Ένα ακόμη κινηματογραφικό ραντεβού στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

Διαβάστε τι θα δούμε στον κινηματογράφο Cinefix του μουσείου αυτή την εβδομάδα.

The Tempest Society Bouchra Khalili «The Tempest Society», 2017 (Βιντεοεγκατάσταση. 60’. Ανάθεση από την documenta 14, Αθήνα/Κάσελ)

Οι πιο εντυπωσιακές θερινές προβολές συνεχίζονται στον κινηματογράφο Cinefix, στην ταράτσα του ΕΜΣΤ. Το επόμενο κινηματογραφικό ραντεβού είναι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου (8.30 μ.μ.) όπου θα προβληθεί το "The Tempest Society" της καλλιτέχνιδας Bouchra Khalili. Η προβολή πραγματοποιείται με αφορμή την ατομική έκθεση της Bouchra Khalili "Φανοί και Τυπογράφοι" στο ΕΜΣΤ και τη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση "Space of Togetherness", που διοργανώνει ο ΝΕΟΝ.

Η ταινία γυρίστηκε στην Αθήνα και έκανε πρεμιέρα στην documenta 14. Το "The Tempest Society" είναι το πρώτο έργο της Khalili από μια σειρά έργων αφιερωμένων στο Κίνημα Αράβων Εργατών (MTA) και τις θεατρικές ομάδες του, Al Assifa ("Η Τρικυμία" στα αραβικά) και Al Halaka ("Ο Κύκλος" ή "Η Συνέλευση" στα αραβικά). Αυτή η μακροχρόνια έρευνα αναδεικνύεται στην ταινία The Tempest Society αλλά και σε μετέπειτα έργα.

Διαβάστε Επίσης

Το φιλμ ξεκινά από την ξεχασμένη κληρονομιά της Αλ Ασίφα, μιας θεατρικής ομάδας που αποτελείτο από Βορειοαφρικανούς μετανάστες εργάτες, μέλη του Κινήματος Αράβων Εργατών και Γάλλους συμμάχους τους. Η θεατρική ομάδα ήταν ενεργή στο Παρίσι από το 1973 έως το 1978. Μέσω παραστάσεων και δράσεων στους δρόμους, η Αλ Ασίφα επινόησε μια "θεατρική εφημερίδα" που αναφερόταν στον ρατσισμό και την ανισότητα στη Γαλλία.

Bouchra Khalili Φανοί και τυπογράφοι
Bouchra Khalili, 'The Magic Lantern', 2020-2022
Bouchra Khalili, "Φανοί και Τυπογράφοι"

Σαράντα χρόνια αργότερα, μια ομάδα νεαρών Αθηναίων, η Ισαβέλλα, ο Ηλίας και ο Γιάννης, συγκεντρώνονται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο που έχει μετατραπεί σε θεατρική σκηνή. Ονομάζονται "Η Κοινωνία της Θύελλας" και ενεργοποιούν ξανά την κληρονομιά και τη μεθοδολογία της Αλ Ασίφα. Στη σκηνή προσκαλούν καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένου του Γκάνι, εκπροσώπου μιας ομάδας τριακοσίων μεταναστών εργατών που έκαναν απεργία πείνας το 2011 για ίσα δικαιώματα στην εργασία· της Αικατερίνης, που γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά παραμένει χωρίς έγγραφα, και του Μαλέκ, ενός νεαρού Σύρου πρόσφυγα που ασχολήθηκε με το θέατρο στην Αθήνα για να μετατρέψει τη "θλίψη σε ομορφιά". Μαζί, στοχάζονται ποιητικά πάνω στην παράσταση ως πολιτική πρακτική.

Η Bouchra Khalili είναι Γαλλο-Μαροκινή εικαστικός που ζει στη Βιέννη και εργάζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περιλαμβάνοντας κινηματογράφο, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, χαρακτική, υφαντουργία, λογοθετικές και εκδοτικές πρακτικές, το διαμεσικό και διεξοδικά ερευνητικό έργο της επεξεργάζεται συλλογικές στρατηγικές αφήγησης με μέλη κοινοτήτων που ζουν υπό καθεστώς στέρησης της πολιτειότητάς τους. Συνδυάζοντας την επιτελεστική διάσταση των προφορικών παραδόσεων με σχολαστικά δουλεμένες οπτικοακουστικές φόρμες, που φέρουν το ίχνος των μετα-αποικιοκρατικών πρωτοποριών και της εννοιολογικής τέχνης, η Khalili διατυπώνει έναν ποιητικό στοχασμό επάνω στις νεότερες φαντασιακές προσλήψεις της κοινοτικής/συλλογικής χειραφέτησης.

Ώρα προσέλευσης: 8 μ.μ.
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.
Συνολική διάρκεια: 60 λεπτά
Στα Ελληνικά, Αραβικά, Γαλλικά, με αγγλικούς υπότιτλους

Είσοδος 2 ευρώ στο Ταμείο Έκδοσης Εισιτηρίων του ΕΜΣΤ και αγορές online εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Bouchra Khalili. Φανοί και τυπογράφοι

  • Εγκαταστάσεις

Η πρακτική της Bouchra Κhalili βασίζεται στη συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα των θεμάτων της και περιλαμβάνει μια ποικιλία μέσων όπως την κινούμενη εικόνα, τη χαρακτική, τη υφαντουργία, τη φωτογραφία, τα εκδοτικά εγχειρήματα και τις εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιεί σύνθετες αφηγηματικές στρατηγικές και αναστοχαστικές εικαστικές και ηχητικές φόρμες για να διερευνήσει την αυτενέργεια και τον τρόπο που αναπαριστούν τον εαυτό τους μέλη κοινοτήτων που το αρχετυπικό εθνικό κράτος καταδικάζει στην αφάνεια. Τα πολυεπίπεδα έργα της συνυφαίνουν προσωπικές και συλλογικές ιστορίες και μνήμες για να προτείνουν μια χειραφετητική σύλληψη της κοινότητας.

space of togetherness

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως έναν χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση θα διερευνήσει πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε" έγινε βιβλίο

"Στα τρία κόρνερ, πέναλτι" είναι ο υπότιτλος του βιβλίου του Γιάννη Αλεξίου και μάλλον οι μυημένοι θα τον αισθανθούν λίγο παραπάνω.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/11/2024

"Μην ξεχνάς να με θυμάσαι": Ένα νέο βιβλίο ξένης λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Διόπτρα

Διαβάστε εντός την περίληψη του καινούργιου τίτλου που έρχεται σύντομα από τον εκδοτικό οίκο.

Ξενάγηση στις εικαστικές "Μετατοπίσεις" του Παναγιώτη Σιάγκρη

Ο επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Τρίκας μάς συστήνει τα έργα του καλλιτέχνη.

"Η σιωπή": Το ανατρεπτικό θρίλερ της Yrsa Sigurdardottir θα σε κρατήσει ξάγρυπνο

Πρόκειται για το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Χούλνταρ και Φρέιγια.

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο τέχνη στα Τίρανα

Το Tirana Art Weekend διοργανώνεται από το Albanian Visual Arts Network.

Το Μουσείο Τέχνης στο Τολέδο του Οχάιο αγοράζει NFT με κρυπτονόμισμα

Πρόκειται για το πέμπτο ψηφιακό έργο που προστίθεται στη συλλογή του μουσείου.

"Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη" μεταφερόμαστε στην Αγία Βαρβάρα

Στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια για την ιστορία του μεγάλου δημοσιογραφικού συγκροτήματος ΔΟΛ.