Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Godspeed You! Black Emperor © David Visnjic

Η ΚΟΑ υποδέχεται τη νέα σεζόν με καλεσμένη την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν για νέες pos-rock περιπέτειες, ο Black Coffee υπόσχεται ένα house υπερθέαμα και όσα ακόμα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων τις επόμενες μέρες.

Colin Stetson σε πανελλήνια πρώτη

Colin Stetson

Διαβάστε Επίσης

Δεινός τραγουδοποιός, δεξιοτέχνης σολίστας στο σαξόφωνο και το κλαρινέτο, αλλά και avant-garde συνθέτης, o Colin Stetson είναι μία από τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις καλλιτεχνών της πειραματικής τζαζ. Μας επισκέπτεται για πρώτη φορά ("Gazarte", 19/10) λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου του "The love it took to leave you". Στο set του, ο Stetson θα συμπεριλάβει και γνωστά παλιότερα έργα του, όπως τα διάσημα album series "New History Warfare". 

Σημαντική μουσική άφιξη!

Godspeed You! Black Emperor

Διαβάστε Επίσης

Η καναδική καλλιτεχνική κολεκτίβα Godspeed You! Black Emperor δημιουργεί με μεγάλη φυσικότητα ένα σώμα ισχυρού ηλεκτρικού trance rock στηριζόμενη αποκλειστικά στη μουσική. Φέρνουν τις επικές post-rock δημιουργίες και παραστάσεις που αφηγούνται την πραγματικότητα χωρίς την βοήθεια των λέξεων στο "Floyd". (18/10

Η Λεόνσκαγια επιστρέφει στο Μέγαρο

Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Διαβάστε Επίσης

H Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια συναντά για τρίτη φορά τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ανοίγοντας τη σεζόν της residence ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όπως έχει γραφτεί για τη μεγάλη κυρία του πιάνου, "η μουσική του Μπετόβεν εκφράζεται αβίαστα, σαν να κυλά στο αίμα της…". Έτσι, στις 18/10, θα αναμετρηθεί με το δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν αλλά και με τη Συμφωνία "της Άνοιξης" του Σούμαν. Η βραδιά ανοίγει με την εισαγωγή από την όπερα "Όμπερον" του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

O Black Coffee μηδενίζει την απόσταση Αθήνα – Ίμπιζα

Black Coffee

Διαβάστε Επίσης

Στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do, στο Φάληρο επιστρέφει το φαινόμενο της house στις 18/10. Ο βραβευμένος με Grammy super star DJ και μουσικός παραγωγός με καταγωγή από τη Νότια Αφρική "ταξιδεύει" για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη παραγωγή που παρουσιάζει κάθε Σάββατο στο διάσημο residency του στο "Hï Ibiza", ένα από τα κορυφαία clubs του πλανήτη. Συγκεκριμένα, στήνει το εντυπωσιακό stage show με το πρωτοποριακό οβάλ σχήμα δημιουργώντας ένα house υπερθέαμα. O Black Coffee έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ηλεκτρονικής μουσικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ έχει τη φήμη ότι τα μυσταγωγικά sets τους δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας για ώρες χωρίς να βασίζονται σε "ευκολίες", αλλά στην πραγματική αγάπη για το DJing και την ένωση με το κοινό.

Πού βρίσκεται η σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία;

Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 9

Διαβάστε Επίσης

Για το διήμερο "Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;" (το σαββατοκύριακο 19-20/10), ένωσαν δυνάμεις το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ. Μια σειρά από δράσεις, συζητήσεις και συναυλίες ηλεκτρακουστικής και ενόργανης με σύγχρονα έργα που θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μεγάρου προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, τις τάσεις και τις προοπτικές της.

Bonus, το επετειακό: 30 χρόνια "Σταυρός του Νότου"!

Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 11

Διαβάστε Επίσης

Η θρυλική μουσική σκηνή του Νέου Κόσμου συμπληρώνει φέτος τρεις δεκαετίες παρουσίας και το γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Στην Κεντρική Σκηνή έρχονται τις επόμενες ημέρες ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Μελίνα Κανά, η Ιουλία Καραπατάκη, η Μαρίνα Σπανού, ο Κωνσταντίνος Β, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης και ο Μπάμπης Στόκας. Ο ανακαινισμένος χώρος Plus+ θα φιλοξενήσει τη Βίκυ Καρατζόγλου, τους ONIRAMA, την Παυλίνα Βουλγαράκη, τα αδέλφια Καλογεράκη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τους Μπλε με την Ευρυδίκη. Δυναμική είσοδο στη σεζόν κάνει και το Club με προσκεκλημένους τους Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη και τον Βύρωνα Τσουράπη, τη Γεωργία Νταγάκη, τον Δώρο Δημοσθένους και τη Λένα Κιτσοπούλου

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Black Coffee

  • Dance

Το φαινόμενο της house φέρνει στην Ελλάδα την παραγωγή από το περίφημο residency του στο «Hï Ibiza», το κορυφαίο club του πλανήτη. Ένα κυριολεκτικό "φαινόμενο” της χορευτικής μουσικής, ο Black Coffee είναι ένα από εκείνα τα success stories που πραγματικά έχουν σημασία, καθώς με την μετεωρική πορεια του τις πρόσφατες δύο δεκαετίες, όχι απλά μας προσφέρει διαρκώς υπέροχες μουσικές εμπειρίες, αλλά έχει κατορθώσει να φέρει στο προσκήνιο τη νέα μουσική και τους σύγχρονους δημιουργούς από μια ολόκληρη ήπειρο, την "ξεχασμένη” Αφρική.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

Η μεγάλη κυρία του πιάνου συναντά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Σε αυτή την τρίτη της συνάντηση με την Ορχήστρα η μεγάλη κυρία του πιάνου θα αποδώσει το δράμα και τις συναισθηματικές εναλλαγές που κρύβει το έργο, στο τρίτο μέρος του οποίου ο Μπετόβεν είναι εμφανώς επηρεασμένος από τον Μότσαρτ. Η βραδιά, ανοίγει με την ατμοσφαιρική εισαγωγή από την όπερα "Όμπερον" του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ "ένα αριστούργημα οπερατικής ενορχήστρωσης", που αποτελεί ιδανική έναρξη συμφωνικών συναυλιών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την γεμάτη μελωδικότητα και φρεσκάδα Συμφωνία "της Άνοιξης" του Ρόμπερτ Σούμαν που γράφτηκε όταν ευτυχής διένυε τους πρώτους μήνες γάμου με την πιανίστρια Κλάρα Σούμαν. Έμπνευση για τη σύνθεση υπήρξε ο στίχος του ποιητή Α. Μπέτγκερ: "Im Tale blüht der Frühling auf!” ("στην κοιλάδα ανθίζει η Άνοιξη"). Και πραγματικά, η Άνοιξη, ως εποχή και ως αίσθηση, διέπει τη Συμφωνία της οποίας ηγείται ο Λουκάς Καρυτινός. Πρόκειται για ένα από τα έργα που έδωσαν τον τίτλο στην νέα καλλιτεχνική περίοδο της ΚΟΑ η οποία υπόσχεται μία δημιουργική ΑΝΟΙΞΗ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Godspeed You! Black Emperor

  • Rock-pop-folk

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής έρχεται στην Ελλάδα για μια υπερβατική συναυλιακή εμπειρία. Το ελληνικό κοινό έχει γίνει ήδη "μάρτυρας" του μεγαλείου των GY!BE επί σκηνής. Τα λόγια είναι περιττά για να καταφέρουν να περιγράψουν την εμπειρία μιας συναυλίας της κολεκτίβας από το Κεμπέκ του Καναδά, η οποία ήδη μετρά 30 χρόνια ζωής. Ένας επίμονος "θόρυβος", ένα σεμιναριακό χτίσιμο κάθε αρμονίας και επιβλητικά ουρανομήκη ξεσπάσματα, με το βιολί να λειτουργεί ως μελωδική "γέφυρα" μεταξύ μπάντας και κοινού.

Colin Stetson

  • Jazz-Blues-Ethnic

Γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνά τα όρια του σαξοφώνου και επαναπροσδιορίζει τη σόλο ερμηνεία, ο τζαζίστας θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η προσωπική δουλειά του Stetson δημιουργεί ένα μοναδικό ήχο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε μόνο ένα είδος. Με στοιχεία από την πειραματική τζαζ μέχρι τη μινιμαλιστική σύνθεση καθώς και έντονες post - rock επιρροές, ο παγκοσμίου φήμης σαξοφωνίστας και συνθέτης έχει δημιουργήσει το δικό του χαρακτηριστικό ηχόχρωμα, χαράσσοντας μια σπουδαία πορεία στον κόσμο της avant - garde μουσικής. Η επαναστατική του προσέγγιση, που περιλαμβάνει διαφορετικά στρώματα ήχων, τα οποία δημιουργεί μέσω της κυκλικής αναπνοής συνδυαστικά με τη χρήση περίπλοκων μικροφωνικών ρυθμίσεων, καταφέρνει να μεταμορφώσει το σαξόφωνο σε μια ολόκληρη ορχήστρα του ενός ατόμου. Οι εμφανίσεις του Stetson χαρακτηρίζονται από έντονη φυσικότητα, καθώς συνδυάζει αβίαστα ρυθμό, μελωδία και αρμονία.

«Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;»

  • Φεστιβάλ

Ένα διήμερο αφιέρωμα στην ηχητική τέχνη σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, τη σκυτάλη παίρνει η ενόργανη μουσική με σύγχρονα έργα - γραμμένα όλα τον 21ο αιώνα - από Έλληνες συνθέτες που σταδιοδρομούν στη χώρα μας και το εξωτερικό. Παράλληλα, στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, ο θεατής-ακροατής μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορους χώρους του Μεγάρου και στον Κήπο όπου φιλοξενούνται ηχητικές εγκαταστάσεις Ελλήνων δημιουργών (με ελεύθερη είσοδο). Οι φίλοι της σύγχρονης μουσικής είναι, τέλος, προσκεκλημένοι σε δύο ανοιχτές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς και δημιουργούς γύρω από τη σύγχρονη μουσική, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της. Η εκδήλωση στοχεύει να προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, μέσα από ποικιλία έργων που συνδυάζουν ακουστικά όργανα με ηλεκτρονικές πηγές, καθώς και να συμμετάσχει σε συζητήσεις που εξερευνούν τις τρέχουσες τάσεις και προοπτικές της μουσικής τέχνης. To διήμερο αυτό θα είναι μια γιορτή της μουσικής δημιουργίας του 21ου αιώνα, προσκαλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια ζωντανή και δυναμική καλλιτεχνική εμπειρία.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Floyd

Πειραιώς 117, Πετράλωνα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Ceramic Dog του θρυλικού κιθαρίστα Marc Ribot στο "Gazarte"

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, "Connection", κυκλοφόρησε το 2023 και έχει κερδίσει τους κριτικούς για το τολμηρό του πνεύμα και την δεξιοτεχνική μουσική.

16/10/2024

Αφιέρωμα στον αρχιμουσικό Δημήτρη Χωραφά

Το Ολύμπια διοργανώνει, στο πλαίσιο της ενότητας "Πρόσωπα", ένα αφιέρωμα στη μνήμη του διακεκριμένου αρχιμουσικού, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή του στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Δες δωρεάν τη μοναδική συναυλία The Cure για φέτος

Η μπάντα, που βρίσκεται μια ανάσα από το πολυαναμενόμενο δισκογραφικό comeback της, καλεί όλους τους φίλους της να παρακολουθήσουν μέσω live streaming τη συναυλία της στο Λονδίνο.

Άνοιξε η προπώληση για τους Green Day στο Ejekt 2025

Το θρυλικό pop punk τρίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

O Δώρος Δημοσθένους, η Λένα Κιτσοπούλου και τα "Τα Δικά Μας LikeA"

Για δύο εμφανίσεις στο Club του "Σταυρού του Νότου".

Τα St Paul's Sessions 7 κάνουν πρεμιέρα με τον Shabaka

Το πρώην μέλος των The Comet Is Coming και των The Sons Of Kemet έρχεται στο Ωδείο Αθηνών.

O Μιχάλης Καλκάνης παρουσιάζει το νέο του δίσκο στο Half Note

O χαρισματικός κοντραμπασίστας έρχεται με το σχήμα του Mihalis Kalkanis Group για να μας ξεναγήσει στον εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυνατό ηχόκοσμο του "Emotions".