Η «Λιλιπούπολη» είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτιστική μας ιστορία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μουσικά πράγματα, βοήθησε ν’ ανοίξουν δρόμοι και να προστεθούν χρώματα στο ηχορυθμικό μας τοπίο που συνετέλεσαν στο να αναπτυχθούν οι νεώτερες γενιές. Μιλάμε βέβαια για μια ραδιοφωνική εκπομπή που κράτησε από το 1977 ως το 1980, στο μυθικό πια Τρίτο Πρόγραμμα που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ιδέα και δημιούργημα δυο νέων κοριτσιών εκείνης της εποχής, της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της Ελένης Βλάχου, για μια παιδική εκπομπή με αυθεντική και πρωτότυπη δημιουργία κειμένων, μουσικής, τραγουδιών και, γενικά, μιας κατάστασης που ταίριαζε με τα πιο ανήσυχα πνεύματα της εποχής – υπήρχαν πολλά τέτοια καθώς η χώρα μόλις δυο τρία χρόνια πριν είχε βγει από μια σκοτεινή και αντιδραστική δικτατορία.
Ο Μάνος Χατζιδάκις –ανήσυχο και ζωηρό παιδί της εποχής κι αυτός– δέχθηκε με μεγάλη χαρά την ιδέα και έδωσε εν λευκώ όλες τις δημιουργικές και τεχνικές ευκολίες που πρόσφερε το ραδιόφωνο σε μια ομάδα νέων την οποία συναποτελούσαν η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, οι συνθέτες Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος και Νίκος Χριστοδούλου, πλειάδα ηθοποιών και τραγουδιστών στην ερμηνεία κειμένων και τραγουδιών και, γενικά, ένα cast που αποδείχθηκε πολύτιμο στην πορεία.
Φυσικά, η «Λιλιπούπολη», από την πρώτη στιγμή, είχε περιεχόμενο που ξέφευγε από οποιαδήποτε όρια «παιδικής» ραδιοφωνικής εκπομπής τύπου «θείας Λένας» και το ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό της περιεχόμενο απευθυνόταν γενικά σε σκεπτόμενους ανθρώπους – κάνοντας τον Χατζιδάκι να τρίβει τα χέρια του από χαρά! Σήμερα μια τέτοια εκπομπή δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί στο μιντιακό μας περιβάλλον – όπως και τότε, άλλωστε, αφού η συντηρητική νομενκλατούρα της εποχής την έπεφτε συχνά στον διευθυντή του Τρίτου, χαρακτηρίζοντάς την «αναρχοκομμουνιστική»! Φυσικά, η «Λιλιπούπολη» δεν ήταν παρά μια εκπομπή με υψηλό γούστο και αισθητική –ιδιότητες που εκλείπουν όλο και πιο πολύ στις μέρες μας– και απευθυνόταν στα παιδιά και στα «παιδιά» όλων των εποχών. Στη διαχρονική της αξία συνέβαλαν, φυσικά, τα σπουδαία original τραγούδια, που γράφτηκαν για την εκπομπή και, βαθμιαία, δισκογραφήθηκαν και ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο, δίνοντας μια μόνιμη επικαιρότητα στη «Λιλιπούπολη» και στους χαρακτήρες της που μας γοήτευσαν και εξακολουθούν να μας γοητεύουν.
Έτσι, 40plus χρόνια μετά, τίποτα σ’ αυτά τα τραγούδια δεν φαίνεται να έχει παλιώσει γι’ αυτό και θα τα ακούσουμε για ακόμα μία φορά ζωντανά στο Ηρώδειο, στις 19 και 20 Ιουλίου, σε δύο βραδιές που θα κυλήσουν σαν παραμύθι, με όσες γλυκές αναμνήσεις και όνειρα ζωντανέψουν οι ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.