Η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" λέγεται και φέτος στο θέατρο Άλφα

Ο Κώστας Γάκης επαναλαμβάνει, σε δική του μουσική σύνθεση και σκηνοθεσία, την παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στον Λουίς Σεπούλβεδα.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Το εγχείρημα του Κώστα Γάκη να δώσει σκηνική υπόσταση στο αφήγημα του Λουίς Σεπούλβεδα, η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" αποτέλεσε μία από τις θετικότερες εκπλήξεις της περσινής θεατρικής χρονιάς. Το κείμενο του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα αφηγείται τη δίωξη των ιθαγενών κατοίκων της Νότιας Χιλής από τους λευκούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη γη και την ξυλεία της, μέσα από τα μάτια ενός Σκύλου που ανατρέχει στη ζωή που έζησε μαζί τους.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Δόθηκε σε μία πολυφωνική, γεμάτη μουσική και σωματική έκφραση, παράσταση, αποτίνοντας εγκάρδιο φόρο τιμής σε αυτούς τους πληθυσμούς και υπενθυμίζοντας τη χαμένη σχέση του δυτικού ανθρώπου με τη Γη. Χρησιμοποιώντας τον πυρήνα της θεατρικής τέχνης, το σώμα (και την ψυχή) του ηθοποιού και με συμπρωταγωνιστή τη δύναμη της μουσικής έκφρασης, ο Γάκης μετέφερε την ιστορία μέσα από το τρίπτυχο αφήγηση-μουσική-σωματικότητα, δημιουργώντας ολοζώντανες εικόνες από έναν ολόκληρο κόσμο που πλέον έχει σχεδόν αφανιστεί. Ο ίδιος κράτησε το κεντρικό κομμάτι  αφήγησης–υπόκρισης  και δανείστηκε τη φωνή του Σκύλου, για να μας μιλήσει για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για τη θαλπωρή, που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Μαζί του μια ταλαντούχα ομάδα ερμηνευτών και μουσικών κατέλαβε τη σκηνή του θεάτρου Άλφα για να συνδημιουργήσουν ένα πρωτότυπο οικολογικό "μιούζικαλ" με πολυφωνικά τραγούδια, έντονη τελετουργική σωματικότητα και αφήγηση. Μάλιστα, η παράσταση γέννησε μια σειρά υπέροχων συνεργασιών και διαύλων, καθώς από τη σκηνή  μίλησαν σε ξεχωριστές εκδηλώσεις η Διεθνής Αμνηστία, η WWF, η γυναικεία συλλογικότητα "Το Μωβ", η οικολογική ακτιβιστική οργάνωση "Save the hood", ο πολιτικός χώρος "Αμπάριζα", κ.ά. 

Διαβάστε Επίσης

Φέτος, η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Άλφα-Ληναίος–Φωτίου  από τις 12 Οκτωβρίου, με ανανεωμένη διανομή μαζί με τον Κώστα Γάκη: Ελευθερία Πάλλα,  Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης. Η διασκευή είναι του Κώστα Γάκη και της Νατάσας-Φαίης Κοσμίδου, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της ομάδας, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Πλασκασοβίτη και η σύνθεση body percussion-tap της Τζωρτζίνας Βαρδουλάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
17/07/2024

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.