Οι τελευταίες σαιξπηρικές "Παραβάσεις" της χρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

Ο φετινός κύκλος θεατρικών αναλογίων που είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες», ολοκληρώνεται με το «Ημέρωμα της στρίγγλας».

Εύα Βλασσοπούλου Πηνελόπη Γερασίμου©

Ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου η σειρά θεατρικών αναλογίων "Παραβάσεις" που διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" στον Φάρο. Ο φετινός κύκλος είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες". Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα, όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του, αποτέλεσαν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων. Μετά το "Αγάπης αγώνας αγονος" (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής), τη "Δωδέκατη νύχτα" (μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου)  την "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης), ο φετινός κύκλος ολοκληρώνεται με το "Ημέρωμα της στρίγγλας", σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, διασκευή του Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία της Εύας Βλασσοπούλου, όπου η κλασική ιστορία της ανυπότακτης Κατερίνας και του νεαρού Πετρούκιου ζωντανεύει με τα πιο απλά υλικά, ενώ θέτει το ερώτημα: Μήπως, τελικά, ο μεγάλος Βάρδος, μέσα από τον "δούρειο ίππο" του κωμικού, ασκούσε κριτική στα έμφυλα στερεότυπα ή πρόκειται για μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;
Ερμηνεύουν μαζί με την σκηνοθέτιδα οι Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιάσονας Στασινός, Αινείας Τσαμάτης.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
© Leonidas Kalpaxidis

Η υπόθεση

Στην Πάντοβα του 1600, ο σιορ Μπατίστας αποφασίζει να μην παντρέψει την περιζήτητη κόρη του, Μπιάνκα, προτού βρεθεί σύζυγος για την πρωτότοκή του, τη δύστροπη Κατερίνα. Ο γλυκός Λουκέντιος ερωτεύεται παράφορα την Μπιάνκα, ενώ ο αψύς Πετρούκιος, εποφθαλμιώντας και την καλή της προίκα, βάζει σκοπό να "εξημερώσει" την ανυπότακτη Κατερίνα.

Στην παράσταση της Κυριακής 9/4, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το ημέρωμα της στρίγγλας

  • Δραματοποιημένο αναλόγιο
  • Διάρκεια: 60 '

Καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας ή κωμική εκμετάλλευση των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής του συγγραφέα; Η διάσημη κωμωδία ανεβαίνει στο πλαίσιο των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.