Windows 8: Σε 3 μέρες, 4 εκατομμύρια

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για το νέο λειτουργικό, σημαντικό μεσοπρόθεσμα

Κάθε καινούργιο προϊόν διανύει μία, έστω και μικρή, περίοδο... αβεβαιότητας κατά την πρώτη του φάση παρουσίας στην αγορά, όμως τα Windows 8 φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί να "μπουν σε διαδικασίες" τέτοιου τύπου. Το νέο, διαφορετικό και σημαντικό για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών και άλλων συσκευών, λειτουργικό της Microsoft βρίσκεται ήδη στα χέρια περισσότερων των 4 εκατομμυρίων καταναλωτών (!) μετά από την τρίτη μόλις ημέρα διάθεσής του στο κοινό. Το γεγονός ανακοίνωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Steve Ballmer στη χθεσινή εκδήλωση Build για τους προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές με τα εργαλεία της - υπογραμμίζοντας έτσι τη δυναμική που έχει το όλο οικοσύστημα των Windows 8, Windows Phone 8 και Xbox 360/720 που η Microsoft θα επιδιώξει να καθιερώσει τα επόμενα χρόνια.

O αριθμός είναι εντυπωσιακός κυρίως επειδή το πιθανότερο είναι να αντιπροσωπεύει αναβαθμίσεις στο νέο λειτουργικό σύστημα, κάτι ασυνήθιστο: είναι μικρό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ποσοστό των καταναλωτών που μεταβαίνει διά αυτής της οδού σε νέα Windows. Το μεγαλύτερο αποκτά πρόσβαση σε αυτά με νέα PC - και επειδή... δύσκολο το βλέπουμε να πωλήθηκαν 4 εκ. Η/Υ με προεγκατεστημένα Windows 8 σε 3 μέρες, η ασφαλέστερη εξήγηση είναι πως πάρα πολλοί χρήστες εκμεταλλεύτηκαν την ειδική προσφορά της Microsoft για απόκτηση της αναβάθμισης σε Windows 8 Pro (και ως δωρεάν bonus τις λειτουργίες Media Center) αντί μόλις €29.99. Είναι μια ομολογουμένως δελεαστικότατη πρόταση (άλλοτε χρειαζόταν να πληρώσουμε περισσότερα από €120 για εκδόσεις αναβάθμισης των Windows) και, με δεδομένο ότι ισχύει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θεωρούμε πως θα βοηθήσει σημαντικά.

Τα καλά νέα στην ανακοίνωση αυτή, άλλωστε, δεν εντοπίζονται μόνο στον αριθμό των 4 εκ. αντιτύπων αυτών καθ' αυτών. Εντοπίζονται και στο γεγονός ότι, παρά την μεγάλη αλλαγή που σηματοδοτούν τα Windows 8 με το νέο τους γραφικό περιβάλλον, οι υπάρχοντες χρήστες των Windows 7 δεν δείχνουν να προούνται από τα σχετικά δημοσιεύματα (που επικαλούνταν τους διστακτικούς έως αρνητικούς αναλυτές των τελευταίων μηνών) και, αντίθετα, δείχνουν έμπρακτη επιθυμία να δοκιμάσουν το καινούργιο λειτουργικό. Αν μάλιστα η τάση αυτή για αξιοποίηση της προσφοράς των €29.99 συνεχιστεί και, το επόμενο διάστημα, σε αυτό το κοινό προστεθεί κι εκείνο που θα προκύψει από τις πωλήσεις νέων PC κάθε είδους κατά την εορταστική περίοδο, η Microsoft θα αποκτήσει για τα Windows 8 χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κάτι ακόμη: μία πελατειακή βάση ικανή να παρακινήσει τους απανταχού δημιουργούς εφαρμογών να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια σε apps για το Windows Store. Και... όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ