Το Adapt Festival επιστρέφει στο Tempus Verum

Το διαγωνιστικό φεστιβάλ μπαίνει στην τρίτη του χρονιά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Καρασαββίδη, προσδοκώντας να ορίσει ξανά την έννοια του θεατρικού φεστιβάλ νέων ομάδων και καλλιτεχνών.

Tempus Verum | Εν Αθήναις

Από 9 έως 18 Ιουνίου επιστρέφει στο θέατρο "Tempus Verum | Εν Αθήναις" του Δημήτρη Λάλου το Adapt Festival, μπαίνοντας στην τρίτη του χρονιά με στόχο να προσδιορίσει εκ νέου την έννοια του θεατρικού φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέες ομάδες και καλλιτέχνες. Νέοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, χορευτές, μουσικοί και νέες ομάδες καλλιτεχνών καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους έως 17 Απριλίου.

Οι δύο πρώτες διοργανώσεις του 2018 και του 2019, έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες ομάδες και εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς αλλά και κάθε είδους συντελεστές, να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να συναγωνιστούν, σε ένα φεστιβάλ που έθεσε τις βάσεις κι αποτέλεσε το πρώτο βήμα για μια αξιόλογη πορεία. Φέτος, έπειτα από μια μεγάλη διακοπή λόγω των χρόνων της πανδημίας που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο θέατρο αλλά και στην οπτική μας πάνω στην τέχνη και τη δημιουργία, το Adapt Festival, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Καρασαββίδη, επιχειρεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα. 

Οι κατηγορίες της φετινής διοργάνωσης πληθαίνουν και διευρύνονται, το έπαθλο του διαγωνιστικού τμήματος θεάτρου αυξάνεται και φτάνει για πρώτη φορά στα € 700 και η διοργάνωση γίνεται ισχυρότερη από ποτέ, έχοντας φυσικά πάντα στον πυρήνα της την ιδέα των εμπνευσμένων διασκευών και των δημιουργικών προτάσεων κι ασφαλώς συνεχίζοντας ως το μόνο επαμειβόμενο φεστιβάλ νέων ομάδων.

"Το θέατρο αλλάζει, όπως αλλάζουν τα πάντα γύρω μας. Κι απευθυνόμαστε στη νέα γενιά καλλιτεχνών, στη ματωμένη γενιά, στη γενιά που είναι πιο μορφωμένη, πιο εκπαιδευμένη, πιο τολμηρή και πιο ονειροπόλα από οποιαδήποτε, στη δική μας γενιά. Κάντε ένα θέατρο όπως πραγματικά πιστεύετε, ένα θέατρο ατρόμητο, προκλητικό, δύσκολο, κάντε ένα θέατρο που δεν θα φοβηθεί να σπάσει τις συμβάσεις, τις φόρμες, τους κανόνες, δεν θα φοβηθεί να πετάξει τα βαρίδια του παρελθόντος του και να ξαναγεννηθεί, ένα θέατρο αναρχικό, προκλητικό, επικίνδυνο, ένα θέατρο που σας εκφράζει, καλύτερο από αυτό που βλέπετε, καλύτερο από αυτό που διδαχτήκατε, καλύτερο από αυτό που διαβάζετε, κάντε ένα θέατρο τολμηρό, βέβηλο, ποιητικό, ένα θέατρο ονειροπόλο κι όμορφο, ένα θέατρο που θα είστε περήφανοι που είναι δικό σας. Γι’ αυτήν τη βαθιά πίστη σε κάτι άλλο, καινούργιο, αντισυμβατικό, γι΄ αυτό το όραμα ενός διαφορετικού θεάτρου, πιο πειραματικού, γι΄ αυτήν την εμπιστοσύνη στη νέα γενιά καλλιτεχνών και στα καλύτερα δημιουργικά μυαλά της γενιά μας", σημειώνουν οι διοργανωτές. 

Κατάθεση προτάσεων έως 17 Απριλίου 2023 στο email tempusverumfestival@gmail.com

Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να είναι βασισμένες σε κάποιο μυθιστόρημα, θεατρικό έργο, ταινία, ποίημα, τραγούδι, διήγημα, κ.ά. και να έχουν ως πυρήνα την προσαρμογή, τη διασκευή ή τη διαφορετική σκηνοθετική οπτική ενός ήδη γνωστού έργου.

Οι κατηγορίες


Διαγωνιστικό Τμήμα Θεάτρου

Αφορά προτάσεις πρωτοεμφανιζόμενων παραστάσεων θεάτρου διάρκειας έως 20΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν ομάδες που θα κληθούν να παρουσιάσουν μια σύντομη μορφή της ιδέας τους με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού και της επιτροπής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι τη βραδιά του τελικού, όπου θα διαγωνιστούν οι φιναλίστ. Η νικήτρια ομάδα εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 700€, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της στην ολοκληρωμένη πια μορφή της τη σεζόν 2023-2024, στη σκηνή του Tempus Verum | Εν Αθήναις για 8 παραστάσεις.

Διαγωνιστικό Τμήμα Χορού

Αφορά προτάσεις πρωτοεμφανιζόμενων παραστάσεων χορού διάρκειας έως 20΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν ομάδες που θα κληθούν να παρουσιάσουν μια σύντομη μορφή της ιδέας τους με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού. Η νικήτρια ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της στην ολοκληρωμένη της πια μορφή, τη σεζόν 2023-2024, στη σκηνή του Tempus Verum | Εν Αθήναις για 4 παραστάσεις.

Διαγωνιστικό Τμήμα Stand-Up

Αφορά προτάσεις παραστάσεων stand-up διάρκειας έως 10΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν κωμικοί καλλιτέχνες που θα κληθούν να παρουσιάσουν ένα σύντομο κωμικό μονόλογο open mic μορφής με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού. Ο νικητής θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή του στην ολοκληρωμένη της πια μορφή, τη σεζόν 2023-2024, στη σκηνή του Tempus Verum | Εν Αθήναις για 4 παραστάσεις.

Θέατρο – Παραστάσεις 

α) Ολοκληρωμένες παραστάσεις κανονικής διάρκειας που θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στο φεστιβάλ.
β) Παραστάσεις κατηγορίας "in progress" διάρκειας έως 45΄.
γ) Παραστάσεις που έχουν παιχτεί ήδη.
δ) Μουσικές παραστάσεις και Live κάθε είδους

Κείμενα - Αναλόγια

Αφορά πρωτότυπα κείμενα και θεατρικά έργα νέων συγγραφέων (αποστέλλονται σε μορφή pdf). Τα κείμενα που θα επιλεγούν θα διαβαστούν από επαγγελματίες ηθοποιούς σε μια βραδιά αναλογίου.

Bazaar - Meet Market

Τις 2 τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στο χώρο το Bazaar – Meet Market, όπου θα έχουν την ευκαιρία όσες και όσοι επιθυμούν να εκθέσουν τις δημιουργίες τους (χειροτεχνίες, κοσμήματα, αφίσες -poster , ρούχα κλπ).

Τα δικαιολογητικά

Προκειμένου οι προτάσεις να είναι έγκυρες, καλούνται οι ομάδες να αναγράφουν στο email για ποιο τμήμα του Φεστιβάλ ενδιαφέρονται και να καταθέσουν: 

-Τίτλο, ολοκληρωμένη σύνοψη της ιδέας τους, έργο από το οποίο εμπνεύστηκαν καθώς και μία περίληψη έως 200 λέξεις.
-Βιογραφικά των συντελεστών. 
-Δύο φωτογραφίες σχετικές με την παράσταση.

Το κόστος συμμετοχής στο Διαγωνιστικό Τμήμα Θεάτρου είναι € 100 ανά ομάδα (με ανώτατο όριο τους 6 ηθοποιούς ανά παράσταση), στο Διαγωνιστικό Τμήμα Χορού € 50 ανά ομάδα (με ανώτατο όριο τους 6 performers ανά παράσταση) και τέλος στο διαγωνιστικό τμήμα Stand-Up είναι € 20 ανά κωμικό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.