"Αγαπητέ κύριε Βακαλόπουλε": Η Gen Z συνομιλεί με τη "Γραμμή του ορίζοντος"

Ένα κείμενο εν είδει ανοιχτής επιστολής προς τον συγγραφέα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί κι όμως κάτι μας θυμίζει.

Χρήστος Βακαλόπουλος: Συζητήσεις και βιβλία φωτίζουν όψεις μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας

Αγαπητέ κύριε Βακαλόπουλε,

Σας γράφω για να σας πω πως το ξανθό γένος είναι πολύ κοντά στο να μας νικήσει. Να σας καθησυχάσω όμως: νομίζω ότι η Κυψέλη παραμένει ακόμη το κέντρο του κόσμου

Ποιος ξέρει τι να κάνει τώρα η Ρέα, τριάντα δύο χρονών, πολιτικές επιστήμες, που χάθηκε κοιτώντας τη γραμμή του ορίζοντος στη θάλασσα της Πάτμου. Πάτμος ε; Βαριά σημειολογία. Μάλλον τωρα θα έχει περισσότερα ρουμς του λετ (AirBnB τα λέμε τώρα) απ' όσα φανταζόσουν τότε -ιδού τι κατάφερε ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος.

Τους βλέπουμε κύριε Χρήστο: μπλοκάρουν τα στενάκια μπροστά από τα ψαγμένα μπαρ της πόλης. Κάνουν τουρισμό στις αναρχικές γωνίες των Εξαρχείων όπου τους υποδέχτηκε ένα κόκκινο χαλί από λαμαρίνες. Τρώνε εκεί που τρώνε οι λόκαλζ και γεμίζουν με κάτι μικρές κλειδοθήκες -σαν σπυριά- τις ανύποπτες πολυκατοικίες στο Κουκάκι. Αγοράζουν και περικεφαλαίες και μη σου πω κάνουν και παντιλίκια, όπως σε ένα βίντεο κλιπ που είδαμε τελευταία.

Κι εμείς;

Εμείς ευχαριστούμε το ξανθό γένος για την ευγενική του χορηγία. Άλλωστε, ξέρει να λέει μουζάκα, μαλάκα, και κράισις. Το ρωτάμε τι θέλει να παραγγείλει με άπταιστο λόουερ, έπειτα του σερβίρουμε και μετά γυρνάμε στο κατάλυμά μας: μια υπέροχη σπηλιά σαν αυτή που φυλάκισαν τον Σώκρατες -ίδια υγρασία, ίδια όλα. Και είναι ωραία αυτή η βαριά βιομηχανία, κύριε Χρήστο, αλήθεια. Τα ενοίκια που ανεβαίνουν μάς κρατούν ανταγωνιστικούς και πάνω απ' όλα διασφαλίζουν στις περιοχές μόνο τους ευγενείς του είδους μας. Άλλωστε, είμαστε πολύ πολύ προσεκτικοί στους ξένους στους οποίους επιλέγουμε.

Διαβάζοντας το βιβλίο σου ως μέλος της περίφημης gen Z (σαν να λέμε ίσα που πρόλαβα το κλείσιμο δωματίου με τηλέφωνα από ταξιδιωτικούς οδηγούς), δεν μπόρεσα να σε συναισθανθώ πλήρως. Είχα την αίσθηση ότι πίσω από τις φαρμακερές ειρωνείες σου -που έφερναν και το γέλιο- κρυβόταν ένα άγχος για το μέλλον μιας ελληνικότητας που πια δεν είναι διακύβευμα. Κι αυτό, γιατί για μένα, η ελληνικότητα είναι πιο ενδιαφέρουσα στο σήμερα, με τις δροσερές αναμείξεις που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή στους δρόμους των πολυπολιτισμικών γειτονιών. Είναι ενδιαφέρουσα επειδή -για να μιλήσω με δικούς σου όρους- "είναι Ευρώπη, αλλά βαλκάνιοι τρόποι”, που λέει κι ένα τραγούδι -εσύ, δεν το ξέρεις…

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.