HDMI 2.0, πρακτικά, σήμερα: είναι ή... δεν είναι;

Τί υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, τί οι gamers, τί ισχύει για το ευρύ κοινό

Τα καλά νέα είναι πως η αναβάθμιση αυτή της Sony - που έγινε αποκλειστικά μέσω software - είναι αρκετή για τις ανάγκες των PC gamers τελικά. Δοκιμάσαμε έναν αριθμό από τίτλους με τον Η/Υ που είχαμε συνθέσει γι' αυτό το σκοπό πέρυσι, σε πλήρη ανάλυση (3840x2160 pixel) και ρυθμό ανανέωσης 60 Hz, στην Bravia 65X9005Α με nVidia Titan σε διάταξη SLI και τους πιο πρόσφατους drivers της εταιρείας (344.11) που υποστηρίζουν εικόνα 4Κ/60 με τις θύρες HDMI 1.4 των καρτών αυτών. Σε όλα τα PC games η μειωμένη χρωματική πληροφορία δεν είχε καμία φανερή επίπτωση στην ποιότητα της απεικόνισης. Έτσι οι PC gamers με κάρτες γραφικών της nVidia 7xx "και πάνω" μπορούν να απολαύσουν τους αγαπημένους τους τίτλους σε αυτές τις Sony Bravia χωρίς να αναβαθμίσουν τίποτε!

Η προαναφερθείσα τηλεόραση της Panasonic, η WT600, υποστήριζε εξ αρχής εικόνα 4Κ στα 60 Ηz καθώς είναι η μόνη που έφερε θύρα DisplayPort 1.2 (την οποία έχουν όλες οι κάρτες γραφικών για PC και είναι ικανή να αποδώσει υπερυψηλή ευκρίνεια σε πλήρη χρωματική γκάμα σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο). Αυτή η τηλεόραση, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά περιορισμένης διαθεσιμότητας στην Ελλάδα. Καμία άλλη τηλεόραση του 2013 (όλες όσες πωλούνταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014 δηλαδή) δεν προσφέρει αυτήν την HDMI 2.0 "Lite" των Sony Bravia, με εξαίρεση τα κορυφαία μοντέλα Samsung που δέχονται το περιφερειακό αναβάθμισης UHD Evolution Kit 2500 (κόστους €400). Αξίζει να σημειωθεί πως για τους κατόχους καρτών της AMD - ακόμη και των πιο πρόσφατων - δεν έχει γίνει διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα απόδοσης εικόνας 4Κ/60 μέσα από θύρα HDMI 1.4.


Στις τηλεοράσεις και προβολείς του 2014 όμως - που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν πλήρη υποστήριξη για το πρότυπο HDMI 2.0, αφού αυτό παγίωσε τις προδιαγραφές του πέρυσι το Σεπτέμβρη - θα περίμενε κανείς πως τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα, έτσι δεν είναι; Μα... όχι! Οι PC gamers, που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τις πρώτες κάρτες γραφικών με πλήρη θύρα HDMI 2.0 (τις nVidia GeForce GTX 980 και 970) ανακάλυψαν με τον... σκληρό τρόπο την αλήθεια: κάποιες τηλεοράσεις δηλώνουν πως φέρουν πλήρεις θύρες HDMI 2.0, ικανές δηλαδή να προσφέρουν εικόνα 4Κ στα 60 Hz και χρώμα RGB 4:4:4, και όντως το πράττουν - όπως τα κορυφαία αυτή τη στιγμή μοντέλα των Samsung, LG και Panasonic - ενώ άλλες συνεχίζουν να έχουν περιορισμούς, όπως οι Sony Bravia Χ9000Β. Το ίδιο ισχύει και για άλλες κατασκευάστριες εταιρείες - μα και πάλι, όχι για όλα τα μοντέλα τους (!).

Η κατάσταση είναι τόσο συγκεχυμένη που μόνο με τον... παλιό καλό τρόπο - τη λήψη από το επίσημο Web site κάθε κατασκευαστή του εγχειριδίου της τηλεόρασης/προβολέα που μάς ενδιαφέρει σε αρχείο PDF και ανάγνωσή του - μπορεί να είναι κανείς βέβαιος για το τί ακριβώς υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο μοντέλο και τί όχι. Δεν είναι ακριβώς... κομψή λύση για το ευρύ κοινό που δεν έχει τη σχετική τεχνογνωσία αλλά, από την άλλη, οι PC gamers με απαιτήσεις ευτυχώς την διαθέτουν. Κάτι είναι κι αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ