Windows 8 στα τέλη Οκτωβρίου

Για το ευρύ κοινό - νωρίτερα για τους κατασκευαστές, συνεπή στο ραντεβού τους

Και, έτσι... απλά, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει: γνωρίζαμε πως η Microsoft έχει δουλέψει σταθερά και μεθοδικά για την ανάπτυξη των Windows 8, γνωρίζαμε ποιό χρονικό πλαίσιο είχε ως στόχο και αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι πια επιβεβαιωμένο από επίσημα χείλη πως θα τηρηθεί τους επόμενους μήνες. Τα καινούργια Windows θα είναι διαθέσιμα στο κοινό ως αυτόνομο προϊόν στα τέλη Οκτωβρίου, εγκαίρως για την εορταστική περίοδο - σημαντικότερο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι θα είναι διαθέσιμα στους κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους και στους κατασκευαστές tablet πολύ νωρίτερα, ώστε αυτοί να προσφέρουν καινούργια προϊόντα βασισμένα στο νέο λειτουργικό, εγκαίρως για την "επιστροφή στο σχολείο" και φυσικά την εορταστική περίοδο.

Η είδηση είναι τόσο σημαντική, όσο και ενθαρρυντική: η αγορά των PC περιμένει εναγωνίως το καινούργιο λειτουργικό γιατί (ιστορικά τουλάχιστον) η κυκλοφορία νέων Windows δίνει ευδιάκριτη, ώθηση στις πωλήσεις καινούργιων προσωπικών υπολογιστών. Η Microsoft κατάφερε να ακολουθήσει τον προγραμματισμό της με συνέπεια, έτσι ώστε η τελική έκδοση των Windows 8 να παραδοθεί στους κατασκευαστές μέσα στο πρώτο μισό του Αυγούστου. Οι δοκιμές που έχει κάνει η αμερικανική εταιρεία διαθέτοντας τις δύο προηγούμενες "beta" εκδόσεις των Windows 8 στο ευρύ κοινό δωρεάν φαίνεται πως ήταν αρκετές για να εντοπιστούν τα όποια τελευταία "θέματα" υπάρχουν, ενώ οι σημαντικότερες εταιρείες hardware - όπως οι nVidia, AMD και Intel - έχουν ήδη αναπτύξει το σχετικό λογισμικό υποστήριξης. Με άλλα λόγια... όντως αντίστροφη μέτρηση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν επισήμως για την έκδοση των Windows 8 που προορίζεται για PC και tablet με επεξεργαστές Intel ή AMD. Η έκδοση για tablet ή άλλες συσκευές με αρχιτεκτονική ARM θα εμφανιστεί σε tablet ή smartbooks λίγο αργότερα, πιθανώς το Νοέμβριο. Για το συγκεκριμένο, περιμένουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από τη Microsoft.

Παρά το γεγονός ότι διατηρούμε ακόμη πολλές αμφιβολίες σχετικά με το αν και κατά πόσο η Microsoft έχει κάνει σωστές επιλογές σε όλους τους τομείς λειτουργίας των Windows 8, η αμερικανική εταιρεία φαίνεται τουλάχιστον να έχει συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο είναι το σχετικό "στοίχημα" και να έχει προετοιμαστεί σωστά. Τόσο η προσφορά για προσιτή αναβάθμιση στα Windows 8 για όσους αγοράζουν τώρα PC με Windows 7, όσο και η προσφορά για αναβάθμιση οποιουδήποτε PC με Windows 7, Vista ή XP αντί μόλις $40 (!) ως το Γενάρη του 2013, θα βοηθήσουν σημαντικά στο πρώτο διάστημα εμφάνισης του νέου λειτουργικού. Την τεράστια εμπορική επιτυχία των Windows 7 (που βρίσκονται εγκατεστημένα στο... 50% των PC του πλανήτη αυτή τη στιγμή!) τα Windows 8 ίσως δεν την σημειώσουν στο ίδιο σύντομο διάστημα. Από την άλλη, ποιος γνωρίζει με σιγουριά πώς θα κινηθεί η αγορά των προσωπικών υπολογιστών στους επόμενους 18 μήνες; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ