"Ανθρώπινη φωνή": Η Λουκία Μιχαλοπούλου σε ένα ρόλο ζωής για λίγες ακόμα παραστάσεις

Η βραβευμένη ηθοποιός ερμηνεύει τον σπουδαίο μονόλογο του Ζαν Κοκτό σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο Μικρό Χορν.

Η ανθρώπινη φωνή Γιώργος Καλφαμανώλης©

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης "Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;", η Λουκία Μιχαλοπούλου συναντήθηκε και πάλι φέτος με τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος την καθοδηγεί στην αναμέτρησή της με την "Ανθρώπινη φωνή" και την ώριμη ηρωίδα του Ζαν Κοκτό που συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον εραστή της, ενώ εκείνος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Η κάτοχος του θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη (2011) αναμετριέται με ένα ρόλο ζωής στον σπουδαίο μονόλογο που παίζεται στη σκηνή του Μικρού Χορν, ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από την συνταρακτική ερμηνεία της. Η ίδια φτάνει σε μια ουσιαστική, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, απόδοση της ηρωίδας - ένα μεγάλο επίτευγμα στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο οποίος δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο έρωτας μετατρέπεται από πηγή ζωής σε ένα καταστροφικό συναίσθημα για την ηρωίδα η οποία βιώνει την έννοια του θανάτου να την περικυκλώνει.
Τους συντελεστές της παράστασης που ολοκληρώνει τον κύκλο της την Τρίτη 4 Απριλίου, αποτελούν ο Αντώνης Γαλέος στη μετάφραση, η Αρετή Μουστάκα στα σκηνικά και τα κοστούμια, η Χριστίνα Θανάσουλα στους φωτισμούς και ο Γιάννης Μαθές στη μουσική επιμέλεια.

Η ανθρώπινη φωνή
Γιώργος Καλφαμανώλης©

Η "Ανθρώπινη φωνή" γράφτηκε το 1928 από τον Ζαν Κοκτό και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα στην περίφημη Comedie-Francaise με την Μπερθ Μποβί. Στην Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη το 1978, μαζί με δύο ακόμη μονόπρακτα του ίδιου συγγραφέα, την "Ψεύτρα" και "Την έχασα" σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, στα οποία όπως λέγεται, η σπουδαία πρωταγωνίστρια έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της ζωής της. Η "Ανθρώπινη φωνή" έχει εμπνεύσει την όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, "La voix humaine" (1958), το "The telephone" του Τζιαν Κάρλο Μενόττι και την ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι με την Άννα Μανιάνι, "L’Amore" (1948). Η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ "Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" είναι επίσης εμπνευσμένη από αυτό το έργο. Παράλληλα, όμως, είναι και ένα προφητικό έργο γιατί σε αυτό ο Κοκτό έχει καταφέρει να αποδώσει στην εντέλεια τη σχέση του ατόμου με το τηλέφωνο, το μέσο επικοινωνίας που καθόρισε έναν νέο τρόπο ζωής δεκαετίες αργότερα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η ανθρώπινη φωνή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Η ηρωίδα που έχουν ερμηνεύσει μερικές από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς διεθνώς, βιώνει την έννοια του θανάτου μέσα από έναν έρωτα που πεθαίνει.

Μικρό Χορν

Αμερικής 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Καταραμένος κόσμος": Κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη στο θρίλερ του Βασίλη Μαυρογεωργίου

Ένα καθαρόαιμο ελληνικό θρίλερ έρχεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2024

"Gogol: Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας μύτης": Μεταφορά πρεμιέρας για την παράσταση του Νίκου Καμτσή

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από τη νέα θεατρική παράσταση του θεάτρου Τόπος Αλλού που αντλεί από τρία από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Νικολάι Γκόγκολ, "Ο επιθεωρητής", "Η μύτη" και "Τα παντρολογήματα", για να αναδείξει την ανελέητη σατιρική γραφή του.

Οι νέες πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 14 έως 20/11 και ξεχωρίζουν.

"Tank / Όλη νύχτα εδώ": Θέατρο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν επιστρέφει για μια επετειακή παράσταση το έργο της ομάδας RMS MATAROA σε σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη.

Η "Κίτρινη ταπετσαρία" στο θέατρο Αλκμήνη, το έργο-φόρος τιμής στο φεμινιστικό κίνημα

Το κλασικό διήγημα της γοτθικής λογοτεχνίας με την υπογραφή της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν έρχεται σε σύγχρονη μεταφορά σε μια μονολογική παράσταση.

Η αφοπλιστική "Γραμμή του ορίζοντος" του Χρήστου Βακαλόπουλου επιστρέφει στη σκηνή

Ο ανερχόμενος Γιώργος Παύλου σκηνοθέτησε πέρυσι για χάρη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου το διαχρονικά επίκαιρο έργο που μας φέρνει ενώπιον των ευθυνών μας. Φέτος επαναλαμβάνεται στο θέατρο Χώρα.

Ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Τόνι Σερβίλο στο Ολύμπια με τις "Φωνές του Δάντη"

Μια παράσταση που μέσα από το βαθιά προσωπικό κείμενο του Τζουζέπε Μοντεσάνο μάς φέρνει πιο κοντά στο έργο του Δάντη.