"Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;": Ένα διήμερο αφιερωμένο στην ηχητική τέχνη στο Μέγαρο

Ένα διήμερο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Yannis Bournias

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, προσκαλεί το κοινό σε ένα διήμερο αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική και ηχητική τέχνη, με τίτλο "Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;" το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου 2024.

 

Μέσα σε ένα διήμερο, το κοινό μπορεί να δει και να ακούσει δημιουργίες από ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης μουσικής και ηχητικής τέχνης. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φιλοξενεί την ηλεκτροακουστική μουσική με έργα αντιπροσωπευτικά των σημερινών τάσεων, που συνδυάζουν δημιουργικά τις καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας του ήχου με τη live performance. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, τη σκυτάλη παίρνει η ενόργανη μουσική με σύγχρονα έργα - γραμμένα όλα τον 21ο αιώνα - από Έλληνες συνθέτες που σταδιοδρομούν στη χώρα μας και το εξωτερικό. Παράλληλα, στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, ο θεατής-ακροατής μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορους χώρους του Μεγάρου και στον Κήπο όπου φιλοξενούνται ηχητικές εγκαταστάσεις Ελλήνων δημιουργών (με ελεύθερη είσοδο). Οι φίλοι της σύγχρονης μουσικής είναι, τέλος, προσκεκλημένοι σε δύο ανοιχτές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς και δημιουργούς γύρω από τη σύγχρονη μουσική, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της. 

Η εκδήλωση στοχεύει να προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, μέσα από ποικιλία έργων που συνδυάζουν ακουστικά όργανα με ηλεκτρονικές πηγές, καθώς και να συμμετάσχει σε συζητήσεις που εξερευνούν τις τρέχουσες τάσεις και προοπτικές της μουσικής τέχνης. To διήμερο αυτό θα είναι μια γιορτή της μουσικής δημιουργίας του 21ου αιώνα, προσκαλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια ζωντανή και δυναμική καλλιτεχνική εμπειρία.

Ημερήσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων: 

 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

  • Συναυλίες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, ωράριο: 7 & 8.30 μ.μ. | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
  • Ηχητική Τέχνη, ωράριο: 12 - 9 μ.μ. | Σε χώρους του Μεγάρου
  • Δύο Συζητήσεις για τη Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και την Ηχητική Τέχνη, ωράριο: 4-6 μ.μ.
  • Θέμα: "Ηλεκτρονική μουσική και ηχητική τέχνη στην Ελλάδα" | Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

  • Συναυλίες Ενορχηστρωμένης Μουσικής, ωράριο: 7 & 8.30 μ.μ. | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
  • Δύο Συζητήσεις για τη Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και την Ηχητική Τέχνη, ωράριο: 4-6 μ.μ. | Θέμα: "Σύγχρονη μουσική: Αναστοχασμοί και προοπτικές" | Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μίμης Πλέσσας (1924-2024): Αντίο σε έναν σπουδαίο συνθέτη, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες

Πολυπράγμονας δημιουργός, έγραφε με την ίδια ευκολία υπέροχα σέικ και δημοφιλέστατα λαϊκά, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στις απαρχές της εγχώριας τζαζ.

05/10/2024

Ποιες διεθνείς συναυλίες ανυπομονούμε να ζήσουμε στην Αθήνα, ως το φινάλε του 2024;

Συχνοί επισκέπτες, ονόματα τα οποία έρχονται για πρώτη φορά, περιπτώσεις που μας ξανατιμούν μετά από καιρό και φρέσκιες παρουσίες που χτίζουν συνδέσμους με το εγχώριο κοινό, διαμορφώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής.

6+1 τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα που γεννήθηκε σαν σήμερα (5/10)

Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή, ακούμε ξανά εφτά κομμάτια του.

"Ο Γκρεμιστής": O Κώστας Μακεδόνας ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τα τραγούδια του album "Ο Γκρεμιστής" κυκλοφορούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε φυσικό προϊόν.

Διάσημοι συντελεστές απογειώνουν όπερες με πρωταγωνσιτές outsiders σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο

Υψηλές θερμοκρασίες, υψηλού επιπέδου παραστατικές εμπειρίες και προσέλευση κοινού απ’ όλο τον κόσμο σφράγισαν τα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά θερινά μουσικά φεστιβάλ σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο, τα οποία παρακολούθησε και φέτος το "α".