Ταινίες DVD; Όχι στα Windows 8!

Όχι εξ ορισμού, αλλά με επεκτάσεις - αλλά... έχει σημασία;

Σε ολόκληρο... θέμα έχει πλέον αναχθεί κάτι που, εν έτει 2012, ομολογουμένως δεν περιμέναμε - τόσο το γεγονός αυτό καθ' αυτό, όσο και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες. Αναφερόμαστε στην απόφαση της Microsoft να μην συμπεριλάβει εξ ορισμού σε καμία έκδοση των Windows 8 τη δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών από δίσκους DVD. Κάτω από κανονικές συνθήκες η είδηση δεν θα δημιουργούσε υποθέτουμε τόσο "θόρυβο" στο Web, όμως (α) έρχεται πολύ λίγο καιρό μετά από την επιβεβαίωση πως το περιβάλλον Media Center επίσης δεν θα προσφέρεται εξ ορισμού στα Windows 8, ενώ (β) μεγάλος παραμένει και ο αριθμός των χρηστών που κατέχουν εκτενείς σινε-συλλογές σε DVD και εύλογα θα ήθελαν να είναι σε θέση να συνεχίσουν να τις αξιοποιούν.

Ο λόγος για τον οποίο η Microsoft έκανε αυτήν την επιλογή σχετίζεται με το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό σε εταιρείες που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα για τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή DVD (όπως την αποκωδικοποίηση εικόνας κατά MPEG2 και ήχου κατά Dolby Digital ή DTS). H Microsoft θεωρεί πως αυτό το κόστος δεν θα έπρεπε να μετακυληθεί στον καταναλωτή, γι' αυτό και θα διαθέσει δύο "επεκτάσεις" για τα Windows 8, με πολύ μικρό κόστος, που θα προσθέτουν αυτήν και άλλες δυνατότητες.

Έτσι, οι καταναλωτές που θα χειρίζονται τα "απλά" Windows 8 θα είναι σε θέση να προσθέσουν αυτήν και άλλες λειτουργίες (όπως το Media Center) με το "Pro Pack", το οποίο ουσιαστικά θα αναβαθμίζει την αρχική τους έκδοση σε Windows Pro. Οι καταναλωτές που έχουν εξ αρχής τα Windows Pro, θα είναι σε θέση να προσθέσουν το "Media Center Pack", το οποίο θα προσθέτει το Media Center και κάποια πράγματα ακόμη. Με αυτές τις δύο "επεκτάσεις", οι δύο εκδόσεις των Windows εξισώνονται όσον αφορά στις δυνατότητες αναπαραγωγής multimedia. Σημειώνεται, δε, πως η αναπαραγωγή DVD θα γίνεται πλέον μόνο μέσα από το περιβάλλον Media Center και όχι μέσα από τον Media Player.

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, φυσικά, που παρακολουθούν έστω κι επιδερμικά τον χώρο των PC ως συστήματα για αναπαραγωγή multimedia, κάπου εδώ δικαίως θα εξέφραζαν την... προφανή απορία: "Για ποιό λόγο να μπει κανείς σε όλη αυτή τη διαδικασία, όταν υπάρχουν τόσα δωρεάν, νόμιμα προγράμματα που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά;". Η απάντησή μας; Είναι... θέμα αρχών, μάλλον, του τί θα προσφέρουν εξ ορισμού τα Windows και τί όχι. Για να είμαστε ειλικρινείς, είτε ενσωμάτωναν είτε όχι το Media Center και τη δυνατότητα αναπαραγωγής DVD τα Windows 8, πάλι το VLC Media Player και το XBMC - και τα δύο δωρεάν και κορυφαία σε δυνατότητες - θα χρησιμοποιούσαμε. Και δεν είναι οι μόνες ποιοτικές επιλογές. Ο νοών, νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ