Windows 10 και προσωπικά δεδομένα: μακριά κι αγαπημένοι

Πώς μπορεί να τα ρυθμίσει κανείς ώστε να διατηρήσει ένα... αποδεκτό επίπεδο ιδιωτικότητας

Οι επιλογές τοποθεσίας (Location). Η πρώτη ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την ανάγνωση της ακριβούς γεωγραφικής τοποθεσίας του χρήστη. Γνώμη μας: σε κινητό τηλέφωνο έχει λειτουργικό νόημα, σε ένα PC γραφείου ή ένα tablet στο σπίτι απλώς προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τα ωράρια δουλειάς και σημεία χρήσης των συσκευών αυτών. Απενεργοποιείται άμεσα, κάτι που σημαίνει πως και κανένα από τα apps που αναφέρονται παρακάτω στην ίδια περιοχή ρυθμίσεων δεν έχει πια πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία. Οι... αυξημένα καχύποπτοι μπορούν να διαγράψουν και τα παρελθόντα δεδομένα τοποθεσιών, αν και βέβαια με τη σχετική επιλογή αυτά διαγράφονται από την εκάστοτε συσκευή μόνο (και όχι από το ιστορικό που κρατούν τα apps στους servers τους).

Οι επιλογές Camera, Microphone, Speech, Inking & Typing. Για την τελευταία τα είπαμε: απενεργοποίηση χωρίς περαιτέρω συζήτηση. Οι δύο πρώτες επιλογές αφορούν στην κάμερα που μπορεί να ενσωματώνει το κάθε PC και το μικρόφωνο, υποσυστήματα που μπορούν να αξιοποιούνται από σχετικά apps. Σε αυτές τις δύο πρέπει να απενεργοποιήσει κανείς πρώτα τα apps και μετά τις ίδιες - εκτός φυσικά αν τις χρειάζεται για κάτι συγκεκριμένο π.χ. Skype, οπότε θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει τα apps ένα-ένα και να αφήσει μόνο αυτά για τα οποία η κάμερα και το μικρόφωνο είναι απαραίτητα.

Η επιλογή Account Info. Είναι η πλέον... αθώα - κατά μία έννοια - και στην ουσία αναπόφευκτη ρύθμιση: ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την πρόσβαση των apps στα στοιχεία του προφίλ με το οποίο ο καταναλωτής χειρίζεται τα Windows 10. Αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν ότι ο πιο πολύς κόσμος θα καταλήξει να χρησιμοποιεί τα νέα Windows έχοντας εισέλθει σε αυτά μ' ένα Microsoft account, τα στοιχεία αυτά δεν είναι και λίγα. Από την άλλη, με ακριβώς αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και το iOS και το Android, οπότε στο ίδιο επίπεδο... επικινδυνότητας κινείται και αυτή η επιλογή. Και από μία... τρίτη, επίσης, πλευρά, αν δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κανείς "αγγίξιμα" apps στα Windows 10, γιατί να την αφήσει ενεργοποιημένη; Βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός η συγκεκριμένη, λοιπόν.

Οι επιλογές Contacts, Calendar, Messaging, Radios. Όλες ορίζουν τα apps που θα έχουν πρόσβαση στις επαφές και το ημερολόγιο του χρήστη, τα apps που θα είναι σε θέση να διαβάζουν και να στέλνουν μηνύματα, καθώς και τα apps στα οποία θα επιτρέπεται να ενεργοποιούν την εκάστοτε ασύρματη διασύνδεση π.χ. το Wi-Fi, το Bluetooth ή το 3G/4G. Προτείνουμε από τους καταναλωτές την εξέταση κάθε app κατά περίπτωση και "αδειοδότηση" μόνο αυτών που αυτοί όντως χρησιμοποιούν.

Επίσης: ο App Connector είναι λογισμικό που προσφέρει σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο app πρόσβαση στα στοιχεία ενός άλλου app. Αυτό εμείς το απενεργοποιήσαμε: δεν βλέπουμε το λόγο για τον οποίο π.χ. για να λειτουργεί το Mail και το Calendar των Windows 10, θα πρέπει τα στοιχεία τους να μπορεί να τα καλέσει οποιοδήποτε άλλο, άσχετο app. Οι χρήστες που κάποια στιγμή θα... ανακαλύψουν στο App Store της Microsoft κάποιο "τρίτο" app, για το οποίο αξίζει να ενεργοποιηθεί ο App Connector, μπορούν και πάλι να τον ενεργοποιήσουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ