11 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (17-23/10)

Η Αθήνα γεμίζει με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως ταινίες, μουσική, θέατρο και τέχνη, προσφέροντας στους λάτρεις του πολιτισμού μοναδικές ευκαιρίες να ανακαλύψουν την πλούσια δημιουργικότητα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Ο Ραψωδός ​ 'Ο Ραψωδός' ​

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα υποδέχεται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν το Untold Φιλμ Φεστιβάλ με ποιοτικές ελληνικές ταινίες, τη μουσική από τη σπουδαία Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, και την επερχόμενη παράσταση "Kumku Yamki". Παράλληλα, οι εκθέσεις τέχνης όπως η "wanderlust / all passports" και "Tired Illusions" υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες, ενώ οι συναυλίες από καλλιτέχνες όπως ο Black Coffee και η αυθεντική παραγωγή του μιούζικαλ "Chicago" προσφέρουν μια εκρηκτική δόση ψυχαγωγίας.

(Untold) ελληνικό σινεμά τώρα!

Διαβάστε Επίσης

Για δεύτερη χρονιά, ο κινηματογράφος Τριανόν φιλοξενεί το Untold Φιλμ Φεστιβάλ (17-23/10), τη διοργάνωση που ξεψαχνίζει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών και παρουσιάζει ποιοτικούς τίτλους οι οποίοι, ενδεχομένως, έχουν περάσει αδίκως απαρατήρητοι. Έτσι, λοιπόν, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες όπως το μοντέρνο νουάρ "Ο Ραψωδός" του πρωτοεμφανιζόμενου Νικολάι Χάμελ με πρωταγωνιστές τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο και Θάνο Τοκάκη, αλλά και το ρηξικέλευθα πειραματικό "Timekeepers of Eternity" (Αριστοτέλης Μαραγκός) που διασκευάζει τον Στίβεν Κινγκ, "πειράζοντας" την τηλεταινία "The Langoliers". Όλα αυτά και πολλά ακόμα, στο σινεμά της Κοδριγκτώνος.

Η Λεόνσκαγια επιστρέφει στο Μέγαρο!

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

H Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια συναντά για τρίτη φορά τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ανοίγοντας τη σεζόν της residence ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όπως έχει γραφτεί για τη μεγάλη κυρία του πιάνου, "η μουσική του Μπετόβεν εκφράζεται αβίαστα, σαν να κυλά στο αίμα της…". Έτσι, στις 18/10, θα αναμετρηθεί με το δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν αλλά και με τη Συμφωνία "της Άνοιξης" του Σούμαν. Η βραδιά ανοίγει με την εισαγωγή από την όπερα "Όμπερον" του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Στο σώμα της Kumku Yamki

Kumku Yamki
© Karol Jarek

Μία κούκλα με το όνομα Kumku Yamki, τρεις κουκλοπαίκτριες, τέσσερις καρέκλες: οι ηθοποιοί υπηρετούν το σώμα της ιαπωνικής κούκλας ή εκείνη εκφράζει μέσα από τις αέναες κινήσεις της τις δυνατότητες των ανθρώπινων σωμάτων και τις ανάγκες τους; Στη σύλληψη και σκηνοθεσία της Ζωής Βλάσση, οι ρόλοι εναλλάσσονται συνεχώς μέσα από μια απαιτητική συνεργασία ανάμεσα στις παίκτριες που μας κάνει τελικά να αναρωτιόμαστε: είναι η κούκλα το παιδικό τους παιχνίδι ή μήπως είναι το ίδιο το παιδί που κάποτε οι ίδιες υπήρξαν και που το καλούν να ξαναζήσει; Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά (Faust, από 18/10).

Ταξίδι στο χωροχρόνο

wanderlust / all passports

Σύγχρονοι καλλιτέχνες γεμίζουν με εντυπωσιακά έργα τέχνης το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά στην Πανεπιστημίου, διερευνώντας έννοιες του χωροχρόνου και νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον, μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος. Η έκθεση "wanderlust / all passports" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Πίνακες γεμάτοι αλληγορίες

Katelyn Ledford Tired Illusions

Χιούμορ, στοιχεία νεκρής φύσης, αποδομημένα έργα προσωπογραφίας και ζωγραφική διερευνούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πολυπλοκότητες των διαπροσωπικών σχέσεων. Με την έκθεση "Tired Illusions", η Αμερικανίδα καλλιτέχνις Katelyn Ledford μπαίνει στα Dio Horia (Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη, 2106714827) και θίγει το ζήτημα της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας ανάμεσα στην ίδια και στο θεατή της, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνοτροπίες για να το επιτύχει.

Σημαντική μουσική άφιξη!

Godspeed You! Black Emperor
© David Visnjic

Η καναδική καλλιτεχνική κολεκτίβα Godspeed You! Black Emperor δημιουργεί με μεγάλη φυσικότητα ένα σώμα ισχυρού ηλεκτρικού trance rock στηριζόμενη αποκλειστικά στη μουσική. Φέρνουν τις επικές post-rock δημιουργίες και παραστάσεις που αφηγούνται την πραγματικότητα χωρίς την βοήθεια των λέξεων στο "Floyd". (18/10)

"Βουτιά" στον θαυμαστό κόσμο του Νταλί

Dali Cybernetics - The Immersive Experience

Ο Σαλβαντόρ Νταλί είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις πιο θρυλικές μορφές στην ιστορία της τέχνης. Ο εκκεντρικός ζωγράφος σημάδεψε με τα υπερρεαλιστικά του έργα τον καλλιτεχνικό κόσμο του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς στην τέχνη πολλών σύγχρονων δημιουργών. Σε μια απόπειρα επανεξερεύνησης της δουλειάς του, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φέρνει στην Αθήνα μια μεγάλη παραγωγή που προσφέρει μια εντελώς νέα οπτική των διάσημων έργων του. Η έκθεση "Dali Cybernetics - The Immersive Experience" ανοίγει τις πόρτες της την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540300) και μας "βυθίζει" στο μαγευτικό σύμπαν του Ισπανού καλλιτέχνη, εστιάζοντας στις επιρροές του, από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόιντ μέχρι τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την πληροφορική.

O Black Coffee μηδενίζει την απόσταση Αθήνα – Ίμπιζα

Black Coffee

Διαβάστε Επίσης

Στο κλειστό του Tae Kwon Do, στο Φάληρο επιστρέφει το φαινόμενο της house στις 18/10. Ο βραβευμένος με Grammy super star DJ και μουσικός παραγωγός με καταγωγή από τη Νότια Αφρική "ταξιδεύει" για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη παραγωγή που παρουσιάζει κάθε Σάββατο στο διάσημο residency του στο "Hï Ibiza", ένα από τα κορυφαία clubs του πλανήτη. Συγκεκριμένα, στήνει το εντυπωσιακό stage show με το πρωτοποριακό οβάλ σχήμα δημιουργώντας ένα house υπερθέαμα. O Black Coffee έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ηλεκτρονικής μουσικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ έχει τη φήμη ότι τα μυσταγωγικά sets τους δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας για ώρες χωρίς να βασίζονται σε "ευκολίες", αλλά στην πραγματική αγάπη για το DJing και την ένωση με το κοινό.

All that jazz στο Christmas Theater

Chicago

Το λαμπερό και δολοφονικό "Chicago" των Φρεντ Εμπ και Μπομπ Φόσι, το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ έρχεται με την αυθεντική παραγωγή και ένα καστ κορυφαίων ερμηνευτών στο Γαλάτσι για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Το ρόλο της Ρόξι Χαρτ, της "αθώας" νεαρής πρωταγωνίστριας, κρατά για πρώτη φορά μια Ελληνίδα ηθοποιός, η Νάντια Μπουλέ, ενώ το αντίπαλον δέος της Βέλμα Κέλι ερμηνεύει η Λόρα Τάιλερ (18-20/10).

Όταν χρώμα και αφαίρεση κυριαρχούν

Πληθωρισμός των χρωμάτων

Την τελευταία πενταετία, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας έχει αφιερώσει την πρακτική του στη μαγεία των χρωμάτων. Παρουσιάζοντας τα πιο αφαιρετικά ζωγραφικά του έργα μέχρι σήμερα στην a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 2103214994), ο εικαστικός δηλώνει την αγάπη του για τον αφαιρετικό μοντερνισμό, στη βάση του οποίου έχει διαμορφώσει ένα εντελώς προσωπικό στιλ. Ο "Πληθωρισμός των χρωμάτων" εγκαινιάζεται στις 17/10.

Πού βρίσκεται η σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία;

Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;

Για το διήμερο "Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;" (το σαββατοκύριακο 19-20/10), ένωσαν δυνάμεις το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ. Μια σειρά από δράσεις, συζητήσεις και συναυλίες ηλεκτρακουστικής και ενόργανης με σύγχρονα έργα που θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μεγάρου προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, τις τάσεις και τις προοπτικές της.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

wanderlust / all passports

  • Μεικτά Μέσα

Χτισμένο από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1890 για την οικογένεια του Ερρίκου Σλήμαν, το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά ξεκίνησε τη ζωή του ως συγκρότημα οικογενειακών κατοικιών και στη συνέχεια στέγασε πολλά ιστορικά στέκια, με πιο πρόσφατα το αδικοχαμένο σινεμά «Ιντεάλ». Σήμερα, το κτίριο βρίσκεται ξανά σε μετάβαση καθώς θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με αποκατεστημένα όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και διακοσμητικά χαρακτηριστικά που χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συνομιλούν με έννοιες του χωροχρόνου και πραγματεύονται νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος. Τέτοιες ιδέες μετατρέπονται σε υποκειμενικές συνθήκες όπου μια οπτική γωνία παρεμβαίνει και επηρεάζει η μια την άλλη, επανεγράφοντας και ανατρέποντάς την, οδηγώντας σε μια αναδιάρθρωση των νοητικών αξόνων και της αντίληψής μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Οι μεγάλες αίθουσες, τα μικρότερα δωμάτια, οι διάδρομοι και τα διάφορα περάσματα συγκροτούν μια συνειδησιακή ροή και μια συναισθηματική διαδρομή. Η ενεργοποίηση αυτού του χώρου αντιπροσωπεύει συμβολικά μια πνοή ζωής, δημιουργικότητας και έμπνευσης. Σηματοδοτεί μια ζωτική δύναμη και μια επιθυμία για αναγέννηση και εξέλιξη.

Katelyn Ledford. Tired Illusions

  • Μεικτά Μέσα

Πίνακες ζωγραφικής και τρισδιάστατα έργα διερευνούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πολυπλοκότητες των διαπροσωπικών σχέσεων. Από το 2020, η Ledford έχει εργαστεί πάνω σε μια σειρά αλληγορικών πορτρέτων που χρησιμοποιούν την τεχνική trompe-l’oeil και τον φωτορεαλισμό για να πραγματευτούν την επιτελεστική πτυχή των κοινωνικών ανταλλαγών στον κόσμο της τέχνης. Η Ledford μεταφέρει αυτές τις εμπλοκές μέσα από το πρίσμα της γυναίκας και της εικαστικού. Πιο συγκεκριμένα, θίγει το ζήτημα της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας ανάμεσα στην ίδια και στον θεατή της, και χρησιμοποιεί διάφορες τεχνοτροπίες από την ιστορία της τέχνης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρότι δεν είναι ευθέως πολιτικό, το έργο της αποτελεί και μια αντίδραση στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό κλίμα που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Η τεχνική της αποδομεί την έννοια της προσωπογραφίας όπως αυτή καταγράφεται στην ιστορία της τέχνης, επιτρέποντας στα αντικείμενα, αντί για τα πρόσωπα, να αφηγηθούν την ιστορία τους. Ξεκινά συλλέγοντας συμβολικά φορτισμένα αντικείμενα στο ατελιέ της και στη συνέχεια είτε τα σκηνοθετεί ως νεκρές φύσεις είτε τα χρησιμοποιεί ως σκηνικά αντικείμενα σε περφόρμανς. Η διαδικασία αυτή είναι ένα είδος μυστικισμού, καθώς η καλλιτέχνιδα φέρνει στο φως τις κρυμμένες έννοιες κάθε αντικειμένου και τις συνθέτει για να δημιουργήσει ένα πορτρέτο που λέει τη μοναδική ιστορία του. Τα στοιχεία αυτά παίρνουν διάφορες μορφές, από πίσω όψεις πινάκων ζωγραφικής ως διφορούμενα γυναικεία πρόσωπα και διάφορων ειδών φτηνές κορδέλες.

Dali Cybernetics - The Immersive Experience

  • Νέα μέσα

Μια συναρπαστική, εμβυθιστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από μια εντελώς νέα οπτική. Παρακολουθούμε την πορεία των επιρροών του ζωγράφου, από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόυντ ολοένα και περισσότερο προς τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

6η ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μαρίνας Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου συνεχίζει τη δέσμευσή της προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσιάζοντας την 6η ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023, στην οποία αποτυπώνονται οι πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα της στον τομέα της αειφορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/10/2024

"We are UoA": Το 1ο Φεστιβάλ του ΕΚΠΑ είναι γεγονός

Το ΕΚΠΑ ετοιμάζει μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στη γνώση, την καινοτομία και τον πολιτισμό, συνδέοντας φοιτητές, αποφοίτους και την ευρύτερη κοινότητα μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και μουσικών δρώμενων.

Έναν πανηγυρικό που συνδέει την 28η Οκτωβρίου με τον Ελύτη θα ακούσουμε στην Ακαδημία Αθηνών

Τον λόγο, που θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Δήμος Αθηναίων: Επιδοτείται η ανακαίνιση 70 κατοικιών στην Αθήνα για ευάλωτα νοικοκυριά

"Η προσιτή κατοικία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα" τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Έργα αναβάθμισης σε 6 σχολεία και 2 παιδικές χαρές από τον Δήμο Αθηναίων

Εγκαινιάζεται μια σύγχρονη παιδική χαρά στη γειτονιά του Γκύζη.

"Ευκολάκι" θα γίνει η μαγειρική με το νέο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη

Η συλλογή συνταγών του Άκη Πετρετζίκη έρχεται προσεχώς από τις εκδόσεις Πατάκη για να μας αποδείξει ότι μπορούμε να τρώμε υπέροχα σπιτικά γεύματα χωρίς να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο.

"Απόηχος": Μια επιτελεστική συζήτηση για τον ήχο στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το πολυμεσικό φεστιβάλ ήχου, θορύβου και λέξεων Noisy Words προσκαλεί τη Salomé Voegelin και τη συγγραφέα Αθηνά Αθανασίου σε μια συζήτηση με θέμα την ενεργητική ακρόαση του θορύβου.