Δεν ήταν λίγα όσα έτρεξαν στον πλανήτη 'Φαγητό και Ποτό' το 2024. Μπαρ και εστιατόρια, φαγητά και ποτά, υλικά, πρόσωπα και τάσεις που τράβηξαν την προσοχή μας το έτος που σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.
Το Etrusco ξανά κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας...
Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθιση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων για τη φετινή χρονιά. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις 8 Απριλίου, το Etrusco της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για δωδέκατη συνεχή χρονιά. Ο 'Εκτορας Μποτρίνι μάλιστα κατέλαβε και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
... και το Helios, για πρώτη φορά, καλύτερο της Κύπρου
Η τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων "Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2024", που συνδιοργανώνεται από το αθηνόραμα και τον Φιλελευθερο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Tο fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου "Anassa", Helios, αναδείχθηκε το κορυφαίο για αυτή τη χρονιά.
Εκεί, ο ταλαντούχος executive chef David Goodridge παρουσιάζει μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση που ναι μεν έχει κλασική γαλλική αφετηρία, αγκαλιάζει όμως με επιτυχία τις σύγχρονες τάσεις και τεχνικές. Εξαιρετικές επίσης οι vegetarian και vegan δημιουργίες του που αποτελούν οργανικό κομμάτι του καταλόγου. Πολυάριθμο σέρβις με γνώσεις, πλούσια λίστα κρασιών, αύρα καλού ρεστοράν τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην ατμοσφαιρική αυλή.
Η αποχώρηση του Σωτήρη Κοντιζά από το Nolanverse
Ο Σωτήρης Κοντιζάς αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στα εντός των τειχών γευστικά δεδομένα, τόσο μέσω του MasterChef όσο και λόγω των εστιατορίων 'Nolan' (κυρίως) και 'Proveleggios'.
Ο δημοφιλής παρουσιαστής, σεφ και ρεστορατέρ ανακοίνωνε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με μία λιτή τοποθέτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram πως σταματά από τα προαναφερθέντα γευστικά ινστιτούτα της πόλης. Η διάδοχη κατάσταση στην κουζίνα του Nolan έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες και αυτή ακούει στο όνομα του Μιχάλη Νουρλόγλου.
Το Handshake Speakeasy στο Έβερεστ των Μπαρ και 5 ελληνικά σημεία στα 100 καλύτερα του κόσμου
Ξεκινάμε από τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη τον περασμένο Οκτώβριο. Στην πιο πρόσφατη τελετή των The World's 50 Best Bars, το "Handshake Speakeasy" από την Πόλη του Μεξικού κατόρθωσε να ανέβει στο Έβερεστ των μπαρ, διαδεχόμενο το "Sips" στην κορυφή του σημαντικότατου θεσμού.
Στην πρώτη 50άδα της ίδιας διοργάνωση υπήρχαν δύο ελληνικά μπαρ, το "Line" στο νο.6 και το "Baba Au Rum" στο νο.17. Λίγο πιο πριν, στη λίστα 51-100 των The World's 50 Best Bars είχαν βρεθεί για φέτος τα "The Bar In Front Of The Bar", "Barro Negro" και "The Clumsies".
Η αντεπίθεση της ταβέρνας
Tο φαγητό που δοκιμάζουμε εσχάτως στα καινούργια μαγαζιά της πόλης μένει εντελώς πιστό στο παραδοσιακό συνταγολόγιο, αναδεικνύοντας την κλασική ταβέρνα στο απόλυτο τρεντ της εποχής. "Η ταβέρνα (δεν) πέθανε, ζήτω η νέα ταβέρνα!" έγραψε πρόσφατα ο Βαλσάμης Δουκάκης και ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.
Το σουβλάκι ως trend
Σε οποιαδήποτε εκδοχή του, το σουβλάκι δείχνει να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, να ενεργοποιεί με τρόπο δαιμονικά νόστιμο τους σιελογόνους αδένες και να προσφέρει στιγμές αγαλλίασης στην ψυχή μας. Από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά.
Oι σταρ του NBA που το γύρισαν στο κρασί
Το κρασί είναι εκείνο όμως που γοητεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους σταρ του ΝΒΑ, με πολλούς από τους πιο σημαντικούς πρώην και νυν μπασκετμπολίστες του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου να ρίχνουν κλεφτές ματιές προς το αμπέλι. Dwyane Wade, Carmelo Anthony, C.J. McCollum, Kevin Love, Channing Frye, Chris Paul, Tony Parker, James Harden και πλήθος άλλων έχουν τις δικές τους ετικέτες.
Ο θάνατος του Γιάννη Μπουτάρη
Παραμένοντας στα οινικά αλλά στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, ο κόσμος του κρασιού -σίγουρα όχι μόνον αυτός- έγινε φτωχότερος μετά την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη, που στις αρχές Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.
Wine bars για όλους
Περισσότερα wine bars από ποτέ είδαμε αυτή τη χρονιά, με τα εν λόγω σποτ αλλά και τα υβρίδιά τους να είναι από εκείνα που κυριαρχούν πια στην αθηναϊκή πραγματικότητα, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινού αλλά και το νεαρότερο ανθρωπογεωγραφικό τερέν αυτού.
Rasmus Munk, το νο.1 των σεφ
Ο Δανός σεφ και συνιδιοκτήτης του Alchemist στην Κοπεγχάγη, Rasmus Munk, αναδείχθηκε ο κορυφαίος σεφ του κόσμου στα φετινά The Best Chef Awards, σε μία τελετή που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου στο Atlantis, The Palm, στο Ντουμπάι.
Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης αναρριχήθηκε από το νο.6 της περσινής λίστας του σημαντικού θεσμού, διαδεχόμενος στην κορυφή των επί δύο χρόνια θριαμβευτή, Dabiz Muñoz. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ίδια λίστα βρέθηκαν και 4 Έλληνες σεφ: Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Τσιοτίνη, Γιώργο Παπαζαχαρία, Τάσο Μαντή και Δημήτρη Μουδιό.
'Όλοι για aperitivo
Μία άλλη επισήμανση έχει να κάνει με τη μετατόπιση του ευ πίνειν ωραρίου. Αποκλείεται να μην έχεις παρατηρήσει την άνοιξη του aperitivo, με ολοένα και πιο πολλά μέρη να επενδύουν σε αυτό ή να αφιερώνονται αποκλειστικά στο early drinking, που επιτάσσει ελαφρά cocktails, κάτι με αφρό, βερμούτ και αμάρο, bitters συν συνοδευτικά σνακ για να ανοίξει η όρεξη. Σε συνέχεια της ακριβώς προηγούμενης περίπτωσης αλλά και μιας πιο υγιεινής προσέγγισης του fine drinking, τα non και low alcohol ποτά και cocktails διανύουν ακόμα μία δυνατή χρονιά όσον αφορά τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού.
Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, που πολλά brands καινοτομούν για να δημιουργήσουν πολύπλοκα, γευστικά, μη ή χαμηλών βαθμίδων αλκοολούχα ποτά, που αντικατοπτρίζουν ή, πιο ορθά, προσομοιάζουν με τις παραδοσιακές επιλογές, από μη αλκοολούχο τζιν μέχρι εκλεπτυσμένα mocktails με ενδιαφέροντα γευστικά προφίλ.
Τρούφα και χαβιάρι, οι συμπαίκτες των Ελλήνων σεφ
Δυο υλικά-ορισμοί του σπάνιου και πολύτιμου, η τρούφα και το χαβιάρι, αποδεικνύονται δυνατοί παίκτες στα χέρια Ελλήνων σεφ, δείγμα ότι ένα touch πολυτέλειας στο πιάτο δεν έπαψε να συγκινεί, ακόμα και σε εποχές ισχνών αγελάδων. Συναντήσαμε τα κάποτε απρόσιτα υλικά ουκ ολίγες φορές τη χρονιά που πέρασε, κι αυτό μεταφράζει την ικανότητα των σεφ να ψυχανεμίζονται τις τάσεις αλλά και τις επιθυμίες του κοινού. Τα γευτήκαμε σε κλασικά και σε αναπάντεχα ταιριάσματα, αλλά και σε περιττές προσθήκες εντυπωσιασμού, που αφήνουμε στην άκρη. Κάποιοι συνδυασμοί, μάλιστα, όπως στα γλυκά, ξεπέρασαν κάθε αναμενόμενο.
Τα διαυγή ποτά
Αν θεωρείς εαυτόν bar-hopper, το έχεις προσέξει. Τα cocktails παίζουν όλο και περισσότερο σε crystal clear αισθητική, ακόμη κι αν μιλάμε για τα πιο πολύχρωμα και φορτωμένα εξ' αυτών. Τα clarified ποτά είναι αποτέλεσμα της τεχνικής διαδικασίας της διαύγασης, που περιλαμβάνει συνήθως την προσθήκη κάποιας πρωτεΐνης στο κοκτέιλ ή σε επιμέρους στοιχεία του. Σαν αποτέλεσμα, προκύπτουν διάφανα cocktails με βελτιωμένα γευστικά χαρακτηριστικά και αρώματα.
Ο θριάμβος του Disfrutar στα The World's 50 Best Restaurants
Η περίφημη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2024 έγινε γνωστή στις αρχές Ιουνίου, όταν στο 'Wynn Las Vegas' και στη λαμπερή πόλη της Νεβάδα έγιναν γνωστά τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη για το έτος που διανύουμε. Η 22η έκδοση της ετήσιας κατάταξης περιελάμβανε εστιατόρια από 26 περιοχές, πέντε ηπείρους και οκτώ συναρπαστικές νέες εισόδους και επανεισόδους. Στην κορυφή του γαστρονομικού σύμπαντος για το 2024 βρίσκεται το Disfrutar από την Βαρκελώνη, με τα Asador Etxebarri (Ατσόντο, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία), Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία), Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία) και Maido (Λίμα, Περού) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Ιούνιο του 2025, στο Τορίνο.
Στροφή στο ξενοδοχειακό μπαρ
Γνώριζες πως, διαχρονικά, τη μερίδα του λέοντος στα The World's 50 Best Bars καταλάμβαναν –και καταλαμβάνουν– μπαρ ξενοδοχείων, κυριολεκτικά από κάθε γωνιά του πλανήτη; Αν όχι, το μαθαίνεις τώρα. Τα αντίστοιχα αθηναϊκά όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν συμβάδιζαν στην ίδια κατεύθυνση. Σε μια πόλη που από αρκετούς θεωρείται ένας προορισμός 365 ημερών και μια αληθινή Μέκκα της bartending σκηνής, το φαινόμενο των hotel bars δεν φαίνεται έως τώρα να συγκινεί το κοινό – τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες μπάρες στα καταλύματά της που αξίζουν της προσοχής και δείχνουν να σπρώχνουν προς καλύτερες ημέρες. Το παρατηρείς σε μέρη όπως το Avra του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ή το ολόφρεσκο Koumkan του Semiramis. Μαζί με all time classics όπως το Alexander της Μεγάλης Βρεταννίας, δομούν μια δυναμική που δείχνει πως θα παρασύρει κι άλλα στο άμεσο μέλλον, προσθέτοντας έναν πανίσχυρο χάρτη στην αθηναϊκή μπαρογραφία. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε όλες τις μητροπόλεις του πλανήτη.
Το αντίο του Diego
Το δημοφιλές σποτ του Θησείου έκλεισε και αποχαιρέτησε τους φίλους του με ένα τελευταίο πάρτι τον περασμένο Ιούλιο, αφήνοντας πίσω του μία γειτονιά -αλλά και μια πόλη- που αλλάζει. Έκανε αίσθηση το Diego από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Συζητήθηκε αρκετά. Έδωσε μία φρέσκια πνοή στο Θησείο και τον πεζόδρομο της Αδριανού.
Και πάνω στο πικ του, μετά από μόλις τρία χρόνια δράσης, έκλεισε, πέφτοντας κατά κάποιο τρόπο θύμα μίας πόλης που αποκτά άλλες προτεραιότητες. Βλέπεις, ο εξωστρεφής και έντονος χαρακτήρας του μάλλον δεν είναι εφικτό να συμπλεύσει με το νέο (ένα ακόμη) ξενοδοχείο που ανοίγει στο ευρύτερο κέντρο και ακριβώς δίπλα του.
Οι επιδραστικότεροι άνθρωποι στο σύμπαν των μπαρ
Στις αρχές Ιουλίου έγινε γνωστή η λίστα Bar World 100 του έγκριτου Drinks International, με εκείνα τα πρόσωπα που 'τρέχουν' το bar industry για το έτος που διανύουμε. Ανάμεσά τους και ένα εμβληματικό ελληνικό δίδυμο. Στην κορυφή συναντάται για μία ακόμη χρονιά (και για πέμπτη συνεχόμενη) η Monica Berg από το λονδρέζικο "Tayer + Elementary", που συν-δημιούργησε μαζί με το έτερο icon του bar industry, Alex Kratena.
Φυσικά (και) από τη φετινή λίστα δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι της χώρας μας. Στο νο.38 λοιπόν φιγουράρει η μορφή του συνιδιοκτήτη των "The Clumsies", "Line" και "Walk In" Βασίλη Κυρίτση ενώ στη θέση 99 βρίσκεται ο διόσκουρός του Νίκος Μπάκουλης, με τον οποίο συνεργάζονται σε όλα τα προαναφερθέντα projects.
Γρηγόρης Κίκης και Άλεξ Βασιλάτου στη λίστα 30 under 30 του Forbes
Το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου και στο μεγάλο event που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής έγινε γνωστή η λίστα της ελληνικής έκδοσης του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών για το 2025.
Μεταξύ άλλων αξιόλογων προσώπων και σε ένα εύρος που εκτείνεται από το σε τομείς όπως το επιχειρείν και τις επιστήμες έως την κοινωνική συνεισφορά, την καινοτομία και τον αθλητισμό, βρέθηκαν και δύο 'καυτά' ονόματα από το χώρο της γεύσης. Η Αλεξάνδρα Βασιλάτου και ο Γρηγόρης Κίκης απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως αποτελούν δύο αληθινά αστέρια του χώρου τους.
To πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση
O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μετά το βιβλίο του The Wines of Santorini (υποψήφιο για André Simon Award), καταγράφει όλα τα νέα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό κρασί και εκδίδει online το ετήσιο report Greek Wine Explained 2024. Το report είναι γραμμένο στα Αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.
Η σοκολάτα Ντουμπάι και η "γαστρονομία" του TikTok
Αποκλείεται να μην έχεις προσέξει, κάπου εκεί έξω στον κόσμο των social media, τη φάση με την Dubai Chocolate. Το TikTok έκανε παγκοσμίως γνωστή -viral δηλαδή- τη "σοκολάτα Ντουμπάι", που όντως ξεκίνησε από το χαλιφάτο της καγκουριάς, με την αρχική ιδέα να ανήκει στη σοκολατοποιό Σάρα Χαμουντά. Σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα από φυστίκι Αιγίνης και τραγανό φύλλο κανταἴφι είναι τα κύρια υλικά της. Φυσικά και ήρθε και στη χώρα μας. Φυσικά και κοστίζει παραπάνω από όσο θα έπρεπε.
Η χρονιά του gin (ακόμη μία)
Το 2024 ήταν μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για το gin, το νο.1 ποτό τόσο σε πωλήσεις όσο και σε δημοφιλία στα καλύτερα μπαρ του πλανήτη, σύμφωνα πάντοτε με το έγκριτο ετήσιο report του Drinks International. To gin & tonic μάλιστα καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών σχεδόν σε οποιαδήποτε έρευνα έγινε τις περασμένες 360+ ημέρες.
Η απώλεια του Michel Guérard
Ο Michel Guérard, ένας από τους πρωτοπόρους της nouvelle cuisine και δημιουργός της περίφημης cuisine minceur άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο στις 19 Απριλίου. Θεωρήθηκε ένας από τους μεγάλους μάγιστρους της γαλλικής γαστρονομίας και κέρδισε κάθε πιθανό βραβείο κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το εστιατόριό του, Les Prés d'Eugénie, διατηρεί τρία αστέρια Michelin από το 1977.
Τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας σύμφωνα με τα Tasty Awards x Esquire
Το βράδυ της Δευτέρας 11ης Μαρτίου 2024 και σε μία cool τελετή με παρουσιαστή τον Λάμπρο Φισφή, ανακοινώθηκαν τα εστιατόρια (συν το ένα μπαρ) που κέρδισαν την προτίμηση και την ψήφο του κοινού, στο πλαίσιο των Tasty Awards 2024 x Esquire.
Ο επιτυχημένος θεσμός των Αττικών Εκδόσεων επέστρεψε για 8η συνεχή χρονιά, δίνοντας και πάλι το λόγο στην κινητήρια δύναμη της εστίασης, τους επισκέπτες. Για πρώτη φορά, η διαδικασία και η διοργάνωση έλαβαν χώρα υπό την ομπρέλα του κορυφαίου ανδρικού lifestyle media brand παγκοσμίως, του Esquire και της ελληνικής του έκδοσης.
'Οπου ακούς πολλά κεράσια
"Το κεράσι εμφανίζεται δυναμικά στα μενού των εστιατορίων φέτος, δίνοντας απρόσμενη εξωτική νότα στις γαστρονομικές χάρες. Φουλ της πρωτοτυπίας και του φρούτου" σημείωνε πριν λίγο καιρό ο Δημήτρης Αντωνόπουλος. Η ακριβέστατη παρατήρησή του έρχεται σε συνέχεια των πολλών πιάτων που περιέχουν πλέον το κόκκινο φρούτο τόσο στην Αθήνα όσο και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα υλικά της χρονιάς.
Η επιστροφή της Αίγλης
Λίγο πριν μας αφήσει το 2024, η Αίγλη Ζαππείου απέκτησε και πάλι ζωή. Το "πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών" που λειτούργησε πρώτη φορά το 1904, μετασχηματίζεται σε έναν πολυσυλλεκτικό προορισμό γαστρονομίας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων με ευρύτερες δυνατότητες, ανοιχτό σε διαφορετικές ομάδες κοινού.
Με ένα εστιατόριο, ένα all day bar-restaurant, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων και έναν θερινό κινηματογράφο, η Αίγλη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό επίκεντρο γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών το οποίο θα ζει και θα αναπνέει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Τα αστέρια Michelin στην Αθήνα
Τα εστιατόρια που βραβεύονται με αστέρια Michelin στην Αθήνα αλλά και οι υπόλοιπες επιλογές του κόκκινου οδηγού για την ελληνική πρωτεύουσα ανακοινώθηκαν στο παρά πέντε της χρονιάς. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, έγινε γνωστό πως στη λίστα του 2024 υπάρχουν ένα νέο αστέρι (Makris Athens), μια αναπάντεχη ηχηρή απώλεια αστεριού (Varoulko Seaside) καθώς και new entries στα Bib Gourmand (Άκρα και Pharaoh) και το main selection (Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio).
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.