Νέοι Η/Υ Mac, εξελικτικοί

Αναβαθμισμένοι iMac και Mac Mini... και ναι, MacBook 13 με οθόνη Retina

Όπως επίσης ψιθυριζόταν εδώ και πολλές εβδομάδες, η συνέντευξη Τύπου της Apple για το iPad Mini δεν αφορούσε μόνο σε αυτό ή στο ανανεωμένο iPad 3 (σχεδόν 4). Αφορούσε και σε νέα μοντέλα υπολογιστών της αμερικανικής εταιρείας, τα οποία είτε δεν είχαν δεχθεί αναβαθμίσεις και γενικότερη ανανέωση για καιρό, είτε εμφανίζονται ως φυσικά επακόλουθα άλλων μοντέλων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη χρονιά. Όλοι οι νέοι Mac ακολουθούν προβλέψιμη εξελικτική πορεία σε σχέση με τους προκατόχους τους, δεν παύουν ωστόσο να εντυπωσιάζουν. Μερικοί, δε, επεφύλασσαν και... εκπλήξεις!

Ομορφότερος νέος Mac ανάμεσα σε όσους παρουσιάστηκαν δεν μπορεί να είναι άλλος από τον νέο "όλα-σε-ένα" iMac, ο οποίος είχε παραμείνει ίδιος όσον αφορά στο design για περισσότερα από τρία χρόνια. H Apple δεν άλλαξε πάρα πολύ το σχεδιασμό του, αξιοποιώντας όμως καινούργιες τεχνικές κατασκευής κατάφερε να τον κάνει να φαίνεται - τόσο στις 21.5 όσο και στις 27 ίντσες - σημαντικά λεπτότερος. Οι... προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες απατούν, βέβαια, γιατί όλος ο iMac δεν θα μπορούσε να είναι τόσο λεπτός όσο το πλαίσιο της οθόνης του (κάπου εκεί μέσα πρέπει να χωρέσει κι ένας υπολογιστής...), όμως ο συνολικός όγκος της συσκευής έχει μειωθεί αισθητά και, επιπροσθέτως, η ποιότητα απεικόνισης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι αναλύσεις στις οθόνες των δύο iMac δεν έχουν αλλάξει - θα πρέπει να περιμένουμε πιθανώς το 2013 για τους πρώτους iMac με οθόνες ιδιοτήτων Retina - προσφέρονται όμως περισσότερες επιλογές σε μοντέλα επεξεργαστών i5 ή i7 της Intel, σε μνήμη λειτουργίας (ως και 16 GB), αλλά και σε αποθηκευτικό χώρο.

Μιλώντας για τον τελευταίο, η Apple παρουσίασε τη δική της εκδοχή υβριδικού αποθηκευτικού χώρου - η οποία κάθε άλλο παρά επαναστατική ή... δική της είνα βέβαια, δεν παύει ωστόσο να είναι χρήσιμη. Η αμερικανική εταιρεία την ονομάζει Fusion Drive και, όπως σε ήδη υπάρχουσες λύσεις στην αγορά, συνδυάζει παραδοσιακούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους (HDD) με δίσκους τεχνολογίας SSD, ώστε να προσφέρει ταχύτητα και άπλετο αποθηκευτικό χώρο ταυτόχρονα. Η Apple συνδυάζει έναν SSD των 128 GB με διαφόρων άλλων χωρητικοτήτων μηχανικούς σκληρούς δίσκους και αξιοποιεί ειδικό "έξυπνο" λογισμικό, το οποίο αποφασίζει ποιές εφαρμογές και αρχεία να αποθηκεύει στον πρώτο ώστε η συνολική λειτουργία του εκάστοτε Mac να επιταχύνεται. Τα ωφέλη είναι σημαντικά, έστω κι αν η αμερικανική εταιρεία όπως πάντα... υπερχρεώνει γι' αυτά. Το Fusion Drive είναι διαθέσιμο τόσο στους νέους iMac, όσο και στους νέους Mac Mini - οι οποίοι επίσης δέχθηκαν αναβαθμίσεις στο εσωτερικό τους με νέα, ταχύτερα υποσυστήματα, διατηρώντας τον ίδιο μινιμάλ σχεδιασμό και μικρό γενικώς μέγεθος.

Ειδική μνεία, φυσικά, πρέπει να γίνει στον νέο MacBook Pro των 13.3 ιντσών. Το καινούργιο laptop της Apple ακολουθεί τα βήματα του "μεγάλου αδελφού" των 15 ιντσών και προσφέρει πλέον οθόνη ιδιοτήτων Retina, αφού... "στριμώχνει" σε αυτή τη διαγώνιο 2560x1600 pixel (!). Δυστυχώς το αδύναμο κύκλωμα γραφικών του (Intel HD 4000) δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση gaming σε αυτήν την ανάλυση, επιτρέπει ωστόσο όλων των υπολοίπων ειδών χρήση, αν συνυπολογίσει κανείς πως προσφέρονται επιλογές για έως και για (διπύρηνο) επεξεργαστή i7 της Intel και δίσκο τεχνολογίας SSD των 768 GB. Μόνο η μνήμη λειτουργίας των 8 GB δεν είναι αναβαθμίσιμη, παραμένει όμως ανέπαφος ο εξοπλισμός σε θύρες επέκτασης που προσφέρει ο MacBook Pro των 15 ιντσών. Οι τιμές πώλησης όλων των μοντέλων παραμένουν, εννοείται, "τσουχτερές" και θα είναι ακόμη υψηλότερες στην Ελλάδα, οι πιο πολλοί νέοι Mac αναμένονται πάντως εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Όπως πάντοτε, όσοι πιστοί... του "Μήλου"...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ