Δυνατά συναισθήματα υπόσχεται το εορταστικό πρόγραμμα του Tempus Verum, όπου ξεχωρίζουν δύο παραστάσεις με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή: η συγκλονιστική μαρτυρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς και τρία διηγήματα της αιρετικής Λένας Κιτσοπούλου σε μία σκηνική σύνθεση. Η Γεωργία Μαυραγάνη, μία από τις πλέον ταλαντούχες σκηνοθέτριες της γενιάς της που ξεχωρίζει για τον τρόπο που μετουσιώνει σε θέατρο την προσωπική μαρτυρία και τα ιστορικά ντοκουμέντα, σκηνοθετεί το αφήγημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα, "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος", που καταγράφει την εμπειρία του από τον εγκλεισμό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εφτά ηθοποιοί, οι Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης και Νάνσυ Χρυσικοπούλου, ενώνουν τις φωνές και τα σώματα τους σε μία πολυφωνική αφηγηματική παράσταση, μια χορική λειτουργία χωρίς πρωταγωνιστές. "Συνέβη επομένως μπορεί να ξανασυμβεί" σημειώνει ο συγγραφέας για την έσχατη στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας και η παράσταση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που μας αφορά όλους, επιλέγοντας να φέρει στο επίκεντρο όχι τόσο την υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τις χειρότερες καταστροφές, αλλά κυρίως σημαντικές ιδέες όπως η συντροφικότητα, η αξιοπρέπεια και η δύναμη του ανθρώπινου βλέμματος, λόγοι στους οποίους, κατά τον Λέβι, οφείλεται η επιβίωσή του.
Η παράσταση "Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς" ενώνει επί σκηνής τρία έργα του "κακού κοριτσιού" του ελληνικού θεάτρου: "Το πράσινο μου φουστανάκι", "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α", "Ο Κατάθλας". Η σκηνοθεσία είναι της νεαρής ηθοποιού Κρίστελ Καπερώνη, που επιλέγει ως κοινό σκηνικό τόπο ένα νυχτερινό κέντρο. Στην "Κόλαση", κάπου στο πουθενά, χωρίς έξοδο κινδύνου και τρόπο διαφυγής, τρεις φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες και την προσωπική τους κόλαση, ενώ την ίδια στιγμή η σκηνοθέτρια καταθέτει την προσωπική της εξομολόγηση για το τι σημαίνει να ζεις στα τριάντα σου στην Ελλάδα του 2022. Οι Νάστια Βραχάτη, Τζωρτζίνα Λιώση και Ηρώ Πεκτέση αναλαμβάνουν την ερμηνεία των τριών μονολογικών κειμένων, που αντιπροσωπεύουν απολύτως το προκλητικό, σπαρταριστό και βίαιο ύφος της Λένας Κιτσοπούλου, και μαζί τους επί σκηνής, στο μπουζούκι, είναι ο Πέτρος Δημητρακόπουλος.
Περισσότερες πληροφορίες
Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς
Τρεις ιστορίες γυναικών από τα έργα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το πράσινό μου το φουστανάκι», «Ο Κατάθλας» ενώνονται σε μία.
Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Η μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως μας παραδόθηκε από τον Πρίμο Λέβι στο ομώνυμο βιβλίο του, σε θεατρική διασκευή των Ντομένικο Σκάρπα και Βάλτερ Μαλόστι.