Ποιες διεθνείς συναυλίες ανυπομονούμε να ζήσουμε στην Αθήνα, ως το φινάλε του 2024;

Συχνοί επισκέπτες, ονόματα τα οποία έρχονται για πρώτη φορά, περιπτώσεις που μας ξανατιμούν μετά από καιρό και φρέσκιες παρουσίες που χτίζουν συνδέσμους με το εγχώριο κοινό, διαμορφώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Synl24_fron Οι Heilung για πρώτη φορά στην Ελλάδα © Nathan Goldsworthy

Μία από τις "γκρίνιες" που ακούγονται συχνά στα μουσικόφιλα πηγαδάκια, θέλει την Ελλάδα να είναι χώρα δύο αισθητά διαφορετικών ταχυτήτων, ως προς τον καθορισμό της συναυλιακής επικαιρότητας. Από τη μία, δηλαδή, έχουμε την εξαντλητική ροή του καλοκαιριού –όταν διεξάγονται και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ– και από την άλλη τους μήνες του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης, οι οποίοι παρουσιάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) με όρους ξεραΐλας. 

Ωστόσο, αν και η επισήμανση της διαφοράς στην εποχιακή δυναμική είναι ορθή, αρκετές φορές προκύπτει μια εικόνα που σίγουρα δεν δικαιολογεί τους ισχυρισμούς περί "ξεραΐλας": οι αληθινοί μουσικόφιλοι, άλλωστε, δεν περιμένουν μόνο τα διεθνή ονόματα που μαζεύουν χιλιάδες θεατές –ανυπομονούν και για τα μικρότερα μεγέθη, όσα παίζουν ωραία πράγματα και κινούνται σε τροχιές με σταθερό καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Και το τελευταίο τρίμηνο του 2024 εγγυάται ότι θα δούμε πολλούς τέτοιους καλλιτέχνες στην Αθήνα. Άλλοι μπορεί να είναι συχνοί επισκέπτες, άλλοι έρχονται για πρώτη φορά, άλλοι μας ξανατιμούν μετά από καιρό, άλλοι είναι φρέσκιες παρουσίες που τώρα χτίζουν συνδέσμους με το εγχώριο κοινό. Όλοι, πάντως, εγγυώνται ότι ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα έχουν μπόλικη κίνηση.

Synl24_01
Οι Godspeed You! Black Emperor καταφτάνουν στο "Floyd" (18/10)

Τα κύρια ραντεβού του Οκτώβρη

Ο Οκτώβριος κλυδωνίστηκε από την αναβολή δύο ιδιαιτέρως αναμενόμενων συναυλιών, του Kamasi Washington –η οποία αναπρογραμματίστηκε για την άνοιξη του επόμενου έτους– και των Δουβλινέζων The Murder Capital, που τελικά θα μας επισκεφθούν στα τέλη Μάη του 2025. Παρ' όλα αυτά ο μήνας εξακολουθεί να βρίθει αξιοσημείωτων ραντεβού, που απευθύνονται σε ευρύ φάσμα γούστων. Το εναλλακτικό κοινό, ας πούμε, αναμένεται να τιμήσει τον πρώτο ερχομό των Καναδών Ghostly Kisses στην Αθήνα (Παρασκευή 4/10, "Gagarin") ή την επιστροφή των The Fuzztones (Τετάρτη 16/10, "An Club"), αλλά και να δώσει ενθουσιώδες παρών τόσο στο 205 της Λιοσίων για τα θρυλικά κιθαριστικά γκάζια των Fu Manchu (Πέμπτη 10/10), όσο και στο "Floyd", για τους παλιούς γνώριμους Godspeed You! Black Emperor (Παρασκευή 18/10).

Synl24_02
© Jonathan Durand
Ο Colin Stetson για πρώτη φορά στην Ελλάδα (19/10)

Ξεχωριστές συγκινήσεις, όμως, επιφυλάσσει και το τζαζ μέτωπο, όπου δεσπόζει η διήμερη εμφάνιση του σπουδαίου Brad Mehldau στο "Gazarte" (Κυριακή 13 & Δευτέρα 14/10), που καταφτάνει με το τρίο του για να υπενθυμίσει γιατί χαίρει εκτίμησης ως ένας από τους πιο επιδραστικούς πιανίστες στον επίκαιρο ήχο του είδους του. Στο ίδιο μέρος θα λάβει χώρα και η πρώτη συναυλία του Colin Stetson στην Ελλάδα (Σάββατο 19/10) –ενός ευρέως αναγνωρισμένου σαξοφωνίστα, που επίσης εξερευνά με τόλμη σύγχρονες διαδρομές. Τέλος, την Πέμπτη 31/10 ο νέος κύκλος των St Paul's Sessions φιλοξενεί τον ιδιαίτερα προβεβλημένο Shabaka στο Ωδείο Αθηνών, ο οποίος ακολουθεί πλέον σόλο πορεία, μετά τη διάλυση των The Comet Is Coming και των The Sons Of Kemet: δύο ονομάτων που σε πρόσφατα χρόνια απασχόλησαν τις δισκογραφικές λίστες με τα καλύτερα κάθε έτους, βρίσκοντας σημαίνουσα απήχηση κι εκτός των τζαζ συνόρων. 

Synl24_03
O Goran Bregović επισκέπτεται ξανά την Αθήνα (5/10)

Οι φίλοι των ηλεκτρονικών, από την άλλη, έχουν ήδη κυκλώσει στα ημερολόγιά τους τη βραδιά του Νοτιοαφρικανού Black Coffee στο Faliro Sports Pavillion (18/10) –που διαθέτει δυναμική συναυλίας, παρότι συγκαταλέγεται στα DJ sets– αλλά και τη δεύτερη μέρα του Techniques Festival στο γήπεδο του Tae Kwon Do (Σάββατο 26/10), όπου πρωταγωνιστεί η κορυφαία Charlotte De Witte. Δεσπόζουσα θέση, ασφαλώς, έχει και ο λατρεμένος στα μέρη μας Goran Bregović, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα για μία ακόμα φορά (Σάββατο 5/10, Ηρώδειο), πάντα παρέα με τα βαλκανικά πνευστά που τον καθιέρωσαν. 

Synl24_04
© Andy Julia
Οι Alcest θα παίξουν στο "Gagarin" (23/10)

Στα μεγάλα ραντεβού του μήνα, τέλος, συγκαταλέγονται και βραδιές από ονόματα με βαρύ ήχο, που όμως τραβάνε την προσοχή και του metal κόσμου, αλλά και του ψαγμένου alternative ακροατηρίου. Οι Βέλγοι Amenra, για παράδειγμα, εξελίσσονται γοργά σε νέα συναυλιακή σταθερά (5/10, "Floyd"), οι Γάλλοι Alcest έχουν ήδη βρει τον πιστό τους λαό και υπόσχονται να ταρακουνήσουν το "Gagarin" (Τετάρτη 23/10), οι Βορειοευρωπαίοι Heilung έρχονται για πρώτη φορά (Σάββατο 12/10, Λυκαβηττός) φιλοδοξώντας να κερδίσουν το κοινό των Wardruna με το εντυπωσιακό τους folk/pagan σόου, ενώ την ίδια μέρα ξαναγυρνούν στο "An Club" και οι Αμερικανοί Sonja της Melissa Moore, μετά τον περσινό τους θρίαμβο εκεί, με τον οποίον απέδειξαν γιατί τα τρανς άτομα χωράνε (και) στο heavy metal.

Synl24_05
Οι Amyl And The Sniffers έρχονται για την πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα (29/11)

Τα κύρια ραντεβού του Νοέμβρη

Χαράς ευαγγέλια για τον εναλλακτικό pop/rock κόσμο, αφού το πρόγραμμα του Νοέμβρη φέρνει κάμποσα σχετικά ονόματα στην Αθήνα. Ποδαρικό κάνουν οι Starsailor, οι οποίοι έβαλαν τελικά και δεύτερη μέρα μετά τη ζήτηση της πρώτης (Παρασκευή 1 & Σάββατο 2/11, "Gazarte"), ενώ πρωτομηνιά καταφτάνουν και οι παγίως αγαπημένοι dEUS στο "Fuzz". Αμέσως μετά (2/11) έχουμε τη μεγάλη επιστροφή των πολυλατρεμένων Tindersticks στο "Christmas Theater", ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη λαμβάνουν ο John Maus (Πέμπτη 7/11, "Temple"), οι The Irrepressibles (Παρασκευή 8/11, "Fuzz") και οι Crippled Black Phoenix (Σάββατο 23/11, "Fuzz"). Το φινάλε του μήνα, κατόπιν, έχει τους αειθαλείς New Model Army (Παρασκευή 29/11, "Κύτταρο"), που φέτος, όμως, θα έχουν γερό συναγωνισμό, αφού την ίδια μέρα παίζουν και οι ανερχόμενοι Amyl And The Sniffers στο "Floyd", για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί, πάντως, και ο ερχομός των ιστορικών Buzzcocks (Σάββατο 16/11, "Arch"), που αναμένεται να κινητοποιήσει ιδιαιτέρως το punk κοινό.

Synl24_06
Οι Current 93 μας δίνουν ραντεβού στο Ωδείο Αθηνών (9/11)

Σημαντικές ελεύσεις καταγράφονται και όσον αφορά το alternative στερέωμα που ριζώνει σε πιο "σκοτεινούς" ήχους. Εδώ, φυσικά, δεσπόζει το διήμερο φεστιβάλ της Death Disco (Σάββατο 30/11 & Κυριακή 1/12, "Fuzz"), με ήρωες τους Twin Tribes –στην παρθενική τους ελληνική εμφάνιση– και τους Suicide Commando. Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει και η βραδιά των εκπληκτικών Current 93 στο Ωδείο Αθηνών (Σάββατο 9/11), όπως και ο ερχομός των Diary Of Dreams (Κυριακή 3/11, "Κύτταρο"). Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί, φυσικά, και η επιστροφή της Chelsea Wolfe (Δευτέρα 18/11, "Gagarin"), η οποία απασχολεί και το metal κοινό. Το τελευταίο, τώρα, υπέστη πλήγμα με την ακύρωση της πρώτης συναυλίας των Γάλλων Ecclesia στην Αθήνα για πολιτικούς λόγους, έχει όμως να περιμένει τους κραταιούς Candlemass (2/11, "Fuzz"), τον πάλαι ποτέ τραγουδιστή των Iron Maiden, Blaze Bayley (Παρασκευή 8/11, "Gagarin"), τον θρυλικό Geoff Tate (Κυριακή 17/11, "Gagarin") και τους υπερηχητικούς Riot V (Τετάρτη 27/11, "Κύτταρο").

Synl24_07
Ο R'n'B αστέρας Jason Derulo για πρώτη φορά στην Ελλαδα (16/11)

Το πορτρέτο του μήνα συμπληρώνει η βραδιά του πολυσυζητημένου Oneohtrix Point Never στο "Gagarin" (1/11), που αναμένεται να συνασπίσει ακροατές από διάφορες ηχητικές κατευθύνσεις, ο πρώτος ερχομός του R'n'B αστέρα Jason Derulo στην Ελλάδα (Σάββατο 16/11, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ολυμπιακού Σταδίου) και η συναυλία της πολυσυλλεκτικής κολεκτίβας Asian Dub Foundation, η οποία προσεδαφίζεται στο "Fuzz" (17/11) ώστε να γιορτάσει 30 χρόνια πορείας.

Synl24_08
Οι Puressence έρχονται να αναθερμάνουν τους παλιούς δεσμούς με το εγχώριο κοινό (14/12)

Τα κύρια ραντεβού του Δεκέμβρη

Με μόλις 11 διεθνείς συναυλίες να έχουν ανακοινωθεί έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Δεκέμβριος είναι εμφανώς ο μήνας με το φτωχότερο πρόγραμμα, εικόνα συνηθισμένη και από άλλες χρονιές. Ωστόσο, έρχονται αρκετοί καλλιτέχνες με δοκιμασμένη πέραση στην Ελλάδα, σαν τους Gamma Ray, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν sold out στο "Fuzz" τιμώντας την ετήσια γιορτή του περιοδικού Metal Hammer (Τρίτη 10/12) ή τους λατρεμένους, κάποτε, Puressence, που ανασχηματίστηκαν και καταφτάνουν αποφασισμένοι να αναθερμάνουν τους παλιούς δεσμούς με το εγχώριο κοινό (Σάββατο 14/12, "Floyd"). 

Ασφαλώς, στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και τις βραδιές της Kovacs (14/12, "Fuzz"), των Νορβηγών Dødheimsgard (Παρασκευή 6/12, "Temple") και του διδύμου Alexander Hacke & Danielle De Picciotto (Σάββατο 7/12, "Temple"), ενώ ξεχωριστή πινελιά σε χιπ χοπ τόνους δίνει η πρώτη έλευση των Βρετανών ΟΜΑ στην Αθήνα (14/12, "Gazarte").

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

6+1 τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα που γεννήθηκε σαν σήμερα (5/10)

Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή, ακούμε ξανά εφτά κομμάτια του.

05/10/2024

"Ο Γκρεμιστής": O Κώστας Μακεδόνας ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τα τραγούδια του album "Ο Γκρεμιστής" κυκλοφορούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε φυσικό προϊόν.

Διάσημοι συντελεστές απογειώνουν όπερες… outsiders σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο

Υψηλές θερμοκρασίες, υψηλού επιπέδου παραστατικές εμπειρίες και προσέλευση κοινού απ’ όλο τον κόσμο σφράγισαν τα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά θερινά μουσικά φεστιβάλ σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο, τα οποία παρακολούθησε και φέτος το "α".

To φαινόμενο NEMO για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Nemo κέρδισε τις καρδιές των μουσικόφιλων με την εξαιρετική ερμηνεία του "The Code" στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

"Moon Music": Ο Chris Martin μιλάει για το "τελευταίο κεφάλαιο" των Coldplay

Ο frontman ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο περιοδικό ΝΜΕ ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του συγκροτήματος.

Ρεσιτάλ σπουδαίων πιανιστών (Καντορό, Βόλοντος) και 9η Συμφωνία του Μάλερ από Φιλαρμονική Βιέννης- Νέλσονς στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ

Το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, γιορτάζει τη μεγάλη παράδοση της κλασικής μουσικής μέσα από ποικιλία εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν όπερα, συμφωνική και θρησκευτική μουσική, καθώς και έντεχνο τραγούδι.