Εθνικό Θέατρο: Μια συνομιλία για το φως με δύο καταξιωμένες φωτίστριες

Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτίστρια Jennifer Tipton θα συνομιλήσει με τη διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ για την έμπνευση, τις προκλήσεις, το πάθος και τη μαγεία του φωτός στη θεατρική σκηνή αλλά και στη ζωή.

Κτήριο Τσίλερ Εθνικού Θεάτρου

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" στο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση "Συνομιλία για το φως” με την πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτίστρια Jennifer Tipton και την διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ για την έμπνευση, τις προκλήσεις, το πάθος και τη μαγεία του φωτός στη θεατρική σκηνή αλλά και στη ζωή. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. 

Ποια είναι η Jennifer Tipton 

Η Jennifer Tipton είναι μια σπουδαία δημιουργός που υπογράφει φωτισμούς για το θέατρο, την όπερα και τον χορό. Γεννήθηκε το 1937 στις ΗΠΑ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Cornell και σπούδασε χορό στη Νέα Υόρκη πριν γίνει σχεδιάστρια φωτισμών. Είναι γνωστή για την εξαιρετική της δουλειά στις παραστατικές τέχνες, όπου συνεχώς ξεπερνά τα όρια της τέχνης της, λαξεύοντας τις μορφές των ερμηνευτών και δημιουργώντας ατμόσφαιρα, σκηνικό, χώρο. Έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς για παραστάσεις των Mikhail Baryshnikov, Jiří Kylián, Dana Reitz, Jerome Robbins, Paul Taylor, Twyla Tharp, Dan Wagoner και Trisha Brown, μεταξύ άλλων. 
Από το 1981 έως το 2021 δίδαξε φωτισμούς στο Τμήμα Δραματικής Τέχνης του Yale.  Η Tipton έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά φωτιστών/-στριών. Μέσα από το έργο της κατάφερε να οδηγήσει τον φωτισμό σε νέες και συναρπαστικές διαδρομές. Έχει λάβει σειρά βραβείων, όπως το βραβείο Dorothy & Lillian Gish το 2001, το βραβείο Jerome Robbins το 2003 και το Prize of the Mayor of New York for the Arts and Culture το 2004. Από το 2008, έγινε μέλος του United States Artists και του MacArthur Foundation.  

Λίγα λόγια για την Ελευθερία Ντεκώ

Η Ελευθερία Ντεκώ πρωτοπόρος στον φωτισμό στην Ελλάδα, έχει φωτίσει από το 1992, περισσότερες από 500 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα, εικαστικές εγκαταστάσεις, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της ο φωτισμός των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, που απέσπασε το διεθνές βραβείο EMMY for Outstanding Lighting Direction καθιστώντας την, την πρώτη Ελληνίδα με αυτή τη διάκριση. Η διδακτική της προσφορά ξεκινάει από το ΝΥU το 1992, ενώ το 2005 εκλέγεται ως επίκουρη καθηγήτρια να διδάξει θεατρικό φωτισμό στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Το 2000 ιδρύει το Eleftheria Deko & Associates Lighting Studio, με ειδίκευση στον αρχιτεκτονικό φωτισμό. Έκτοτε με την ομάδα της έχουν σχεδιάσει τον φωτισμό μνημείων, κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, αποσπώντας διακρίσεις και διεθνή βραβεία. Ανάμεσά τους ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης το 2020, έργο που έλαβε παγκόσμια αναγνώριση με βραβεία όπως το LIT 2021 για το καλύτερο έργο φωτισμού παγκοσμίως, 3 darc awards for the best of the best lighting, ο φωτισμός της νέας πτέρυγας του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, κ.ά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από τις 5 μ.μ. στα ταμεία του Κτιρίου Τσίλερ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).