Για πρώτη φορά φέτος ο Δημήτρης Αγαρτζίδης παρουσίασε το πρώτο αμιγώς δικό του θεατρικό έργο, τη "Ζάχαρη”, το οποίο συν-σκηνοθετεί με την Δέσποινα Αναστάσογλου στο Θέατρο Σταθμός. Οι δυό τους με την ομάδα τους Elephas Tiliensis συνεχίζουν για τέσσερις ακόμη παραστάσεις με το νέο ελληνικό έργο που επικεντρώνεται στον συντηρητισμό, την καταπίεση που χαρακτηρίζουν την αγία ελληνική οικογένεια και μιλάει για τη στιγμή που καλούμαστε να αποποιηθούμε την κληρονομιά της ενοχής που μας φόρτωσαν.
Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης συμπρωταγωνιστεί με την Τατιάνα Άννα Πίττα και την Ελίνα Ρίζου στην παράσταση που παίζεται μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε στο "α”, σημειώνει για τη σκέψη που τον οδήγησε να γράψει τη "Ζάχαρη”: "Αναρωτιόμουν, είναι δυνατόν κάποιος να ξεφύγει από αυτά τα οικογενειακά μοτίβα, τα οποία συναντάει από την πρώτη μέρα που έρχεται στον κόσμο ή είναι αναγκασμένος να ακολουθεί αυτή τη ροή σαν χαμστεράκι μέσα στο κλουβί; Έχοντας υπάρξει ο ίδιος παιδί και όντας τώρα ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών αυτό το ερωτηματικό και αυτή η σκέψη με παρακίνησε στο να ψάξω μέσω μιας θεατρικής αφήγησης το πώς και αν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι από την πηγή μας, την πρώτη μας φωλιά, την οικογένεια. Συγκεκριμένα, η αγία ελληνική οικογένεια, η οποία έχει μελετηθεί ειδικά για τις ιδιαιτερότητές της είναι ένας πυρήνας ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει με πολλή αγάπη τα παιδιά του αλλά ταυτόχρονα και να τα φορτώσει βαρίδια που δεν τα αφήσουν, να πετάξουν και να ελευθερωθούν. Αυτή είναι η βασική μου σκέψη για το έργο.
Ρεαλιστικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία, η σάτιρα, το γκροτέσκο και το μαύρο χιούμορ είναι τα βασικά συστατικά του έργου. Ο νεκρός πατέρας, ο γιος, η κόρη και η μητέρα μπαίνουν στο πλαίσιο μιας οικογενειακής θεραπείας. "Κρίνεται ο θεσμός της οικογένειας αλλά προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την αιτία της διαιώνισης αυτών των νοοτροπιών. Οι ήρωες συμπεριφέρονται και κάνουν πράγματα επειδή τα έχουν ήδη υποστεί, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν. Τα σχήματα αυτά κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία στο παρελθόν και στο παρόν. Αναπόφευκτα η οικογένεια είναι η ελληνική κοινωνία σε αναγωγή -το ασφυκτικό κλίμα, οι συμβάσεις, οι συμβιβασμοί, οι απόπειρες απελευθέρωσης, οι απειλές όταν κάποιος πάει να απελευθερωθεί, να αποδράσει. Το έργο μιλά για τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού”, επισημαίνει.
Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών. Στην παράσταση γίνεται χρήση strobe lights.
Περισσότερες πληροφορίες
Ζάχαρη
Στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, ο Δ. Αγαρτζίδης μιλάει για την αγία ελληνική οικογένεια σε μια μαύρη κωμωδία για την αποποίηση της κληρονομιάς της ενοχής.