"Μακρυγιάννης": 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση θεάτρου σκιών της ομάδας Οθόνιον

Οι καραγκιοζοπαίκτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης παρουσιάζουν ένα πατριωτικό δράμα για τον αγωνιστή του ‘21 σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βιβιλάκη.

Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον

#1 Η ομάδα Οθόνιον βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της παράστασης "Μακρυγιάννης” που παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη στις 8, 15, 22 & 29 Μαρτίου. Η δράση της ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη και πλαισιωνόταν από τον φοιτητή Νικόλα Τζιβελέκη ο οποίος σχεδίαζε τις φιγούρες των παραστάσεων. Ο "Μακρυγιάννης" ένα πατριωτικό δράμα στον μπερντέ του θεάτρου σκιών είναι η νέα παράσταση της ομάδας.

Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης, - Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον
Οι καραγκιοζοπαίκτες Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης

#2 Η παράσταση "Μακρυγιάννης" στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου σκιών ως ζωντανής έκφρασης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και παρακολουθεί την ιστορία του Γιάννη Μακρυγιάννη, την μεταμόρφωση του αγράμματου ταπεινού βιοπαλαιστή που γίνεται παράδειγμα θάρρους και πατριωτισμού, "τον ενθουσιασμό του αγωνιστή, τη φιλοπατρία, τη σχέση του με τους συντρόφους του, με βάση τα κείμενά του, την κατά Σεφέρη: συνείδηση ενός ολόκληρου λαού”.

#3 Ο ακαταπόνητος Άθως Δανέλλης που γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών και ο Νικόλας Τζιβελέκης βρίσκονται πίσω από τον μπερντέ. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βιβιλάκη και η μουσική και τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από τον Θεολόγο Παπανικολάου και την Κατερίνα Μιχαλάκη.

Κατερίνα Μιχαλάκη, Θεολόγος Παπανικολάου - Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον
Οι μουσικοί Κατερίνα Μιχαλάκη, Θεολόγος Παπανικολάου

Δείγματα δουλειάς της ομάδας Οθόνιον είναι οι παραστάσεις "Ο γάμος του Καραχμέτη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, 2017), "Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών” (2019) που επαινέθηκε ομόφωνα από τη θεατρική κριτική για την ανανέωση και τη νέα εποχή που έφερε στο θέατρο σκιών και "Σπανός” που παίχτηκε το 2021 στην Ιερά Μονή Δαφνίου και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.
 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μακρυγιάννης

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα πατριωτικό δράμα για την επανάσταση του 1821 στήνεται στον μπερντέ, με πρωταγωνιστή το βιοπαλαιστή που αναδείχθηκε σε σύμβολο θάρρους και πατριωτισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.