Διαθέσιμο το OS-X Μοuntain Lion

Με πολλές βελτιώσεις και προσθήκες, αξιόλογη αναβάθμιση για τους κατόχους Mac

Πιστή στην υπόσχεσή της, η Apple διέθεσε αργά χθες βράδυ την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές, του OS-X. Είναι η έκδοση υπ' αριθμόν 10.8 ή Mountain Lion και, σε σχέση με την περυσινή, έχει να επιδείξει (σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εταιρεία) περισσότερες από 200 νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Για κάθε έναν από τους κατόχους υπολογιστών Mac αξία θα έχουν πολύ λιγότερα από τα... 200 τέτοια χαρακτηριστικά, βεβαίως, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως το νέο λειτουργικό δεν είναι αξιόλογο βήμα μπροστά για τους χρήστες της έκδοσης 10.7.

Ανάμεσα στα καινούργια στοιχεία του OS-X Mountain Lion ξεχωρίζουν τα εξής: η συνέργεια του λειτουργικού με το Facebook σε πολλούς τρόπους, η εφαρμογή iMessage για δωρεάν και άμεση επικοινωνία των κατόχων Mac με κάτοχους iPhone και iPad, οι εφαρμογές υπενθυμίσεων και σημειώσεων (Reminders και Notes), το κέντρο ειδοποιήσεων (Notifications Center) αντίστοιχο των iPhone/iPad, καθώς και η δυνατότητα διοχέτευσης του περιεχομένου της οθόνης ενός Mac σε τηλεόραση μέσω του Apple TV (AirPlay Mirroring). Το iCloud, η υπηρεσία κεντρικής Δικτυακής αποθήκευσης δεδομένων της Apple, υποστηρίζεται επίσης εκτενώς και εξ ορισμού σε πολλές λειτουργίες του νέου OS-X.

Το Mountain Lion δείχνει να φέρνει τους προσωπικούς υπολογιστές της Apple ακόμη πιο κοντά στο λειτουργικό iOS των smartphones και των tablets της, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει τον χαρακτήρα των πρώτων (όπως ουκ ολίγοι φοβούνταν). Το καινούργιο OS-X έχει ήδη αποσπάσει θετικότατες κριτικές και, ομόφωνα από τα ΜΜΕ που το έχουν παρουσιάσει ως τώρα, είναι αναβάθμιση που αξίζει να κάνουν οι κάτοχοι Mac με OS-X Lion ή Snow Leopard. Ειδικά, δε, αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν ότι η αναβάθμιση αυτή κοστίζει μόλις $19.99 ή και τίποτε (για όσους αγόρασαν οποιοδήποτε μοντέλο Mac μετά τις 11 Ιουνίου). Με τα Windows 8 διαθέσιμα τον Οκτώβρη και την νέα έκδοση του Ubuntu Linux επίσης διαθέσιμη πριν το τέλος του χρόνου, οι κάτοχοι Η/Υ δεν είχαν ποτέ στη διάθεσή τους καλύτερα και πληρέστερα λειτουργικά συστήματα. Το καλύτερο; Θ' αποφανθούμε το χειμώνα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ