Είναι γεγονός πως η Αθήνα είναι μια ιδιαίτερη πόλη, για πολλούς λόγους. Είναι επίσης γεγονός, πως δεν διάγει ακριβώς και τις ενδοξότερες ημέρες της ιστορίας και της γοητείας της, ενώ -ας είμαστε ειλικρινείς- γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και μη βιώσιμη για πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων της. Το πιστοποιούν και τα στοιχεία.
Πριν λίγους μήνες, ήταν η έκθεση της Κομισιόν που την κατατάσσει ανάμεσα στις χειρότερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για να ζει κανείς. Τώρα, μία καινούρια έρευνα της Compare the Market (την οποία θα βρεις αναλυτικότατα εδώ) έρχεται να κάνει γνωστό πως αποτελεί και μία από τις χειρότερες πόλεις για να ξεκινήσει κανείς οικογένεια.
Η πρόσφατη έρευνα αντλεί στοιχεία και προσπαθεί να καταλήξει στις καλύτερες και τις χειρότερες πόλεις για νέες οικογένειες, με τις ενδείξεις για την ελληνική πρωτεύουσα -και κατ' επέκταση για όλη τη χώρα, ας μην κοροϊδευόμαστε- να είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Η ομάδα της Compare the Market ανέλυσε 12 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του μέσου μισθού, της γονικής άδειας, της εκπαίδευσης, των δραστηριοτήτων αναψυχής, της υγειονομικής περίθαλψης, των οικονομικών παραγόντων και της πρόσβαση σε δημόσιες εγκαταστάσεις όπως πάρκα και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η Αθήνα λοιπόν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως:
- Χαμηλός μέσος μισθός (€973.92), που καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του κόστους ζωής για τις οικογένειες.
- Περιορισμένη γονική άδεια (17,4 εβδομάδες), πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Μέτρια επίδοση στην εκπαίδευση (76%), κάτι που μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των παιδιών.
- Χαμηλή κρατική δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα και υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, που περιπλέκουν την οικονομική κατάσταση των νέων γονέων.
- Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και πάρκα, είναι περιορισμένη, με μόλις 1,2 βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά 100.000 κατοίκους.
Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν συνολικά την ελκυστικότητα της πόλης, υπό οποιοδήποτε πρίσμα, για νέες οικογένειες. Καθώς οι συζητήσεις για την ποιότητα ζωής εντείνονται, ειδικά για την επόμενη γενιά, είναι κρίσιμο να εξεταστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς τι εμποδίζει την Αθήνα από το να γίνει ένας πιο φιλικός προορισμός - για οικογένειες αλλά και γενικότερα.
Στον αντίποδα, οι καλύτερες πόλεις για νέες οικογένειες είναι μέρη όπως η Πράγα (η πρωτεύουσα της Τσεχίας κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική λίστα), το Γκρατς στην Αυστρία και η σλοβένικη πρωτεύουσα, Λιουμπλιάνα. Το Μόντρεαλ του Καναδά ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 27η θέση.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι αναζητήσεις για τις "10 κορυφαίες πόλεις για οικογένειες" αυξάνονται κατά +5000% παγκοσμίως, με πολλούς γονείς (εν ενεργεία και μελλοντικοί) να ψάχνουν τα καλύτερα δυνατά μέρη για μία δυνητική μετακόμιση προς όφελος της οικογένειάς τους. Δεν είναι όμως, όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, λίγοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διερευνητική επαφή και, πολύ περισσότερο, την τελική τους απόφαση. Και σίγουρα δεν εξαρτώνται μόνο από τους ίδιους τους κατοίκους.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.