Το θέατρο Altera Pars παρουσιάζει μια επετειακή παράσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού συνδημιούργησαν και ερμηνεύουν από κοινού το πρωτότυπο μουσικοθεατρικό εγχείρημα "Στην απέναντι όχθη”, αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις δύσκολες, αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις μελωδίες τους, που μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 24/9 στην Ιερά Μονή Δαφνίου, ενώ ακολουθεί μία ακόμη στο συνεδριακό κέντρο Μεταμόρφωσης την 1η Οκτώβρη με ελεύθερη είσοδο.
Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Μικρασία ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Η αφήγηση της ξεκινά τη στιγμή που μπαίνει στη βάρκα σε ηλικία 14 χρονών για να σωθεί και να περάσει στην απέναντι όχθη, η οποία έμελλε να γίνει η πατρίδα της. Σε αυτό το ταξίδι της σε εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο τη συντροφεύουν τα τραγούδια κι οι μελωδίες της πατρίδας που άφησε πίσω. Μια αφηγήτρια παρεμβαίνει, σχολιάζει και εν τέλει συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης: της ιστορίας αποκατάστασης και προσαρμογής των Μικρασιατών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.
Δύο μουσικοί ανεβαίνουν μαζί τους επί σκηνής, οι Γιώργος Διαμαντόπουλος και Ιωσήφ Τοπαλιάν, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Κοντού, φωτισμούς του Πέτρου Νάκου, κίνηση της Ελβίρας Μπαρτζώκα και κοστούμια των Frame up.
Περισσότερες πληροφορίες
Στην απέναντι όχθη
Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Μικρασία ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Η αφήγησή της ξεκινά τη στιγμή που μπαίνει στη βάρκα σε ηλικία 14 χρονών για να σωθεί και να περάσει στην απέναντι όχθη, η οποία έμελλε να γίνει η πατρίδα της. Σε αυτό το ταξίδι της σε εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο, τη συντροφεύουν τα τραγούδια κι οι μελωδίες της πατρίδας που άφησε πίσω. Μια αφηγήτρια παρεμβαίνει, σχολιάζει και εν τέλει συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης: της ιστορίας αποκατάστασης και προσαρμογής των Μικρασιατών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.