Τελευταίες παραστάσεις για τους Elephas Tiliensis και τη "Ζάχαρη"

Στο πρώτο αμιγώς δικό του θεατρικό έργο που παίζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο Σταθμός, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης επικεντρώνεται στην αγία ελληνική οικογένεια, στον συντηρητισμό, την καταπίεση και την ενοχή που την χαρακτηρίζουν.

Ζάχαρη Αναστασία Γιαννάκη©

Για πρώτη φορά φέτος ο Δημήτρης Αγαρτζίδης παρουσίασε το πρώτο αμιγώς δικό του θεατρικό έργο, τη "Ζάχαρη”, το οποίο συν-σκηνοθετεί με την Δέσποινα Αναστάσογλου στο Θέατρο Σταθμός. Οι δυό τους με την ομάδα τους Elephas Tiliensis συνεχίζουν για τέσσερις ακόμη παραστάσεις με το νέο ελληνικό έργο που επικεντρώνεται στον συντηρητισμό, την καταπίεση που χαρακτηρίζουν την αγία ελληνική οικογένεια και μιλάει για τη στιγμή που καλούμαστε να αποποιηθούμε την κληρονομιά της ενοχής που μας φόρτωσαν.

Ζάχαρη
Αναστασία Γιαννάκη©

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης συμπρωταγωνιστεί με την Τατιάνα Άννα Πίττα και την Ελίνα Ρίζου στην παράσταση που παίζεται μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε στο "α”, σημειώνει για τη σκέψη που τον οδήγησε να γράψει τη "Ζάχαρη”: "Αναρωτιόμουν, είναι δυνατόν κάποιος να ξεφύγει από αυτά τα οικογενειακά μοτίβα, τα οποία συναντάει από την πρώτη μέρα που έρχεται στον κόσμο ή είναι αναγκασμένος να ακολουθεί αυτή τη ροή σαν χαμστεράκι μέσα στο κλουβί; Έχοντας υπάρξει ο ίδιος παιδί και όντας τώρα ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών αυτό το ερωτηματικό και αυτή η σκέψη με παρακίνησε στο να ψάξω μέσω μιας θεατρικής αφήγησης το πώς και αν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι από την πηγή μας, την πρώτη μας φωλιά, την οικογένεια. Συγκεκριμένα, η αγία ελληνική οικογένεια, η οποία έχει μελετηθεί ειδικά για τις ιδιαιτερότητές της είναι ένας πυρήνας ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει με πολλή αγάπη τα παιδιά του αλλά ταυτόχρονα και να τα φορτώσει βαρίδια που δεν τα αφήσουν, να πετάξουν και να ελευθερωθούν. Αυτή είναι η βασική μου σκέψη για το έργο.

Ζάχαρη
Αναστασία Γιαννάκη©

Ρεαλιστικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία, η σάτιρα, το γκροτέσκο και το μαύρο χιούμορ είναι τα βασικά συστατικά του έργου. Ο νεκρός πατέρας, ο γιος, η κόρη και η μητέρα μπαίνουν στο πλαίσιο μιας οικογενειακής θεραπείας. "Κρίνεται ο θεσμός της οικογένειας αλλά προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την αιτία της διαιώνισης αυτών των νοοτροπιών. Οι ήρωες συμπεριφέρονται και κάνουν πράγματα επειδή τα έχουν ήδη υποστεί, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν. Τα σχήματα αυτά κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία στο παρελθόν και στο παρόν. Αναπόφευκτα η οικογένεια είναι η ελληνική κοινωνία σε αναγωγή -το ασφυκτικό κλίμα, οι συμβάσεις, οι συμβιβασμοί, οι απόπειρες απελευθέρωσης, οι απειλές όταν κάποιος πάει να απελευθερωθεί, να αποδράσει. Το έργο μιλά για τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού”, επισημαίνει.

Ζάχαρη
Αναστασία Γιαννάκη©

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Ζάχαρη
Αναστασία Γιαννάκη©

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών. Στην παράσταση γίνεται χρήση strobe lights.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ζάχαρη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, ο Δ. Αγαρτζίδης μιλάει για την αγία ελληνική οικογένεια σε μια μαύρη κωμωδία για την αποποίηση της κληρονομιάς της ενοχής.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αλλαγή στη διανομή της παράστασης "Τα σκυλιά"

Η αναγκαστική αποχώρηση του Τούρκου ηθοποιού Cem Yiğit Üzümoğlu από την παράσταση "Τα σκυλιά" υπενθυμίζει πως η επανάληψη της αλήθειας είναι πράξη αντίστασης σε καθεστώτα που τη φιμώνουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2025

Ο "Ιππόλυτος" της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Ηρώδειο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Χονγκ Κονγκ, η μεγάλη θεατρική επιτυχία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, επιστρέφει το καλοκαίρι 2025 για δύο μοναδικές παραστάσεις.

Μπήκαμε στο Cartel με τον Βασίλη Μπισμπίκη: Μια νέα εποχή γεννιέται μέσα στο παλιό εργοστάσιο

Στην καρδιά ενός παλιού εργοστασίου, στο Αιγάλεω, γεννιέται ένα νέο θεατρικό τοπίο, το Cartel. Με οδηγούς τον Βασίλη Μπισμπίκη, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και τη Φαίη Τζήμα περιδιαβήκαμε στο βιομηχανικό χώρο που έχει μεταμορφωθεί σε καλλιτεχνική κυψέλη.

Όλη η σύγχρονη Αθήνα όπως την ξέρουμε σε μια παράσταση

Η Νικολίτσα Ντρίζη γράφει για την παράσταση "Πες της", εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου που βουτά στο πολύπλευρο πορτρέτο της σύγχρονης Αθήνας.

"Rebearth": Μια περφόρμανς για την κλιματική κρίση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η θεατρική παράσταση-δήλωση συνδέει το φυσικό με το αστικό τοπίο.

Εθνικό Θέατρο: Πρεμιέρα μετά το Πάσχα για την "Βεγγέρα"

Η αδυσώπητα σαρκαστική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη φέρνει ανατροπές και παρεξηγήσεις στο θέατρο Χώρος το. Μάιο, με την υπογραφή της Σοφίας Μαραθάκη.

"Λεωφορείο ο Πόθος" του Δημήτρη Καραντζά: Μία από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της σεζόν συνεχίζεται

Ίσως η πιο σημαντική σκηνική προσέγγιση του διάσημου έργου του Τενεσί Ουίλιαμς την τελευταία εικοσιπενταετία επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν.