Προτάσεις: Για δουλειά, ποιό tablet;

Android vs iOS vs Windows 7, για παραγωγή κι επεξεργασία

Ας ορίζουμε, αρχικά, τί εννοούμε με τον όρο... "δουλειά". Ε, αυτά που κάνουμε τόσα χρόνια με PC. Δημιουργία κι επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων, βάσεων δεδομένων, παρουσιάσεων και έργων (project για τους φίλους). Δημιουργία κι επεξεργασία γραφικών και video. Δημιουργία κι επεξεργασία μουσικής. Ηλεκτρονική σελιδοποίηση. Δημιουργία κι ανανέωση Web sites και Δικτυακών υπηρεσιών. Στα παραπάνω προσθέτει κανείς και τα βοηθητικά εργαλεία που σχετίζονται με όλες τις παραπάνω "αποστολές" - mail, διαχείριση αρχείων, καταγραφή σημειώσεων (και multimedia πια), απομακρυσμένη πρόσβαση - κι έχει μία περιεκτική εικόνα του τί εννοούμε με τον όρο "δουλειά".

Οφείλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές από την αρχή το εξής: κατά τη γνώμη μας, κανένα tablet αυτή τη στιγμή δεν είναι πραγματικά κατάλληλο για "δουλειά". Όχι στο επίπεδο που έχουμε συνηθίσει με υπολογιστές desktop ή laptop, όχι γρήγορα και άνετα, όχι αληθινά παραγωγικά. Τόσο τα iPad όσο και τα δύο tablet της Acer αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κοινές δυσκολίες στον τομέα αυτό, ενώ - ανάλογα με το μοντέλο και το λειτουργικό σύστημα - κάποια tablet μπορούν να αναλάβουν κάποια βασικά πράγματα, κάποια όχι. Συνολικά, ωστόσο, είναι πάρα πολύ λίγες οι συνήθεις επαγγελματικές εφαρμογές που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με το Internet και μπορεί να διεκπεραιώσει κάποιο από τα τρία tablet που είχαμε στη διάθεσή μας.

Ο λόγος για τον οποίο τα iPad ή τα Iconia δεν θα τα προτείναμε σε κανέναν αμιγώς για δουλειά είναι πολύ απλός: κατά βάση δεν έχουν σχεδιαστεί γι' αυτό. Στερούνται υλικού πληκτρολογίου, πράγμα που σημαίνει ότι π.χ. η εισαγωγή κειμένων δεν μπορεί πραγματικά να υπερβαίνει μερικές παραγράφους και η εισαγωγή αριθμών δεν μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα. Στερούνται mouse, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάδειξη δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής και άρα οποιαδήποτε γραφιστική δουλειά μέχρι ένα επίπεδο λεπτομέρειας μπορεί να φτάσει, όχι παραπάνω. Στερούνται επεξεργαστικής δύναμης, πράγμα που σημαίνει ότι - ακόμη και τα δύο προηγούμενα να μην ίσχυαν - πολλές εφαρμογές αποκλείονται εκ των πραγμάτων, καθώς απαιτούν σημαντική ισχύ και πόρους από ένα υπολογιστικό σύστημα για να λειτουργήσουν.

Πιθανώς... υπογραμμίζουμε τ' αυτονόητα εδώ, αλλά αξίζει να τη θέσουμε και σε ευρύτερο πλαίσιο την παρούσα κατάσταση: τα tablet του 2011 δεν προσφέρονται για δουλειά και, ακόμη κι όταν γίνουν αρκετά ισχυρά και η οθόνη τους υψηλότερης ανάλυσης - όπως θα συμβεί το 2012 - και πάλι οι περιορισμοί της εισαγωγής δεδομένων σε αυτά και της επεξεργασίας τους θα ισχύουν. Γιατί... τα συζητάμε για δουλειά τα tablet γενικώς, λοιπόν; Ακολουθούν απαντήσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ