O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) επιμελείται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κολωνού που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κολωνού από 8 έως 26 Σεπτεμβρίου. Ξεχωριστεί θέση στο πρόγραμμα κρατά το αφιέρωμα στα 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο του αφιερώματος η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ παρουσιάζει την παράσταση "Το Προσφυγάκι" σε κείμενο του Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία της Αιμιλίας Υψηλάντη και του Βαγγέλη Βογιατζή. Το έργο διαδραματίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα και στα λιμάνια της Σμύρνης και του Πειραιά το 1922. Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο άγαλμα που λέγεται Προσφυγάκι και ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν μαζί στο ίδιο καράβι που τους πήρε από τη Σμύρνη που καιγόταν. Κουβαλούσαν και οι τρεις ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης ένα αγαλματάκι, η Κυρά Λένη, μια Σμυρνιά νοικοκυρά, ένα εικόνισμα και μία συνταγή της γιαγιάς της και ο Κυρ Ιορδάνης, ένας Σμυρνιός νταής τον τζουρά του. Θυμούνται και μιλάνε για τους πρόσφυγες πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες που μετά τον ξεριζωμό μόχθησαν και πρόκοψαν στις νέες τους πατρίδες και πλούτισαν την Ελλάδα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη μουσική, τα τραγούδια, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Η μουσική είναι του Παντελή Θαλασσινού (9/9).
Η "Αγγέλα Παπάζογλου" σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιάβας και Άννας Βαγενά από το Θέατρο "Μεταξουργείο" είναι μία συγκλονιστική παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου "Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης". Η Άννα Βαγενά συγκινεί βαθιά με την ερμηνεία της τον θεατή. Στον ρόλο της αναγνώστριας έχει αναλάβει η Ασπασία Μπατατόλη (23/9).
"Το χρονικό των δέκα Ημερών – Αϊβαλί 1922" σε δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου είναι βασισμένο στο βιβλίο "Το χρονικό των 10 ημερών", ένα ημερολόγιο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Η Μάνια Παπαδημητρίου μας ταξιδεύει στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία δημιουργώντας έναν θεατρικό μονόλογο που αναβιώνει εικόνες και ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν γίνει πια μέρος του συλλογικού ασυνείδητου. Συμμετέχουν: Μαρίνα Χρονοπούλου (μουσική-πιάνο), Αγγελική Καρυστινού (ερμηνεία), Ηρώ Σαΐα (τραγούδι), Μάνια Παπαδημητρίου και Βαγγέλης Ψωμάς στην αφήγηση (25/9).
Η θεατρική παράσταση "Δέσποινα του… κανενού" σε σκηνοθεσία Νικολέτας Βλαβιανού είναι μια σύνθεση κειμένων και καταγεγραμμένων αληθινών μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και επιστολών στρατιωτών από το μέτωπο της Μικράς Ασίας από την Ν. Μαρκέτου και την Γιοβάννα Μακκά, υπό την καθοδήγηση του έγκριτου φιλόλογου και μελετητή της μικρασιατικής ιστορίας, Θοδωρή Κοντάρα. Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Μόνικα Κολοκοτρώνη, Νικήτας Αναστόπουλος, Αντώνης Βαρθαλίτης, Γιοβάννα Μακκά, Άντα Κουγιά (26/9).
Η μουσική παράσταση "Σμυρνέικο Μινόρε" είναι αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες με τραγούδια και σκοπούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας, Κωνσταντινούπολης και Καππαδοκίας. Παρεμβάλλονται επιλεγμένα αποσπάσματα από συγγραφείς του προσφυγικού ελληνισμού. Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός. Ερμηνεύουν: Μαριάνθη Λιουδάκη και Γιώργος Ντόβολος. Την παράσταση πλαισιώνει πολυμελής ορχήστρα σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη (12/9).
Το αφιέρωμα στη Σμύρνη και την προσφυγιά συμπληρώνουν οι συναυλίες "Αχ! Ανατολή" με τον Πέτρο Γαϊτάνο, τη Νάντια Καραγιάννη τον ηθοποιό Κώστα Γιαλίνη στην αφήγηση (15/9) και "Με τον ήλιο γείτονα και τους καημούς μας αρμαθιά" με τον Μανώλη Μητσιά, τη Μυρτώ Βασιλείου, τον Θάνο Ματζίλη και την Ελεάννα Βαρελά. Συμπράττει η Ορχήστρα Ρυθμός. Θα ακουστούν τραγούδια του ποιητή Νίκου Γκάτσου, σε μουσική των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών, καθώς και παραδοσιακά του Πόντου και της Μικράς Ασίας (17/9)
Προπώληση εισιτηρίων/ Διάθεση δελτίων εισόδου από εδώ . Πώληση εισιτηρίων και διάθεση δελτίων εισόδου θα πραγματοποιείται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο Κολωνού, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.