Τρεις εκδόσεις Windows, οι εξής δύο

Η υπεύθυνη για το μέλλον τους σκιαγραφεί λογικές, αναμενόμενες αλλαγές

Μετά από την όχι ακριβώς... μεγάλη επιτυχία των πρώτων tablet της Microsoft με λειτουργικό Windows RT, των Surface RT δηλαδή, ουκ ολίγοι είναι οι δημοσιογράφοι και αναλυτές που θεωρούν πως η συγκεκριμένη έκδοση πιθανότατα δεν έχει ουσιαστική, όντως χρήσιμη και συμφέρουσα θέση στην αγορά. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγουμε κι εμάς, καθώς θεωρούμε πως η Microsoft θα έπρεπε να εγκαταλείψει το συντομότερο τα Windows RT και να επικεντρωθεί στα Windows 8.1, αφού υπάρχουν πλέον tablet με επεξεργαστές της Intel που μπορούν να προσφέρουν ταχύτητα κι αυτονομία κοντά σε αυτές των tablet με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Το τί σκοπεύει να κάνει στην πραγματικότητα η αμερικανική εταιρεία για όλα αυτά δεν ήταν φανερό μέχρι πρότινος, όμως επίσημες δηλώσεις του... πλέον κατάλληλου στελέχους της για το θέμα φαίνονται ικανές να "ξεκαθαρίσουν το τοπίο". Ίσως και μέσα στο 2014.

Το εν λόγω στέλεχος δεν είναι άλλο από την Julie Larson-Green, αντιπρόεδρο του τμήματος συσκευών και σχετικών ομάδων ανάπτυξης της Microsoft, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της αναγνώρισε το πρόβλημα με ειλικρίνεια. "Τρία διαφορετικά λειτουργικά συστήματα από την ίδια εταιρεία", παραδέχθηκε η Larson-Green, "είναι πολλά όταν υπάρχουν ολοφάνερες επικαλύψεις. Στο μέλλον λοιπόν", δήλωσε, "δεν θα είναι τρία. Πιστεύουμε πως υπάρχει θέση στην αγορά για ένα λειτουργικό φορητών συσκευών που λαμβάνει στα υπόψιν την αυτονομία και την ασφάλεια, με αντάλλαγμα την ευελιξία επιλογών. Αυτήν την πεποίθηση έχουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζουμε".

Για να... μεταφράσουμε με λόγια απλά: θα υπάρχουν πάντοτε τα "πλήρη" Windows για επεξεργαστές Intel/AMD σε παραδοσιακά (ή όχι) PC, αλλά και μία άλλη έκδοση των Windows, περισσότερο κατάλληλη για φορητές συσκευές αλλά όχι τόσο "ανοιχτή". Η πρώτη θα επιτρέπει πάντοτε την αυθαίρετη εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος, η δεύτερη θα λειτουργεί βασισμένη σε ελεγχόμενο Marketplace/App store. Αυτό σημαίνει πως τα Windows RΤ είτε θα καταργηθούν τελείως, είτε θα "συνενωθούν" με τα Windows Phone 8/9 (τεχνικά δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο) ώστε να προκύψει μία έκδοση που θα στηρίζει τόσο smartphones, όσο και tablets βασισμένα σε αρχιτεκτονική επεξεργαστών της ARM. Πότε θα λάβει χώρα είτε το ένα, είτε το άλλο ενδεχόμενο; Ίσως και στα τέλη του 2014, αν ο προγραμματισμός ανάπτυξης (roadmap) που έχει διαρρεύσει είναι σωστός και η Microsoft τον τηρήσει.

Το σίγουρο είναι ένα: τα Windows RT στην παρούσα μορφή τους δεν έχει νόημα να "αντιμετωπίσουν" και τρίτη εορταστική περίοδο. Θα κινηθεί η Microsoft προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι όντως η σωστή, αρκετά γρήγορα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ