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και την αναζήτηση του πραγματικού νοήματος της ζωής. Η επικείμενη εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου θα διαταράξει τις ήδη λεπτές ισορροπίες, φέρνοντας στο φως καλά κρυμμένες αλήθειες και εντείνοντας το κλίμα αγωνίας και φόβου που επικρατεί.
Ο φονιάς
Από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολεμικής περιόδου, μας βάζει στο σαλόνι ενός σπιτιού της δεκαετίας του ‘70, ξεδιπλώνοντας τον αγώνα των ανθρώπων να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία. Πρωταγωνιστές τέσσερα πρόσωπα -οΣάββας, ο Ταρζάν, η Μαρία και ο Γιάννης- θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών, έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια που κρύβει ο καθένας, η οποία ορθώνεται σαν φάντασμα έτοιμο να τους κατασπαράξει.
Berlin Alexanderplatz
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, η παράσταση αναδεικνύει την εποποιία ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα, του Φραντς, στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και του σκηνοθέτη με τη συμβολή των ηθοποιών. H διασκευή του έργου σε μίνι σειρά από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή. Τους αλλεπάλληλους κύκλους της ζωής ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα πραγματεύεται το έργο. Τον κύκλο του έρωτα, της τιμιότητας, της επιβίωσης και του θανάτου μέσα από μια αλυσίδα συναρπαστικών γεγονότων που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.
Αρκουδοράχη
Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, ένα ζευγάρι αρνείται να ακολουθήσει τη ροή ενός κόσμου που αλλάζει βίαια, στην τολμηρή σπουδή του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα πάνω στην απώλεια. Σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί μ’ έναν άγνωστο σκοπό.
Απόγνωση
Πέντε μονόλογοι με διάθεση ποιητικού ρεαλισμού, εμπνευσμένοι από την σκληρή καθημερινότητα που μιλούν για τη βία, την γυναικοκτονία, τον έρωτα, την εκδίκηση και την προδοσία. Στην εποχή μας η θεματολογία της παράστασης αποκτά μια δραματική επικαιρότητα, καθώς, όλο και πιο συχνά έρχονται στη δημοσιότητα ειδήσεις που μας συγκλονίζουν με την έκταση και με τη βιαιότητα τους, έχοντας, σχεδόν ως αποκλειστικό τους θύμα τις γυναίκες.
Χασάπης
Σε ένα αστυνομικό τμήμα του Τορόντο στον Καναδά, ένας επιθεωρητής, ένας δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων και μία διερμηνέας, αναζητούν την ταυτότητα ενός ταλαιπωρημένου-σαν άστεγος στην εμφάνιση- 65άρη άντρα, που κάποιοι τον παράτησαν, ντυμένο με στρατιωτική στολή, ένα σκούφο του Άη Βασίλη στο κεφάλι και ένα γάντζο του χασάπη στο λαιμό. Η εξέλιξη και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων με απροσδόκητο αποτέλεσμα. Το έργο ασχολείται με τα εγκλήματα πολέμου σε εμφύλια διαμάχη, την κακοποίηση και τις ακρότητες που προκύπτουν αναπόφευκτα, καθώς και το αίσθημα της εκδίκησης που εγκλωβίζει τα εκάστοτε θύματα σε έναν ατέλειωτο κύκλο αυτοδικίας και αίματος.
Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών
Παράσταση αφιερωμένη σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821 και την εμπλοκή της οικογένειάς του στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ από ποιά πρόσωπα ή ποιά γεγονότα πήραν τα ονόματά τους οι οδοί και οι πλατείες που ζούμε ή εργαζόμαστε ή διασχίζουμε σε καθημερινή βάση; Έχουμε ποτέ επιχειρήσει αυτήν την μικρή σύνδεση με το παρελθόν μας; Αυτή ήταν η αφορμή για την δημιουργία μιας παράστασης για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από τον οποίον πήρε το όνομά της η ομώνυμη οδός. Στις 9 Οκτωβρίου 1831, ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, γιος και αδερφός, αντίστοιχα, του ηγέτη των Μανιατών, πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον Κυβερνήτη στο Ναύπλιο, έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Στη βαθύτατα διχασμένη Ελλάδα, που δεν είχε βρει ακόμα έναν στέρεο βηματισμό, άλλοι θρηνούσαν κι άλλοι πανηγύριζαν. Γνώριζε άραγε ο Πετρόμπεης τι σχεδίαζαν οι άμεσοι συγγενείς του;
Το παλτό
Ένα καινούργιο παλτό δίνει νόημα στη μονότονη ζωή ενός υπαλλήλου που υπηρετεί τον ψυχρό κρατικό μηχανισμό, στη θεατρική μεταφορά της ομώνυμης κι επίκαιρης νουβέλας.