
Η ελευθερία της τέχνης δεν είναι πολυτέλεια. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αρχές της δημοκρατίας. Όταν η τέχνη φιμώνεται, η δημοκρατία τραυματίζεται. Και όταν η λογοκρισία επιβάλλεται διά της βίας, τότε δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια επικίνδυνη τάση που μας αφορά όλους. Γι' αυτό στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τι παράλογο που περιορίζει την ελευθερία της τέχνης.
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 5 μ.μ., στην Εθνική Πινακοθήκη, πραγματοποιείται εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας στην τέχνη. Η πρόσφατη αποκαθήλωση των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή του κόμματος "Νίκη", Νικόλαο Παπαδόπουλο, δεν ήταν μια τυχαία κίνηση. Είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αλυσίδα περιορισμού της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν είναι απλώς η Πινακοθήκη. Είναι η "Ροζ Σημαία" της Γεωργίας Λαλέ που κατέβηκε από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, είναι η διαρκής λογοκρισία στο ντοκιμαντέρ "Αδέσποτα Κορμιά" της Ελίνας Ψύκου, είναι οι απειλές προς τον Χριστόφορο Ζαραλίκο για τη σάτιρά του.
Η λογοκρισία της τέχνης δεν είναι μια ουδέτερη πράξη. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα: υπάρχει μια δύναμη που αποφασίζει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Όταν ένα μουσείο, ένας δημόσιος φορέας, υποκύπτει στις πιέσεις και αφαιρεί έργα τέχνης αντί να υπερασπιστεί τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο των καλλιτεχνών. Είναι όλων μας.

Η τέχνη έχει ρόλο καταλυτικό: πυροδοτεί σκέψεις, ανοίγει συζητήσεις, αμφισβητεί τα κατεστημένα. Η ελευθερία της δεν μπορεί να είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν επιδέχεται όρους και περιορισμούς. Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: "Αν θριαμβεύσει η λογοκρισία, η δημοκρατία χάνει. 'Ή η τέχνη είναι ελεύθερη, όπως απλά γράφει το Σύνταγμά μας, ή δεν είναι. 'Ή κατά μια παλιά ρήση, ή το Σύνταγμα είναι κανόνες ή δεν είναι τίποτε". Στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία θα "εκτεθούν" 30 περιστατικά εικαστικής λογοκρισίας που έχουν καταγραφεί ως σήμερα από ερευνητικό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η τέχνη είναι ελεύθερη. Όποιος την περιορίζει, περιορίζει την ίδια τη δημοκρατία. Την Πέμπτη, λοιπόν, δίνουμε το παρών στην Πινακοθήκη. Γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Αφορά όλους μας.