"Βάσω Κατράκη, Αλγεινά Σώματα": Η έκθεση που αποκαλύπτει μία άλλη πλευρά της ιστορικής χαράκτριας

Είδαμε το αφιέρωμα της Roma Gallery για την πρωτοπόρα Ελληνίδα δημιουργό, το οποίο μας δίνει μία γεύση από το ύστερο έργο της και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητά της ως χαράκτρια.

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα

Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η πρώτη φορά που είδα έργα της Βάσως Κατράκη, όμως  ανέκαθεν μου ήταν τρομερά οικεία. Ίσως επειδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με τη μοναδική της τέχνη, είτε χαζεύοντας σελίδες σχολικών βιβλίων είτε επισκεπτόμενοι μεγάλα εικαστικά αφιερώματα, όπως τη "Δημοκρατία" της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου περιλαμβάνονταν χαρακτικά της.

Διαβάστε Επίσης

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη μεταπολεμική τέχνη τα τελευταία χρόνια έχει, προφανώς, επαναφέρει τα χαρακτικά της Κατράκη στο προσκήνιο, ενώ το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως Κατράκη, που εδρεύει στο Αιτωλικό και φυλάσσει μία μεγάλη συλλογή έργων της, έχει παρακινήσει καλλιτέχνες και κοινό να επανεξερευνήσουν τη σπουδαία Ελληνίδα χαράκτρια -στοιχεία που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητά της ως δημιουργό.

Στην Αθήνα, η Roma Gallery δίνει στο τεχνόφιλο κοινό την ευκαιρία να εμβαθύνει στο ύστερο έργου της Κατράκη, με το αφιέρωμα "Αλγεινά Σώματα" που παρουσιάζεται έως 3/5, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άλιας Τσαγκάρη, η οποία ξεκινά μία νέα συνεργασία με την γκαλερί.

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γκαλερί τιμά την Κατράκη: το 2019, τα χαρακτικά της ήρθαν σε διάλογο με τα έργα του ιστορικού γλύπτη Χρήστου Καπράλου, στο αφιέρωμα "Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο". Όμως τα "Αλγεινά Σώματα", που περιλαμβάνουν έργα που δημιουργήθηκαν από τα τέλη περίπου του ’60 έως τη δεκαετία του ’80, είναι ένα αφιέρωμα που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα, καθώς αφήνει στην άκρη τη βαθιά πολιτική χροιά της τέχνης της θρυλικής χαράκτριας. Είναι μία έκθεση που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του έργου της με πολλαπλούς τρόπους, εστιάζοντας στα χαρακτικά που φιλοτέχνησε μετά την εξορία της στη Γυάρο, μετά την επιβολή της Δικτατορίας, αλλά και αργότερα. Οι συγκεκριμένες χαράξεις σε πέτρα προβάλλουν τον χειρισμό του ανθρώπινου σώματος από τη Βάσω Κατράκη ως θεματογραφικό, συμβολικό και πολιτικό πεδίο.

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα

Την περίοδο εξορίας της το 1967-8, οι χαρακτηριστικές, ανθρώπινες και ζωικές μορφές της καλλιτέχνιδας αλλάζουν, επιμηκύνονται και υιοθετούν στοιχεία που παραπέμπουν σε προκλασικούς ελληνικούς πολιτισμούς, όπως η κυκλαδική ειδωλοπλαστική, η μελανόμορφη κεραμική της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου, τα αρχαϊκά γλυπτά κ.α. (στοιχεία που αναδείχθηκαν και το 2010 στην έκθεση "Πνοή στην Πέτρα" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Η τέχνη της παραμένει βαθιά ανθρωποκεντρική, ακόμα και μετά την επιστροφή της από την εξορία, και παράλληλα αντανακλά το τραύμα όχι μόνο των βίαιων γεγονότων που βίωσε την περίοδο της Χούντας, αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε. Ξεναγώντας μας στα υποβλητικά έργα της έκθεσης, η επιμελήτρια Άλια Τσαγκάρη εξηγεί πως επιλέχθηκαν χαρακτικά που ομοιάζουν τις μορφές της ελληνικής αρχαιότητας ως κάτι πρωτόγονο. Ωστόσο, εδώ η Κατράκη δεν συνδέει τον πρωτογονισμό με το "άγριο" και το μη πολιτισμένο, αλλά τον επανοικειοποιείται αναπτύσσοντας μία νέα διαλεκτική, με τα ανθρώπινα σώματα να είναι αλγεινά, αρχέγονα και αυτοαναφορικά. 

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα Κατάσταση ΙΙ
"Κατάσταση ΙΙ", 1970, χάραξη σε πέτρα, 130x80 εκ.

Στην "Κατάσταση ΙΙ" (1970), για παράδειγμα, οπτικοποιεί ειρωνικά τον ισχυρισμό του Γιώργου Παπαδόπουλου ότι "η Ελλάδα πρέπει να μπει στον γύψο", χαράζοντας μορφές με ακρωτηριασμένα μέλη, τυλιγμένες σε σύρμα. "Μέσω της επίμονης ανάδειξης της σωματικότητας ως τόπου ιστορικής μνήμης και αντίστασης, ο πρωτογονισμός των μορφών της δεν αποτελεί μια αναχρονιστική προσφυγή σε αρχαϊκά πρότυπα, αλλά ένα ριζοσπαστικό εργαλείο αναμέτρησης με τη νεοελληνική ιστορία" σχολιάζει η Τσαγκάρη στο επιμελητικό κείμενο για την έκθεση. Στα "Αλγεινά Σώματα" βλέπουμε επιμηκυμένες, άφυλες μορφές, τοπία (όπως το "Ήλιος και σίδερα", 1979), οριζόντια έργα, ακόμα και χαρακτικά με χρώμα, όπως η εκπληκτική "Μεταπολίτευση" του 1974, στην οποία απεικονίζεται ένας φλογερός, κατακόκκινος ήλιος να φέγγει πίσω από μία μορφή που παραπέμπει σε κυκλαδικό ειδώλιο. 

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα Μεταπολίτευση
"Μεταπολίτευση", 1974 χάραξη σε πέτρα 105 x 75 εκ.

Βάσω Κατράκη Αλγεινά Σώματα

Όπως μας επιβεβαίωσε και η επιμελήτρια, τα περισσότερα έργα της Βάσως Κατράκη θεωρούνται σπάνια, γεγονός που οφείλεται σε ένα ιδιαίτερο στοιχείο, σχετικό με την πρωτοποριακή τεχνική της χαράκτριας: πρόκειται για τη μοναδική καλλιτέχνιδα που κάνει χάραξη σε ψαμμίτη λίθου, ενώ οι περισσότεροι χαράκτες χρησιμοποιούν ασβεστόλιθο, ένα πιο εύκολα διαχειρίσιμο υλικό. Η Κατράκη ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον ψαμμίτη στα μέσα του 1950, ενώ αναζητούσε ένα υλικό που θα διεύρυνε τις εκφραστικές δυνατότητες και την κλίμακα μεγέθους των έργων. Ψαμμίτη μπορεί να βρει κανείς μόνο στην Κρήτη και η χάραξή του είναι μία αρκετά επίπονη διαδικασία, καθώς είναι πολύ εύκολο να διαβρωθεί και δεν συγκρατεί εύκολα τη μελάνη (η Κατράκη έκανε αντίγραφα πιέζοντας το βαμβακερό χαρτί με μια ξύλινη κουτάλα, μέθοδος που δεν χρησιμοποιείται συχνά από χαράκτες). Όμως για εκείνη ήταν ένα υλικό που "άνοιγε τον δρόμο στα μεγάλα σχήματα και την πλατειά και ελεύθερη χειρονομία", όπως διαβάζουμε στον κατάλογο της έκθεσης "Βάσω Κατράκη, κορυφαία ερμηνεύτρια της ανθρώπινης τραγωδίας" (Κώστας Σταυρόπουλος, Πινακοθήκη Πιερίδη Δήμου Γλυφάδας 1998). Παρότι πρόκληση, ο ψαμμίτης επέτρεψε επίσης στη χαράκτρια να αποδώσει το τρισδιάστατο στοιχείο στα έργα της. Στη Roma Gallery έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά μερικές από τις μήτρες των έργων, σε ψαμμίτη λίθου, και να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη τεχνική της χαράκτριας.

Θα έλεγε κανείς ότι κάθε έκθεση για τη Βάσω Κατράκη είναι σημαντική, αν λάβουμε υπόψη τη μοναδικότητα των έργων της αλλά και τη σπουδαιότητά τους σε τεχνικό, θεματικό και συμβολικό επίπεδο. Υπάρχει παράλληλα η σκέψη ότι κάθε εικαστικό αφιέρωμα, που παρουσιάζει το έργο ενός ιστορικού καλλιτέχνη, δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να εντοπίσει νέα στοιχεία, συνδέσεις και αφηγήσεις. Όσον αφορά τα "Αλγεινά Σώματα", εμείς σίγουρα κρατάμε επίσης το γεγονός ότι καταφέρνουν να αποκαλύψουν μία άλλη πτυχή της ιστορικής χαράκτριας, στοχεύοντας να αναδείξουν την εξέλιξη της τέχνης της μετά τη μεταπολίτευση. Προτείνουμε να μην τα χάσετε.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βάσω Κατράκη: Αλγεινά Σώματα

  • Χαρακτική

Αφιέρωμα στο ύστερο έργο της Βάσως Κατράκη. Μέσα από μια επιλογή από εμβληματικές χαράξεις σε πέτρα, αναδεικνύεται ο χειρισμός του ανθρώπινου σώματος από την κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια ως θεματογραφικό, συμβολικό και πολιτικό πεδίο. Οι συνθέσεις της Κατράκη, με τις στιβαρές ραδινές μορφές και τη δωρική λιτότητά τους, μεταφέρουν ένα ρηξικέλευθο στοχασμό πάνω στον ιστορικό χρόνο, την ανθρώπινη κατάσταση και τη μαρτυρία του σώματος ως φορέα συλλογικής μνήμης και συνείδησης. Το ανθρώπινο σώμα στα ύστερα έργα της Κατράκη δεν είναι απλώς αντικείμενο αναπαράστασης, αλλά μια ιδεολογική και μορφοπλαστική συνισταμένη που επαναδιαπραγματεύεται τον ανθρωπομορφικό μύθο. Οι μορφές της, απογυμνωμένες από περιγραφικές ή διακοσμητικές λεπτομέρειες, αποκτούν αρχέτυπη υπόσταση, εγγεγραμμένες σε έναν αδιάρρηκτο χωρικό πυρήνα, όπου το βάθος δε λειτουργεί ως κενό, αλλά ως οργανική συνέχεια της ύλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.

Το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για μια μοναδική έκθεση

Παράλληλα, το ίδρυμα τέχνης παρουσιάζει ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ στην έδρα του, στην Ύδρα.