Το "Alarme”, η αριστουργηματική παράσταση-σχόλιο του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τη διαφθορά της εξουσίας, που φέρνει αντιμέτωπες τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ και τη Μαρία Στιούαρτ, επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Άττις δέκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση και μάλιστα με το ίδιο καστ ηθοποιών.
Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση-ορόσημο της μεθόδου του Τερζόπουλου που διεισδύει στη σχέση μεταξύ δυο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή, με πρωταγωνίστριες τη "μούσα” του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ ως Ελισάβετ, ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε από τους αναγνώστες του "α" στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, και την έμπειρη Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Στιούαρτ. Συμπρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο-κλειδί ο ηθοποιός και πρωτεργάτης του θιάσου Άττις, Τάσος Δήμας. Βασισμένος στην αλληλογραφία των δύο γυναικών, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης έστησε ένα ιδιότυπο θεατρικό θέαμα, τοποθετημένο σε μια άκρως εντυπωσιακή σκηνική εγκατάσταση με διαφορετικά επίπεδα.
Η σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες οδηγείται σε μια σύγκρουση μέχρι θανάτου, ιδανική συνθήκη για να αναδείξει το διαχρονικά επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Όπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης: "Η σύγκρουση των δυο γυναικών υπερβαίνει τη διεκδίκηση της εξουσίας. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Απωθούν τον ακατανίκητο συγχωνευτικό πόθο μέσα από ένα παιχνίδι διαρκούς έλξης και απώθησης. Πίσω από τον πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, συγχωνευτικός που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή”.
Το "Alarme” παίχτηκε για τρεις σεζόν (2010-2013) στο θέατρο Άττις αλλά και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ο σπουδαίος και απαιτητικός κριτικός Michael Billington της Guardian έγραψε για την παράσταση: "Μια έξοχα σωματική, πνευματώδης, ερωτική μελέτη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ δυο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή. Αμέσως αναγνώρισα ότι έβλεπα το έργο μιας θεατρικής ιδιοφυΐας, κάποιου που μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξίτηλη θεατρική εικόνα και να χρησιμοποιήσει όλα τα εκφραστικά μέσα της φωνής και του σώματος”.
Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνική εγκατάσταση και τη δραματουργική σύνθεση, όπως και τους φωτισμούς από κοινού με τον Κωνσταντίνο Μπεθάνη. Η σχεδιάστρια Λουκία έχει επιμεληθεί τα "φιδίσια" κοστούμια και ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης, ένα "νέφος" από ελισαβετιανές μελωδίες και κραυγές όρνεων.
Περισσότερες πληροφορίες
Alarme
Η παράσταση-ορόσημο του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη, ένα πνευματώδες, σαρκαστικό σχόλιο για την εξουσία με αφορμή την αλληλογραφία των βασιλισσών Ελισάβετ και Μαρίας Στιούαρτ, επιστρέφει με αφορμή τα 40 χρόνια του θεάτρου Άττις. Φωτίζει την παράδοξη σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στις δύο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Στον αντίποδα τους βρίσκεται ο αφηγητής (Τάσος Δήμας), ένας ρακένδυτος παρίας, εκπρόσωπος του καταρρακωμένου λαού. Εκφράζει την απόγνωση, την αγανάκτηση και την απέχθεια του λαού προς την εξουσία, αλλά και την αναπόφευκτη εξάρτησή του από τους ηγέτες του.