Windows 8 και 3... 2... 1... touch!

Ξεκινά επίσημα την εμπορική του πορεία το νέο λειτουργικό σύστημα της Μicrosoft

Μπορεί να μην γίνεται ακόμη απόλυτα κατανοητό από το ευρύ κοινό, όμως... είναι ιστορικές οι μέρες που ζούμε - με τη διαφορά ότι το γνωρίζουμε ήδη, σε αντίθεση με άλλες φορές που η σημασία κάποιων γεγονότων έγινε αντιληπτή αργότερα. Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού για προσωπικούς υπολογιστές στον πλανήτη, κάνει μια σημαντική στροφή στην πορεία της επηρεάζοντας τον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια έναν σεβαστό αριθμό από διαφορετικές συσκευές. Η αμερικανική εταιρεία άλλαξε (θεωρούμε πως δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό) την αγορά των προσωπικών υπολογιστών και του εταιρικού περιβάλλοντος εργασίας με το MS-DOS, τις διάφορες εκδόσεις των Windows και του Office. Και από σήμερα η Microsoft ξεκινά - και επίσημα - μία άκρως φιλόδοξη προσπάθεια, με στόχο να αλλάξει τον "παραδοσιακό" τρόπο χρήσης των Windows και των εφαρμογών τους, με όχημα συσκευές διαφορετικές από τις "παραδοσιακές". Πυρήνας της όλης προσπάθειας: τα Windows 8.

Έχουμε ήδη κάνει λόγο πολλές φορές στο παρελθόν για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Για το πώς είναι πραγματικά καινούργιο προϊόν και όχι απλώς ο διάδοχος των πάρα πολύ καλών Windows 7. Για το πώς στοχεύουν όχι τόσο στα PC με την τυπική παρούσα τους μορφή, αλλά στα tablet, στα "αγγίξιμα" laptop και desktop, καθώς και σε μια σειρά από συνδυαστικές, υβριδικές συσκευές που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν συναντήσει. Για το πώς ακολουθούν τελείως διαφορετική συλλογιστική χρήσης κι αλληλεπίδρασης σε σχέση με τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα λειτουργικα για συσκευές αφής σήμερα, το iOS της Apple και το Android της Google. Για το πώς, εν τέλει, τα Windows 8, τα Windows Phone 8 και το παρόν κι επόμενο Xbox θα είναι οι "ακρογωνιαίοι λίθοι" που θα στηρίξουν το όραμα της Microsoft: έναν κοινό, ενοποιημένο, Δικτυοκεντρικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για το σαλόνι.

Τα καλύτερα, ωστόσο, βρίσκονται... μόλις μερικές μέρες μακριά. Είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα Windows 8 από τα τέλη Αυγούστου σε 3 διαφορετικά PC και ένα tablet. Τα δουλέψαμε, καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας και έχουμε σχηματίσει ολοκληρωμένη γνώμη για ένα μεγάλο τμήμα της "εξίσωσης" των Windows 8. Το υπόλοιπο τμήμα της είναι, φυσικά, τα Windows RT, για τα οποία (ελλείψει διαθέσιμου Surface) θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες στο εγγύς μέλλον. Έως τότε - και καθώς η αγορά μόλις έχει αρχίσει ουσιαστικά να μπαίνει σε "ρυθμούς 8" - οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital έχουν να προσβλέπουν στην μεθεπόμενη εβδομάδα (5/11-9/11) που δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από... Aθηνόραμα Digital Windows 8 Week! Κάθε ημέρα της επόμενης εβδομάδας θα είναι αφιερωμένη και σε μία διαφορετική πλευρά των Windows 8, με την Παρασκευή να ολοκληρώνει τα όσα έχουμε να καταθέσουμε με την συνολική μας άποψη για το νέο λειτουργικό. Αυτή τη φορά... όχι "Press Start", αλλά "Slide Up to Unlock"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ