Η Λουκία Μιχαλοπούλου σε ρόλο-πρόκληση

Ένας θρυλικός μονόλογος του Ζαν Κοκτώ φέρνει ξανά σε συνεργασία την ταλαντούχα ηθοποιό και τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες.

Ανθρώπινη φωνή Γιώργος Καλφαμανώλης©

Ακόμη ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας ετοιμάζεται να ανεβάσει ο δραστήριος Νικορέστης Χανιωτάκης, συνεργαζόμενος για δεύτερη φορά με τη Λουκία Μιχαλοπούλου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011), που έλαμψε στην επί δύο σεζόν επιτυχημένη παράσταση "Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια" του Έντουαρντ Άλμπι. Στην τωρινή τους συνεργασία, έρχονται σε επαφή με τον μονόλογο του Ζαν Κοκτώ "Η ανθρώπινη φωνή", που έχει ερμηνευτεί παγκοσμίως από σπουδαίες ηθοποιούς (Σιμόν Σινιορέ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Ρενάτα Σκότο κ.ά.), ενώ στην Ελλάδα σφραγίστηκε από την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη. Γραμμένη το 1928, η "Ανθρώπινη φωνή" παραμένει ένα συνταρακτικό δραματικό κείμενο, που δίνει φωνή σε μια γυναίκα, τη στιγμή που ο εραστής της την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια άλλη. Η οδύνη, το πάθος, η διεκδίκηση, η ματαίωση, το αδιέξοδο των σχέσεων δίνονται με πηγαία ένταση από τον συγγραφέα με τη μορφή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, από την οποία ακούμε μόνο την ηρωίδα, σε έναν μονολογικό ρόλο που αποτελεί πρόκληση για κάθε ηθοποιό.

Λουκία Μιχαλοπούλου
©Γιώργος Καλφαμανώλης

Ο Ζαν Κοκτώ

Ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου (1889-1963). Μεγάλη προσωπικότητα, εστέτ, φιλόδοξος, μοναχικός, με σπινθηροβόλο πνεύμα, "ένας διαβολικός ακροβάτης της τέχνης" κατά τον χαρακτηρισμό του Μάνου Χατζιδάκι. Το έργο του παραμένει σύγχρονο, καθώς πραγματεύεται τις διαχρονικές υπαρξιακές αγωνίες, τον φόβο του θανάτου και την εξιλέωση από τα πάθη. Η "Ανθρώπινη φωνή" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να παίζεται. Έχει εμπνεύσει την όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, "Η ανθρώπινη φωνή" (1958), το "The telephone" του Τζαν Κάρλο Μενότι και την ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι με την Άννα Μανιάνι, "L’ Amore" (1948). Η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ "Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" είναι επίσης εμπνευσμένη από αυτό το έργο.

Λουκία Μιχαλοπούλου
©Γιώργος Καλφαμανώλης

Info

Η παράσταση θα δοθεί σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνικά και κοστούμια της Αρετής Μουστάκα, φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα και επιμέλεια μουσικής του Γιάννη Μαθέ.  Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 3 Οκτωβρίου, στο θέατρο Μικρό Χορν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.