28 Ομοσπονδίες, σύλλογοι και σωματεία καταγγέλουν άδικα πρόστιμα σε μουσικούς του δρόμου

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά από επιβολή προστίμων συνολικού ύψους € 10.000 στον υπαίθριο χώρο του λιμανιού του Ναυπλίου.

μουσικός του δρόμου © shutterstock.com

Με αφορμή ένα άρθρο του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ναυπλίου περί "φωνασκίας στο λιμάνι", "διατάραξης κοινής ησυχίας" και "υποτροπής" το Λιμεναρχείο Ναυπλίου επέβαλε σε μουσικούς του δρόμου πρόστιμα συνολικού ύψους € 10.000. Το παραπάνο γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα αντίστοιχων περιστατικών με καλλιτέχνες του δρόμου, προκαλώντας εύλογα την αντίδραση των επαγγγελματιών του χώρου. Έτσι, 28 ομοσπονδίες, σύλλογοι, επαγγελματικές ενώσεις και σωματεία καταγγέλουν τα άδικα πρόστιμα συνυπογράφοντας μια κοινή επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Διαβάστε τη σχετική επιστολή

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο σκηνικό, όπου το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε δύο μουσικούς που τραγουδούσαν στον πεζόδρομο του λιμανιού.

Το προηγούμενο διάστημα στον υπαίθριο χώρο του λιμανιού του Ναυπλίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο μουσικούς. Τα πρόστιμα βασίζονται σε ένα απαρχαιωμένο άρθρο του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ναυπλίου περί "φωνασκίας στο λιμάνι", "διατάραξης κοινής ησυχίας" και "υποτροπής". Τα πρόστιμα δεν τους επιδόθηκαν επιτόπου και δεν προηγήθηκε ενημέρωση. Το ύψος δε των προστίμων ανέρχεται σε 10.000 ευρώ συνολικά.

Καταγγέλλουμε αυτή την πράξη ως απαράδεκτη από πλευράς Λιμεναρχείου Ναυπλίου. Καταρχάς, θέμα επαιτείας δεν τίθεται, καθώς από το 2018, το άρθρο 407 του ΠΚ περί επαιτείας έχει καταργηθεί, μετά και από τις εντονότατες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και άλλων όμορων σωματείων, απελευθερώνοντας έτσι τους μουσικούς του δρόμου από αυτή την κατάπτυστη ταμπέλα. Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση του Ναυπλίου, οι δύο μουσικοί, είχαν προχωρήσει αυτοβούλως σε υποβολή αίτησης στο Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου για να τους παραχωρηθεί το τετραγωνικό στο οποίο θα τραγουδούσαν και έλαβαν γραπτή βεβαίωση της αίτησης αυτής, ενώ μετέβησαν και στον εισαγγελέα Ναυπλίου, όπου και ενημερώθηκαν πως κανένα ποινικό αδίκημα δεν διαπράττουν. Επομένως δεν τίθεται ούτε θέμα ενεργοποίησης του αναχρονιστικού άρθρου που επικαλείται το Λιμεναρχείο. Τα πρόστιμα που δόθηκαν δεν έχουν καμία λογική βάση και αποτελούν αυθαίρετη και εκδικητική πράξη. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για να ανακληθούν.

Η ίδια η δημοτική αρχή του Ναυπλίου υποστηρίζει τέτοιου είδους συναθροίσεις και πολιτισμικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ναυπλίου, με δηλώσεις του, υποστήριξε τέτοιες μουσικές δράσεις και αναρωτήθηκε για το περιστατικό αυτό. Οι ίδιοι οι μουσικοί δήλωσαν πως όχι μόνο δεν ενοχλούσαν σε ώρα κοινής ησυχίας, αλλά και ο ίδιος ο περαστικός κόσμος είχε μαζευτεί γύρω τους, χειροκροτούσε και σιγοτραγουδούσε μαζί τους. 

Για ακόμα μια φορά συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό. Η παρουσίαση του έργου ενός καλλιτέχνη στο δημόσιο χώρο δεν αποτελεί εμπορική δραστηριότητα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην προσπάθεια δημοσίων αρχών να επιβάλλουν τον τρόπο και τον τόπο της καλλιτεχνικής έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Δεν παραχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να επιλέγει ποιοι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν βήμα στο δημόσιο χώρο και ποιοι όχι και πολύ περισσότερο να τον ενοικιάζουν ζητώντας παράβολο από τους καλλιτέχνες. Δεν δεχόμαστε ως κριτήριο χρήσης του δημόσιου χώρου από καλλιτέχνες την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.  

Είναι λυπηρό να "δικάζονται" με πρόστιμα οι μουσικοί και καλλιτέχνες που τίποτα άλλο παρά δημιουργούν μια πολιτισμική παράδοση. Οι μουσικοί του δρόμου αποτελούν ανθρώπους με ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση και συναντώνται διαχρονικά σε όλες τις πόλεις εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι επαίτες ούτε ικέτες και δεν ψάχνουν την συμπόνια των περαστικών. Αντιθέτως, πέραν του ότι η πλειονότητα της κοινότητας των μουσικών του δρόμου σέβεται τους όρους ρύπανσης, ηχορύπανσης, ησυχίας και ελεύθερης διέλευσης του χώρου που δρουν, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εκφράζονται καλλιτεχνικά. Οι καλλιτέχνες αυτοί εκτίθενται σε ευρύ κοινό, ίσως και για πρώτη φορά και θέτουν την τέχνη τους στην δοκιμασία της ανοιχτής ακρόασης του δρόμου.

Στην μεγάλη εικόνα, οι μουσικοί, οι performers και οι καλλιτέχνες του δρόμου, πρέπει να προστατεύονται για να μπορούν να εκφράζονται, να παρουσιάζουν και να δοκιμάζουν την τέχνη τους. Πρέπει να σταματήσει η καταχρηστική αυτή πρακτική των προστίμων και μάλιστα με δυσθεώρητα ποσά, όπως πρέπει να σταματήσει και η προσπάθεια καταστολής της ελεύθερης καλλιτεχνικής δράσης και έκφρασης.

Ζητάμε άμεσα να παραγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους δύο μουσικούς.

  1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (Π.Ο.Θ.Α.)
  2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ)
  3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ (Σ.Ε.Η.)
  4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Π.Μ.Σ.)
  5. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
  6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ "ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ"
  7. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ
  8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ (Σ.Ε.Ε.Λ.Σ.)
  9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (Σ.Ε.Ε.Θ.)
  10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Σ.Ε.Κ.Θ.Β.Ε.)
  11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Λ.Σ. (ΣΩ.ΣΥ.ΕΡ.Ε.Λ.Σ.)
  12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.)
  13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α.)
  14. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ (Σ.Κ.Χ.)
  15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ (Σ.Ε.Θ.)
  16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Μ.Β.Ε.)
  17. ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  (Ε.Κ.Β.Ε.)
  18. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΙΝΗΜ/ΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Π.Ε.Υ.Κ.Ε.)
  19. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ (Π.Ε.Δ.Δ.Η.Χ.)
  20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, "Ο ΟΡΦΕΑΣ"
  21. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ "Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ"
  22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  23. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΩΝ
  24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΣΚΟΘΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
  25. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΠΑΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  27. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΤΑ (ΕΣΕΑΜ-ΟΤΑ)
  28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΗΣΗΣ (ΣΕΠΑΦΙ)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αντλώντας δύναμη μέσα από το τραγούδι

Διαβάστε το άρθρο της Μεξικανής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Silvana Estrada στους New York Times.

02/10/2024

5+1 τραγούδια του Sting που γεννήθηκε σαν σήμερα (2/10)

Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου τραγουδιστή, ακούμε ξανά έξι κομμάτια του.

Αυτή η εβδομάδα θα έχει πολλή μουσική

Στα άχαστα μουσικά ραντεβού των επόμενων ημερών βρίσκουμε ένα open party στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, ένα δωρεάν φεστιβάλ που ξετυλίγει διαφορετικές πτυχές της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής, ένα all-rap b2b στον Λόφο του Λυκαβηττού και πολλά ακόμα.

Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης συναντιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο έλληνες σολίστ με διεθνή διαπιστευτήρια ερμηνεύουν τρεις εμβληματικές σονάτες του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.

Tο 2025 ανακηρύσσεται έτος Μίκη Θεοδωράκη

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη.

Street Mode Specials 2024: Μια τριήμερη γιορτή μουσικής με Saske, Πάνο Βλάχο, Ταφ Λάθος και άλλους στη Θεσσαλονίκη

Αυτό το φθινόπωρο, η Μονή Λαζαριστών θα φιλοξενήσει μια μουσική εμπειρία που θα συγκεντρώσει αγαπημένους καλλιτέχνες όπως οι Saske, Νέγρος του Μοριά, Πάνος Βλάχος και πολλοί άλλοι.

Ο Κώστας Αγέρης μάς ταξιδεύει σε ήχους και μελωδίες του Πόντου

Η Κώστας Αγέρης μας προσκαλεί σε ένα μουσικό "Ταξίδι" στο Δασικό Χωριό Ευβοίας με ελεύθερη είσοδο.