Τι διαβάζει ο κόσμος σύμφωνα με την Πολιτεία;

Διαβάστε τους δέκα τίτλους που είναι πρώτοι σε πωλήσεις αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου. Μία πολυαναμενόμενη επανέκδοση, Καραγάτσης, Καμί κι ένα βιβλίο για τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή φιγουράρουν στη δεκάδα.

Βιβλία

Τι βιβλία αγοράζει περισσότερο ο κόσμος αυτή την περίοδο (που οι περισσότεροι λίγο-πολύ επιδίδονται σε αναγνωστικές "βουτιές"); Αυτό το ερώτημα μάς παρακίνησε να ψάξουμε τα 10 βιβλία (κάθε είδους) τα οποία φιγουράρουν ως πρώτα σε πωλήσεις σε ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο των Αθηναίων, την Πολιτεία.

#1 "Η γραμμή του ορίζοντος"

του Χρήστου Βακαλόπουλου

Εκδόσεις Εστία

Η γραμμή του ορίζοντος εξώφυλλο

Διαβάστε Επίσης

"Η ταυτότητά της γράφει Ρέα Φραντζή, ελαφρά ντυμένη, έχει μερικά λεφτά, κάθεται με την πλάτη ακουμπισμένη στον τοίχο του μικρού μαγέρικου, στην πλατεία του Άνω Κάμπου, απέναντι από την άσπρη εκκλησία, χιλιάδες χρόνια μετά την Αποκάλυψη, εννιακόσια χρόνια από τότε που ο μοναχός Χριστόδουλος έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που ήταν ο ναός της Αρτέμιδος, τρεις μέρες από τότε που χώρισε με τον άντρα της. Η άσπρη εκκλησία τρυπάει τον γαλάζιο ουρανό, για πρώτη φορά βλέπει ζωντανή μπροστά στα μάτια της την ελληνική σημαία. Κάτω από τη σημαία παρελαύνει πάνοπλος ο ξανθός κόσμος, πηγαίνει να ψηθεί, πηγαίνει για μπάνιο, τρέχει να ξεκουραστεί. Κανείς δεν προσέχει τη σημαία που στέκει αόρατη, μόνο μια γυναίκα που μόλις χώρισε είναι σε θέση να την αντιληφθεί, βγάζει τα μαύρα γυαλιά και ο ήλιος την τυφλώνει." (απόσπασμα του βιβλίου)

#2 "Σιντάρτα"

του Έρμαν Έσσε

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σιντάρτα

Το "Σιντάρτα" είναι ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα. Καταγραφή της πορείας ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής, το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί έναν παθιασμένο ύμνο της ατομικότητας και της πνευματικής ανεξαρτησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές ανάγνωσμα των νέων κάθε γενιάς. Στις σελίδες του οι νέοι βρίσκουν την εικόνα ενός κόσμου που οι ίδιοι ονειρεύονται, ενός κόσμου όπου η γνώση και η πείρα κατακτούνται και δε χαρίζονται, και όπου ο έρωτας είναι περιπέτεια και μαθητεία και όχι φτηνός συναισθηματισμός.

Μετάφραση: Μαρία Παξινού

#3 "Ο ξένος"

του Αλμπέρ Καμί

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ξένος

"...Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον "Ξένο", είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωά μου τον μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόσθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί" (Αλμπέρ Καμύ - 1954).

Μετάφραση: Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν

#4 "Η μεγάλη χίμαιρα"

του Μ. Καραγάτση

Εκδόσεις Εστία

Η μεγάλη χίμαιρα

"Η μεγάλη χίμαιρα" είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

# 5 "Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή"

του Μανώλη Κοττάκη

Εκδόσεις Λιβάνη

Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή

Το αόρατο νήμα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωματία των αγωγών, το φυσικό αέριο, τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τις απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού, το βέτο στο Βουκουρέστι, το Βατοπέδι και τον Δεκέμβρη του 2008 ξετυλίγεται για πρώτη φορά μέσα από πλήθος ντοκουμέντων και νομικών κειμένων, φωτίζοντας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάθε μορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Οι "Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή" επιχειρούν μια δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθμούς της διακυβέρνησης 2004-2009, αποτυπώνοντας συγκλίνουσες και αποκλίνουσες στρατηγικές, στάσεις και αντιστάσεις εγχώριων και μη πολιτικών δυνάμεων, στόχους και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της ανάγνωσης τον νέο ενεργειακό χάρτη και την αναδιανομή των φυσικών πόρων στην ευρωρωσική ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

#6 "Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας"

της Άλις Μίλερ

Εκδόσεις Ροές

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν της "αγάπη" τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή τη κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Μετάφραση: Ευηνέλα Αλεξοπούλου

#7 "Μια φυσιολογική ζωή"

του Βασίλη Παλαιοκώστα

Εκδόσεις των Συναδέλφων

Μια φυσιολογική ζωή

"... ξύπνησε πρώιμα τ' αγρίμι μέσα μου. Θεωρώντας πως ήταν πολύ νωρίς ακόμη και οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για "πονηρά" σχέδια, το κράταγα με μεγάλη δυσκολία σε τεχνητή καταστολή κι εκείνο έδειχνε κατανόηση. Μα σαν ξύπναγε, σήκωνε τον κόσμο στο ποδάρι. Τα ουρλιαχτά του ήταν ο δικός του βασανιστικός λόγος που έλεγε όσα δεν μπορούν χίλιοι σοφοί. Μου τρυπούσε τα μελίγγια, με κυρίευε ολοκληρωτικά. Αδυνατούσα να το κρύψω. Ήταν ορατό σε κάθε μου κίνηση. Στο βάδισμά μου, στο βλέμμα μου, στο λόγο μου. Ζητούσε επιτακτικά, εδώ και τώρα, το δικαίωμά του στην ελευθερία κι άντε να το σωπάσω.

Πώς να συγκρατηθεί η θέληση για ζωή; Τούτο το ζουλάπι δεν έλεγε να προσκυνήσει την αλυσίδα. Μου απαγόρευε να ζήσω και πολύ περισσότερο να αποδεχτώ ως φυσιολογική κατάσταση την αιχμαλωσία. Με κρατούσε σε συνεχή εγρήγορση, ψάχνοντας αδιάκοπα μια δίοδο διαφυγής. Να σκάψει, να κόψει κάγκελα, να βάλει φουρνέλο στα ντουβάρια, να φτιάξει μια σκάλα να ανεβεί στ' άστρα, μέχρι να ανακαλύψει τη μεγάλη έξοδο. Να απαλλαγεί απ' τον κυκλωτικό χορό των βρικολάκων που στήναν ολόγυρα τ' ανθρώπινα βαμπίρ. Ώσπου να βρεθεί έξω εκεί, μακριά. Να 'χει στα ποδάρια του τη φυλλωσιά του δάσους, στα πνευμόνια του τον καθάριο βουνίσιο άνεμο και να αφουγκράζεται τον αντίλαλο της φωνής του στην αστροφεγγιά". (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

#8 "Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους"

του Μιχάλη Αλμπάτη

Εκδόσεις Νήσος

Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους

Αρχές της δεκαετίας του 1950, σ' ένα χωριό της Κρητικής ενδοχώρας, ένα νεαρό αγόρι ανακαλύπτει, στην κηδεία κάποιου συγγενή του, πως έχει την ικανότητα να ακούει τις σκέψεις των νεκρών. Κανείς δεν τον πιστεύει αρχικά, όταν όμως αποδεικνύει δημόσια το αληθές των ισχυρισμών του, ένας θείος του, συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης που ανοίγονται μπροστά τους, τον πείθει να φύγουν απ' το χωριό και ν' αρχίσουν να περιοδεύουν στα χωριά του κάμπου προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σαν "διερμηνείς των πεθαμένων".

Από χωριό σε χωριό κι από κηδεία σε κηδεία, κάθε νεκρός διηγείται την δική του ιστορία, φανερώνει τα δικά του μυστικά και δίνει τις δικές του απαντήσεις στον γρίφο της ύπαρξης· μόνο που οι νεκροί λένε πάντα την αλήθεια, και οι ζωντανοί δεν θέλουνε αλήθειες να ακούσουν...

Σημαντικό: Σύμφωνα με την Πολιτεία, το βιβλίο αυτή τη στιγμή είναι εξαντλημένο στον εκδότη και δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας.

#9 "Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς"

του Λέοντα Τολστόι

Εκδόσεις Ροές

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς εξώφυλλο

Μια μυστηριώδης ασθένεια φέρνει τον Ιβάν Ιλίτς κοντά στο θάνατο. Καθώς το τέλος μοιάζει σιγά σιγά να πλησιάζει, ο επιφανής δικαστικός δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω απ' τις ψευδαισθήσεις που όριζαν τη ζωή του κι αναγκάζεται να τη δει κατάματα, με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια. Αυτό που σταδιακά ανακαλύπτει είναι οδυνηρό - υπάρχει άραγε ακόμα χρόνος να το αλλάξει;

Με το "Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς" ο μεγάλος Ρώσος κλασικός αποδεικνύει ότι είναι τεχνίτης και της μικρής φόρμας. Η νουβέλα αυτή, που αποτελεί ένα σημαντικό έργο της ύστερης δημιουργίας του, συγκινεί μέχρι σήμερα το αναγνωστικό κοινό, έχει προκαλέσει το θαυμασμό συγγραφέων όπως του Ρολάν, του Κορτάσαρ και των υπαρξιστών κι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Κουροσάβα.

Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου

#10 "Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου"

της Χίρο Αρικάουα

Εκδόσεις Μίνωας

Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου

Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε ένα πάρκιγκ στο σύγχρονο Τόκιο. Για τίποτα στον κόσμο δεν θα αντάλλασσε την ελευθερία του με την άνεση ενός διαμερίσματος. Την ημέρα, όμως, που τον χτυπά ένα αυτοκίνητο καταφεύγει στη βοήθεια του νεαρού Σατόρου, που τον φροντίζει, του προσφέρει τη ζεστασιά ενός σπιτικού και του δίνει το όνομα Νάνα. Πέντε χρόνια αργότερα ο Σατόρου ξεκινά ένα ταξίδι με το βαν του, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί τρεις παλιούς παιδικούς του φίλους. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Νάνα, που είναι χαρούμενος γι' αυτή την εμπειρία παρόλο που δεν γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού ο Σατόρου δεν θέλει να του τον αποκαλύψει.

Με φόντο την εναλλαγή των εποχών στην Ιαπωνία, η ιστορία του Νάνα χαρτογραφεί τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, εξυμνώντας την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνει πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας οι πράξεις αγάπης, μεγάλες αλλά και μικρές. 

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

4 μουσεία που θα κάνουν την επιστροφή στην πόλη πιο εύκολη

Γίνε τουρίστας στη πόλη σου και θα την αγαπήσεις πιο πολύ, χάρη σε 4 μουσεία που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΙΔΕΡΙΑ
22/08/2024

Art Athina 2024: H μεγαλύτερη εικαστική συνάντηση της πόλης επιστρέφει στο Ζάππειο

Το κορυφαίο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, προσκαλώντας το φιλότεχνο κοινό να εξερευνήσει τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και του design, με τη συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στην Ίο: Ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης και συλλογικών προσπαθειών, το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός οράματος που τιμά τη μνήμη και το καλλιτεχνικό έργο των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών σε έναν τόπο που τους ενέπνευσε βαθιά.

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου έρχεται στο Πεδίον του Άρεως

Τον Σεπτέμβρη, η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη σημαντική διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου που φιλοξενείται στο μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας.

"Ψαλμικά": Μια συνομιλία τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού

Η γκαλερί CAN παρουσιάζει την έκθεση "Ψαλμικά" του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού, συνδυάζοντας παραδοσιακή και ψηφιακή τέχνη για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εμπειρία.

Μυστήρια στον ήλιο: 5 αστυνομικά του Γιάννη Μαρή με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι

Με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα ή χωρίς, αυτές είναι πέντε ιστορίες του "πατέρα" του ελληνικού αστυνομικού οι οποίες διαδραματίζονται καλοκαίρι (και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα).

"Φευγαλέο και Αιώνιο": Μια εικαστική περιπλάνηση στον κύκλο της ζωής και του θανάτου

Η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective αναζητά την αέναη σχέση ανάμεσα στο φθαρτό και το αιώνιο, μέσα από έργα που εμπνέονται από το κυκλαδικό φως και την αρχέγονη παράδοση της Νάξου.