Αναγνώσεις και περίπατοι στη γειτονιά του Μοσχάτου με αφορμή την έκθεση "Space of togetherness" του ΝΕΟΝ

Όσα θα δούμε στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης την περίοδο 2-6/10.

space of togetherness

Η έκθεση "space of togetherness" του ΝΕΟΝ λειτουργεί Τετάρτη με Κυριακή με ελεύθερη είσοδο για τρεις ακόμα εβδομάδες στο χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά μέχρι 20 Οκτωβρίου. Το ανοιχτό στο κοινό δημόσιο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνει αναγνώσεις, περιπάτους και εκπαιδευτικά προγράμματα.

To διήμερο πρόγραμμα του Tavros, "When Boundaries divide, who stands together?", τιμά τη γλώσσα και τις μετασχηματιστικές της ιδιότητες συγκεντρώνοντας πολιτιστικούς δημιουργούς για να υπερβούν με τη φωνή τους τα ανθρώπινα σύνορα που μας χωρίζουν, μας διαχωρίζουν και μας ορίζουν αδιακρίτως σε ένα διήμερο πρόγραμμα με διαλέξεις και αναγνώσεις με σκοπό να δημιουργηθούν στους χώρους της έκθεσης κόμβοι διαλόγου και συλλογικής σκέψης.

Διαβάστε Επίσης

Τα πουλιά καλούν, τα ποτάμια κυλούν, η γλώσσα ξεσπά. Μητρικές γλώσσες, ιστορίες που λέγονται - η γλώσσα ως ηχητικά κύματα που παρεμβάλλονται διασχίζοντας τα σύνορα που φτιάχτηκαν για να μας χωρίζουν. Για να τιμήσει τη γλώσσα και τις μετασχηματιστικές της ιδιότητες, από τη ζωηρή φλυαρία μέχρι τις επαναστατικές κραυγές, από το κουτσομπολιό που ταξιδεύει λέξη προς λέξη, από αυτί σε αυτί, μέχρι την αργκό που υπονομεύει και τις λέξεις που παρέχουν παρηγοριά και αντίσταση, ο Tavros συγκεντρώνει πολιτιστικούς δημιουργούς για να υπερβούν με τη φωνή τους τα ανθρώπινα σύνορα που μας χωρίζουν, μας διαχωρίζουν και μας ορίζουν αδιακρίτως.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου | 17:00-19:00 & Πέμπτη 3 Οκτωβρίου | 17:00-20:00 | Επιμέλεια: Μαρία-Θάλεια Καρρά, Ειρήνη Φουντεδάκη, Μαντώ Ψαρέλλη | Συντονισμός: Μαντώ Ψαρέλλη | Είσοδος ελεύθερη

space of togetherness

Το Δίπυλον - Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας προσκαλεί τους επισκέπτες της έκθεσης σε μία αρχαιολογική, εκπαιδευτική και αρχιτεκτονική περιδιάβαση στην περιοχή του Μοσχάτου, εξερευνώντας επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρονται τόσο το αρχαίο όσο και το νεότερο παρελθόν της περιοχής. Με αφορμή τα βιομηχανικά κατάλοιπα της διαδρομής, θα αναφερθούμε στην εξέλιξη του αστικού τοπίου και στα χαρακτηριστικά της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Επιπλέον, στις θέσεις όπου διατηρούνται ορατά τα κατάλοιπα του οχυρωματικού έργου των Μακρών Τειχών, θα συζητήσουμε για τα αρχαιολογικά ευρήματα της αττικής πεδιάδας και θα σκιαγραφήσουμε το χαμένο φυσικό τοπίο που τα πλαισίωνε ακολουθώντας επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος της εν εξελίξει περιπατητικής εφαρμογής, "Walk the Long Walls". Η ξενάγηση μας καλεί να ανακαλύψουμε το ενσωματωμένο στη σύγχρονη πόλη ιστορικό παρελθόν.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 13:00 & Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, 18:00 | Σημείο Συνάντησης: Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά (map) | Σημείο Τερματισμού: Σταθμός ΗΣΑΠ Μοσχάτου | Διάρκεια θεματικού περιπάτου: 1μιση ώρα | Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά | Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη προ-εγγραφή εδώ

space of togetherness

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Είναι αυτό Τέχνη;" για οικογένειες με παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συνεχίζεται. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν στην έννοια της σύγχρονης τέχνης µε βιωµατικό τρόπο, να αλληλεπιδράσουν με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν πολλαπλούς, προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου: 17:00 - 19:00, Σάββατο 5 Οκτωβρίου: 13:00 - 15:00, Κυριακή 6 Οκτωβρίου: 12:00 - 14:00 | Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη προ-εγγραφή στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, T: 210 3312 995 | email secretariat@hcm.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

space of togetherness

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως έναν χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση θα διερευνήσει πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλίο ποίησης "Η μοίρα των ζώων" παρουσιάζεται στο Κομπραί

Οι εκδόσεις Πλήθος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Ρέγκα. Θα ακολουθήσει dj set.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Μια ταλαντούχα Ελληνίδα εικαστικός συμμετέχει στη φετινή Μπιενάλε της Sharjah

Η Μπιενάλε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιστρέφει για 16η χρονιά.

"Until you come back": Μία έκθεση για την αναμονή από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Στον χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" παρουσιάζεται η έκθεση που θέτει στο επίκεντρο τις γεωγραφίες και τις χρονικότητες της αναμονής.

"Σπείρα": Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα μόλις κυκλοφόρησε

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ανακοίνωσαν την προσθήκη του νέου βιβλίου σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη.

Τι έρχεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg;

Πεζογραφία, ποίηση αλλά και ενδιαφέροντα δοκίμια αναμένουμε να εκδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες από τον εκδοτικό οίκο.

Μία εικαστική έκθεση για το Προσφυγόσημο έρχεται στο Σπίτι της Κύπρου

Το Κέντρο Πολιτισμού φιλοξενεί μία έκθεση που περιστρέφεται γύρω από την ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο προσφυγικό γραμματόσημο που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

"Designing Worlds": To must Halloween ανάγνωσμα για τους φαν του Τιμ Μπάρτον

Ο κατάλογος που συνοδεύει το ομότιτλο αφιέρωμα του Μουσείο Σχεδίου θα είναι σύντομα διαθέσιμος για αγορά.