Διαθέσιμη η GeForce GTX 690

Απίθανη δύναμη και... απίθανο κόστος για την ισχυρότερη κάρτα γραφικών

Την εντύπωση αληθινού... Ψυχρού Πολέμου, με την ασταμάτητη "κούρσα" για όλο και ισχυρότερα οπλικά συστήματα (arms race), θυμίζει κατά καιρούς η (εμπορική) σύγκρουση των nVidia και AMD, πρωταγωνιστριών εταιρειών στη τεχνολογική εξέλιξη των καρτών γραφικών για PC. Εμφανίζει η μία την νέα της πρόταση, ευδιάκριτα καλύτερη από την προηγούμενη, απαντά η άλλη με τη δική της νέα πρόταση, που είναι μόλις "ένα κλικ" καλύτερη. Μετά είναι η σειρά της πρώτης να απαντήσει στην ίδια ή άλλη ζώνη τιμής και... ούτω καθ' εξής. Ε, αυτή τη φορά κάπου "χάθηκε ο ρυθμός": ενώ η nVidia είχε περάσει οριακά μπροστά με την GeForce GTX 680, έναντι της Radeon HD 7970 της AMD, η δεύτερη δεν πρόλαβε να απαντήσει με τη φυσιολογική... "διπλή" 7990. Η nVidia έκανε την έκπληξη και εμφάνισε ήδη στην αγορά την Geforce GTX 690, την δική της... "διπλή"!

Πράγματι, η GeForce GTX 690 δεν είναι τίποτε άλλο - όπως έχει συμβεί τουλάχιστον άλλες 3 φορές στο παρελθόν με προηγούμενες σειρές προϊόντων της nVidia - από δύο GTX 680 που έχουν εσωκλειστεί στο ίδιο περίβλημα. Η ταχύτητά τους έχει σε μικρό βαθμό περιοριστεί ώστε να μην δημιουργούνται θερμικά προβλήματα, όμως οι επιδόσεις της GTX 690 συνολικά ελάχιστα υπολείπονται από αυτές που θα είχαν δύο ξεχωριστές GTX 680 τοποθετημένες στο ίδιο PC σε διάταξη SLI. Όπως εύκολα καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, η επεξεργαστική δύναμη της GTX 690 είναι τόσο μεγάλη, ώστε πρακτικά δεν υπάρχει τίτλος για PC που να είναι σε θέση να την... προβληματίσει. Μεγαλύτερος θα είναι ο προβληματισμός του επίδοξου κατόχου της σχετικά με το... ποιόν κεντρικό επεξεργαστή θα συνδυάσει με αυτήν την κάρτα γραφικών, ώστε να μην την περιορίζει. Και δεν έχουμε καν ακόμη αναφέρει πως δύο τέτοιες κάρτες μπορούν επίσης να συνδυαστούν, προσφέροντας (κατά προσέγγιση) την ισχύ τεσσάρων GTX 680 σε Quad SLI.

Οι πρώτες μετρήσεις τεχνικών Web sites για την GTX 690 αποδεικνύουν και πρακτικά ότι... μία οθόνη δεν είναι αρκετή για να αξιοποιήσει κανείς στο 100% μια κάρτα αυτού του επιπέδου. Χρειάζεται να τοποθετηθούν τρεις οθόνες ανάλυσης 1920x1200 (συνολικός αριθμός pixel 5760x1200) για να... "πέσει" ο αριθμός των καρέ σε λιγότερα από 90 ή 100. Με αυτά ως δεδομένα, ίσως δεν έχει άδικο η nVidia που κοστολογεί την GTX 690 προς... 999 δολάρια (!), ποσό πολύ υψηλό από όποια πλευρά κι αν το κρίνει κανείς. Όσοι και όσες αληθινά χρειάζονται αυτού του επιπέδου την ισχύ, πάντως, έχουν τουλάχιστον την επιλογή. Και όσοι την θέλουν, αλλά από το... κόκκινο και όχι το πράσινο "στρατόπεδο", δεν έχουν παρά να περιμένουν μερικές ακόμη εβδομάδες: η επίσης "διπλή" Radeon HD 7990 αναμένεται οσονούπω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ