10 διαφορετικές προτάσεις για να ζήσετε έναν χορταστικό Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Ένας οδηγός για όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτόν τον μήνα και δεν πρέπει να χάσετε.

SNFCC Green Weekend 2024 © SNFCC Nikos Karanikolas

Ξεναγήσεις σε αγαπημένα μουσεία, νέα εντυπωσιακά εικαστικά πρότζεκτ, άχαστα φεστιβάλ και φθινοπωρινά ραντεβού για καφέ -ο Σεπτέμβριος έχει ήδη γεμίσει το πρόγραμμά μας με ξεχωριστές εμπειρίες. Διαβάστε όσα αξίζει να δείτε στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες για να χορτάσετε τέχνη και ψυχαγωγία.

Τι ξέρεις για την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Εθνική Πινακοθήκη
© Σταύρος Ψηρούκης

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται φέτος από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι της Αθήνας συμμετέχουν και διοργανώνουν δράσεις αφιερωμένες στην κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά. Η φετινή θεματική είναι "Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά" και η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου έχει ετοιμάσει μια ενδιαφέρουσα ομιλία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο της ΕΠΜΑΣ, θα μιλήσουμε για "Τέχνη - Ταύτιση - Τεχνική - Υλοποίηση. Τα έργα γλυπτικής τέχνης από τη σχεδίαση, στην κατασκευή και τη διαχρονικότητα στο χώρο".

Ένα διήμερο για το περιβάλλον μας

RIDE AΘENS
© Σπύρος Μπακάλης
"RIDE AΘENS", φωτογραφική έκθεση στο πλαίσιο του SNFCC Green Weekend 2024

Επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά το SNFCC Green Weekend στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" καλώντας μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν, με ελεύθερη είσοδο, πάνελ, ομιλίες αλλά και πλήθος ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για το περιβάλλον. Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Πάρκο "Σταύρος Νιάρχος" μάς καλεί να γίνουμε μέρος μιας σημαντικής συζήτησης που αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα, να ανταλλάξουμε ιδέες και να ενημερωθούμε για τις πρακτικές που θα συνεισφέρουν στην προστασία του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα περιπλανηθούμε από τον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου μέχρι το Ξέφωτο και τον Πευκώνα, αλλά και από τα Φυτεμένα Δώματα και τα Νότια Μονοπάτια έως τον Λαχανόκηπο, προκειμένου να ανακαλύψουμε όλες τις συναρπαστικές εκπλήξεις του φεστιβάλ: εκθέσεις φωτογραφίας, το 3ο Open Agora, μοναδικούς περιπάτους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές και ποδηλατικές δράσεις, διαλογισμό αλλά και τη Λέσχη της Φύσης του ΚΠΙΣΝ. Λίγο νωρίτερα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, σημειώστε ένα ακόμα φεστιβάλ που διοργανώνεται στα νότια: με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Alzheimer, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το "Νιάρχος" ετοιμάζουν το 2ο Festival Alzheimer 2024, άλλη μία απόπειρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος για την άνοια.

Η κουίρ τέχνη στο προσκήνιο

Queer con

Το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου η πόλη μάς δίνει μία ακόμα αφορμή για έξοδο, αφού η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει το Queer Con, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην κουίρ τέχνη, κουλτούρα και ορατότητα. Η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα αλλά και οι σύμμαχοί της θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, artists alley με την παρουσία εικονογράφων και καλλιτεχνών, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, πάνελ με καταξιωμένους ομιλητές, stand-up comedy και drag show.

Ξαναγνωρίζοντας τον Henry Moore

Henry Moore
©Henry Moore Archive

Πάνε 20 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν έργα του διακεκριμένου γλύπτη στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, οι εκπληκτικές δημιουργίες του Henry Moore επανασυστήνονται στο αθηναϊκό κοινό και προβάλλουν την αγάπη του για την αρχαιοελληνική τέχνη, μια σχέση που αναπτύχθηκε μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1951. Η έκθεση "Henry Moore and Greece" εγκαινιάζεται με ελεύθερη είσοδο στην γκαλερί της Gagosian, σε συνεργασία με το ίδρυμα Henry Moore Foundation.

Χορταστική Art Athina

Art Athina 2024

Διαβάστε Επίσης

Πλησιάζει η ώρα για το καθιερωμένο ραντεβού με το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της Ελλάδας, το οποίο φέτος δεν περιορίζεται μόνο στους γνωστούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, αλλά ενεργοποιεί και αθέατες γωνίες του ιστορικού κτιρίου, μαζί με τον κινηματογράφο "Αίγλη". 71 ελληνικές αίθουσες τέχνης και 10 ακόμη χώρες, καθώς και ένα διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα, μας περιμένουν 19-23 Σεπτεμβρίου για να αναδείξουν ιστορικά έργα και τις τελευταίες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη.

Μια έκθεση με κοινωνικό πρόσημο

Space of togetherness

ΝΕΟΝ και Εθνικό Θέατρο συμπράττουν και θέτουν μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, τα οποία αφορούν τη μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών και πώς αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν την Ευρώπη σε ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Η έκθεση "space of togetherness" στο Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά διερευνά πώς αναπτύσσονται προκαθορισμένες ιδέες για το ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου (9/9).

Το διαχρονικό συνομιλεί με το σύγχρονο

Mylene Jampanoi
Μylene Jampanoi, Χωρίς Τίτλο, 2023 Ακρυλικά σε καμβά 30 x 40 εκ.

Ένα ιστορικό ζωγραφικό έργο του Ζαν Κοκτώ συνδιαλέγεται με το νέο σώμα δουλειάς της εικαστικού Mylene Jampanoi, σε μια έκθεση που προβάλλει τα κοινά σημεία αλλά και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε έναν διαχρονικό δημιουργό και μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα. Πέραν των επιρροών από τον Κοκτώ αλλά και τον Πάμπλο Πικάσο, το έργο της Jampanoi στρέφεται επίσης σε φόρμες που ανασυνθέτουν τη σχέση μυθολογίας και μοντερνισμού. Το πρότζεκτ "Temporal Transferences" εγκαινιάζεται στη Roma Gallery, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Βιβλιοεξερευνήσεις στο Πεδίον του Άρεως

Πεδίον Άρεως
© Δημήτρης Μιχαλάκης

Μπορεί η ανέμελη ανάγνωση βιβλίων στην παραλία να μην είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, όμως αυτό σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα για έναν αγαπημένο βιβλιοθεσμό που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέους συναρπαστικούς τίτλους. Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου φιλοξενείται και φέτος στο Πεδίον του Άρεως, από τις 6 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, σε διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.). 280 περίπτερα, 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα πλαισιώνουν τη μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου. Φέτος, το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει τίτλο "Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η Άνοιξη εξαρτάται" και επικεντρώνεται στις νεότερες γενιές, την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα και τη σημασία του βιβλίου για την επίλυσή τους.

Τι σχέση έχει ο μύθος με την κλιματική κρίση;

Στεφανίας Στρούζα

Η βραβευμένη με Art Athina Award Στεφανία Στρούζα συσχετίζει το μύθο του Χρυσόμαλλου Δέρατος με τα διάφορα στάδια της ζωής. Έργα από χαρτί παραπέμπουν σε υβριδικά σώματα που αποσυντίθενται, ενώ κεραμικές συνθέσεις, που αναπαριστούν την επιφάνεια της Γης, μιλούν για την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει αυτήν τη στιγμή ο πλανήτης μας. Ραντεβού στην a.antonopoulou.art για να δούμε από κοντά το "Water abandons itself. Gold takes life over".

Athens Coffee Festival

Athens Coffee Festival 2024

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται για μία ακόμη χρονιά το αγαπημένο σημείο συνάντησης των coffee lovers, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου. Το Athens Coffee Festival 2024 σερβίρει τους καλύτερους, πιο μυρωδάτους καφέδες, παρουσιάζοντας 120 premium coffee brands και μικροεπιχειρήσεις. Όμως, δεν σταματάει εκεί. Πέρα των μοναδικών χαρμανιών που θα γευτούμε το τριήμερο του φεστιβάλ, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε λαχταριστό street και να παρακολουθήσουμε ονειρικές συναυλίες, live DJ sets αλλά και ξεκαρδιστικό stand-up.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

3ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού: Ένα εορταστικό ταξίδι στον κόσμο της δημιουργικότητας

Το SIFCA μεταμορφώνει τον Δήμο Σαρωνικού σε ένα κέντρο δημιουργικότητας και διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/09/2024

Στην Κρήτη για το 4ο 'The Festival Daios Cove x The Clumsies'

Mια σειρά από συναρπαστικά events στην Κρήτη και το πολυτελές resort, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σπάρτη και όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα έργων 60 εκατ. ευρώ στη Λακωνία

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Λακωνία, επιβλέποντας έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα.

Η ένταση της Αθηναϊκής καλοκαιρινής κρίσης: Για όσους ήρθαν και για όσους δεν έφυγαν ποτέ

Ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι μια περίοδος όπου η πόλη μετατρέπεται σε καμίνι, αναδεικνύοντας τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της καθημερινής ζωής.

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

"Σχεδιάζουμε έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη" δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοινώνει στρατηγική επένδυση στη Μαρίνα Πύλου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εδραιωθεί ως παγκόσμιος κόμβος για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία των παράκτιων περιοχών με βιώσιμο και ποιοτικό τρόπο.