Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς, πολυμεσικού φεστιβάλ "Συνοικισμοί, a festival", παρουσιάζει το Μυστήριο 13 "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Από τις 21 έως τις 24/6, ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ Όαση, η site specific θεατρική αυτή παράσταση εξερευνά και διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Το "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την ιστορία της οικογένειας και της καταγωγής τους: οι νεότεροι έτσι όπως τους την μετέφεραν και οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν. Κάθε αφήγηση ξεδιπλώνεται είτε με χιούμορ είτε με δάκρυα στα μάτια και καθρεφτίζει το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών. Κάθε ιστορία φανερώνει τη διαχρονική δύναμη που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και μια αδιαπραγμάτευτη θέληση των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ριζωμένη σε δυο, τρεις, ακόμη και -σε πολλές περιπτώσεις- τέσσερις γενιές.
Η προφορική ιστορία ξεδιπλώνεται σε όλη της την ποικιλομορφία, αφού τα γεγονότα συχνά αποτυπώνονται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό, συχνά κωμικό, εν πολλοίς απρόβλεπτο κολλάζ αφήγησεων, που κινείται μεταξύ μαρτυρίας, επιθυμίας και ονειροπόλησης.
Το Μυστήριο 13 "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" συμπληρώνει την τριλογία "Ε_ΦΥΓΑ", ένα χρονικό της προσφυγιάς με επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας. Το "Ε_ΦΥΓΑ" της ομάδας Station Athens (2018), το "Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία" (πρώτη παρουσίαση 2019) και το "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος", ως site specific έργα, αξιοποιούν τα εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Στην παράσταση ερμηνεύουν οι: Ευσταθία Αθανασιάδου, Γιάννης Ανθόπουλος, Άντζελα Ατζαμαλίδου, Βερόνικα Γκριγκοριάν, Πάρις Διολέτης, Σπυριδούλα Διολέτη, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Μαρία Ηλιάδη, Χρυσοβαλάντω Θανοπούλου, Όλγα Ιωνίδου, Μαρία Καρακασίδη, Νίκος Κοσμίδης, Σοφία Κοσμίδη - Παντελίδη, Στέλλα Κοσμίδη, Γιώργος Λαχανάς, Δημοσθένης Λούκας, Μαργαρίτα Λούκα, Νεφέλη Μαρία Χριστίνα Λούκα, Αναστασία Μπαϊραμίδου, Παύλος Παντελίδης, Μαργαρίτα Παντελίδη - Λούκα, Παρθένα Παντελίδη, Βίκτωρας Παντελίδης, Κωνσταντίνος Παντελίδης, Χρήστος Παντελίδης, Φίλιππος Παρχαρίδης, Ουρανία Σεμερτζίδη, Ζηνοβία Σιδηροπούλου, Γιώργος Στεφανίδης, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Χάρης Συμεωνίδης, Ηλίας Υφαντίδης και ο Ηλίας Φωτιάδης. Ο σχεδιασμός των φωτισμών έγινε από την Κωνσταντίνα Ευαγγέλου και τον Βασίλειο Ντόβρο. Ο ήχος σχεδιάστηκε από τον Μανώλη Μανουσάκη και ο Ηλίας Υφαντίδης επιμελήθηκε τη μουσική. Το "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας "Νέα Τραπεζούντα” και του "mind the fact".
Info: Σημείο συγκέντρωσης των θεατών είναι το κτήριο του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας "Νέα Τραπεζούντα" .
Πρόσβαση στην Ελευσίνα
Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
- Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
- Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό "Αγ. Μαρίνα" του μετρό και 878 από Αχαρνές).
- Με προαστιακό (στάση "Μαγούλα" και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863).
- Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).
Περισσότερες πληροφορίες
Ε_ΦΥΓΑ Πόντος
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την ιστορία της οικογένειάς τους. Κάθε αφήγηση ξεδιπλώνεται είτε με χιούμορ είτε με δάκρυα και καθρεφτίζει το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών. Το απρόβλεπτο κολάζ αφηγήσεων κινείται μεταξύ ιστορικής μαρτυρίας, προσωπικής ανάμνησης αλλά και ονειροπόλησης και ξετυλίγεται ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ στην Άνω Ελευσίνα, τη γειτονιά που χτίστηκε από τους Πόντιους.