Windows 10 και προσωπικά δεδομένα: μακριά κι αγαπημένοι

Πώς μπορεί να τα ρυθμίσει κανείς ώστε να διατηρήσει ένα... αποδεκτό επίπεδο ιδιωτικότητας

Οι επιλογές Other Devices, Feedback &Diagnostics και Background Apps. Το... μοτίβο του "κατά περίπτωση" συνεχίζεται όσον αφορά στον πρώτο τομέα της απευθείας επικοινωνίας με άλλες συσκευές: θέλουμε π.χ. το Xbox One να μπορεί να επικοινωνήσει με το PC μας, αλλά όχι απαραίτητα μία τηλεόραση. Το τί ακριβώς μοιράζονται τα Windows 10 με αυτές τις συσκευές και πάλι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια, αλλά αν κάποιος όντως χρειάζεται ο Η/Υ του να ανταλλάξει δεδομένα με κάποια από αυτές... έχει σημασία; Σημασία έχει, αντιθέτως, το τί στέλνει στους κεντρικούς servers της Microsoft το κάθε PC για λόγους διαγνωστικούς, γι' αυτό και θα περιορίζαμε το επίπεδο λεπτομέρειας των στοιχείων που στέλνει το δικό μας εκεί, στο επίπεδο Basic (από το Full που είναι προεπιλεγμένο). Το αν θα στείλει κανείς απαντήσεις σε ερωτήσεις "για τις εντυπώσεις μας από τα Windows 10" που μπορεί να υποβάλλει η Microsoft μέσω ειδοποιήσεων στο desktop του εκάστοτε PC, είναι και πάλι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. Εμείς το αφήσαμε ενεργοποιημένο.

Αυτή που σίγουρα θα χρειαστεί κάθε καταναλωτής να "τσεκάρει" ένα προς ένα είναι η λειτουργία των apps των Windows 10 "στο παρασκήνιο" (background). Πέρα από το γεγονός ότι με τον εξορισμού ενεργοποιημένο τρόπο τα apps αυτά καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ, αυτονομία στις φορητές συσκευές και ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, μπορούν να αποδειχθούν και εκνευριστικά με τις τακτικές ειδοποιήσεις που εμφανίζουν. Και πάλι, εμείς αφήσαμε ενεργοποιημένο μόνο το app του Xbox, του ημερολογίου και του ρολογίου. Τα άλλα μπορούν να λάβουν τα δεδομένα και τις ανανεώσεις που χρειάζονται όταν ο χρήστης τα εκτελέσει, όχι... όλη την ώρα.


Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος από τις προηγούμενες παραγράφους, στην ουσία προτείνουμε οι περισσότερες επιλογές και λειτουργίες των Windows 10 που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη είτε να απενεργοποιηθούν τελείως είτε να ενεργοποιούνται κατά περίπτωση και μόνο. Αυτό που ο Έλληνας καταναλωτής "χάνει" ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είναι στην ουσία... η Cortana, η εικονική βοηθός δηλαδή των Windows 10 που ζητά και "χρειάζεται" όλων των ειδών τις πληροφορίες - πολλές αληθινά πέρα από το όριο της στοιχειώδους ιδιωτικότητας - ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις του χρήστη. Τα καλά νέα: η Cortana σε αυτή τη φάση είναι ούτως ή άλλως περιορισμένης χρηστικότητας και αξίας για το ελληνικό κοινό, καθώς όχι μόνο δεν "καταλαβαίνει" ερωτήσεις στη γλώσσα μας, αλλά δεν έχει αρκετά σημεία αναφοράς πληροφοριών ελληνοστρεφούς ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια: (πολύ) μικρό το κακό.

Ακόμη κι έτσι να μην ήταν, πάντως, δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι πως η Cortana θα άξιζε σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης την παραχώρηση εκ μέρους μας τόσων προσωπικών δεδομένων (κάτι που φυσικά θεωρούμε πως ισχύει τόσο για τη Siri του iOS όσο και το Google Now του Android). Στην περίπτωση ενός λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές, ωστόσο, θεωρούμε πως τη Microsoft θα έπρεπε να έχει δείξει λίγη περισσότερη διάθεση για σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα τόσων εκατοντάδων εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών της. Για την ακρίβεια, έχουμε την αίσθηση πως στο θέμα της ιδιωτικότητας στα Windows 10, οι Αμερικανοί έχουν κάνει σαφέστατο "φάουλ". Οι λόγοι, στο σχετικό μας άρθρο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ