HDMI 2.0, πρακτικά, σήμερα: είναι ή... δεν είναι;

Τί υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, τί οι gamers, τί ισχύει για το ευρύ κοινό

Και αν όλη αυτή η συζήτηση για τις θύρες HDMI 2.0 και τις... HDMI 2.0 Lite αφορούν αυτή τη στιγμή κυρίως τους κατόχους ισχυρών Η/Υ που θα ήθελαν να παίζουν PC games σε υπερυψηλή ευκρίνεια και μεγάλη οθόνη, ένα άλλο χαρακτηριστικό των θυρών αυτών αφορά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για την νέα έκδοση του συστήματος προστασίας περιεχομένου από αντιγραφή (κοινώς "κλείδωμα") ΗDCP, την 2.2. Αυτή είναι νεότερη και αυστηρότερη από εκείνη που ενσωμάτωνε η έκδοση 1.4 των θυρών HDMI και είναι απαραίτητη για (α) αναπαραγωγή συγκεκριμένων ταινιών ανάλυσης 4Κ μέσω Internet καθώς και (β) αναπαραγωγή ταινιών από Blu-ray υπερυψηλής ευκρίνειας, τα οποία γνωρίζουμε πλέον επίσημα πως θα είναι διαθέσιμα το 2015.

Εδώ τα πράγματα όσον αφορά στις θύρες HDMI των τηλεοράσεων ή προβολέων 4Κ είναι σαφέστερα απ' ότι στο ζήτημα της ανανέωσης οθόνης σε 60 Hz ή στο βάθος χρώματος που προσφέρεται κάτι τέτοιο - αλλά όχι και... κρυστάλλινης σαφήνειας, δυστυχώς. Συγκεκριμένα: όλες οι συσκευές του 2013 που δεν αναφέρουν πως φέρουν θύρα HDMI 2.0, απλώς δεν υποστηρίζουν το "κλείδωμα" HDCP 2.2. Καθόλου. Εξαίρεση αποτελούν, και πάλι, οι τηλεοράσεις Sony που κυκλοφόρησαν από τον Μάιο του 2013 και μετά (οι οποίες είχαν την νεότερη έκδοση θυρών HDMI ενσωματωμένη και δέχονται τη σχετική αναβάθμιση μέσω software), καθώς και οι Samsung που δέχονται το Evolution Kit 2014.


Οι υπόλοιπες τηλεοράσεις και προβολείς, όλων των κατασκευαστών, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν ποτέ να "λάβουν" πάρα πολλές εμπορικές ταινίες 4Κ προστατευμένες με αυτό το σύστημα - σίγουρα όχι από Blu-ray, αλλά κατά περίπτωση και από το Internet. Το media player π.χ. της Sony που προσφέρει πρόσβαση στην υπηρεσία της Movie Unlimited 4K (100+ ταινίες μέχρι στιγμής), απαιτεί την ύπαρξη του HDCP 2.2, εξ ου και η αντικατάσταση μίας θύρας HDMI που χρειαζόταν στις Bravia X9 έως τα μέσα με τέλη του 2013. H Netflix, από την άλλη, δεν έχει ακόμη θέσει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη θύρας HDMI προστατευμένης με HDCP 2.2, αν και αυτό θα μπορούσε ν' αλλάξει στο μέλλον όταν κυκλοφορήσουν π.χ. media player εξωτερικά που λαμβάνουν το περιεχόμενό της.

Όσον αφορά στα μοντέλα τηλεοράσεων και προβολέων του 2014 που αναφέρουν ότι ενσωματώνουν θύρες HDMI 2.0 - η συντριπτική τους πλειοψηφία - το "κλείδωμα" HDCP 2.2 είναι, ευτυχώς, παρόν στις προτάσεις πρακτικά όλων των κατασκευαστών. Αυτές οι συσκευές δεν θα έχουν πρόβλημα να προβάλλουν ταινίες προστατευμένες με τον συγκεκριμένο τρόπο... ελπίζοντας, πάντοτε, ότι το Hollywood δεν θα μεταβεί απρόσμενα σε κάποια έκδοση π.χ. 2.3 του ίδιου προτύπου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι μία απλή αναβάθμιση λογισμικού να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη σχετική συμβατότητα. Όπως πάντοτε, θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ