Αθηνόραμα Digital: SSD Week!

Όσα οφείλει να γνωρίζει κανείς για τους ταχύτερους δίσκους των Η/Υ, σε 5 άρθρα

Όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία που στηρίζει τους προσωπικούς υπολογιστές, για όλα φταίνε οι... σκληροί δίσκοι! Υπερβάλλουμε για λόγους έμφασης, ναι. Είναι σαφώς αληθινό το γεγονός ότι όταν τα PC ή τα Mac καθυστερούν, σχεδόν πάντα "φταίχτης" είναι ο σκληρός δίσκος. Ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι μηχανικός, εξ ου και η πολύ μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα ανάμεσα στους "παραδοσιακούς" δίσκους και αυτούς μνήμης μόνιμης εγγραφής (solid state drive ή SSD).

Οι δίσκοι τεχνολογίας SSD δεν είναι μεν... "χθεσινά" προϊόντα, όμως μέχρι τα τέλη του 2011 η αλήθεια είναι πως αφορούσαν σε σχετικά μικρό κοινό: σ' εκείνους τους κατόχους PC που είχαν τις υψηλότερες απαιτήσεις από την απόδοση των συστημάτων τους, είχαν τα χρήματα να επενδύσουν στην αγορά ενός δίσκου SSD και τη γνώση να τον εγκαταστήσουν. Όχι πλέον. Από τη μία πλευρά το κόστος των δίσκων αυτών, άλλοτε απαγορευτικό, έχει μειωθεί σε επίπεδα απολύτως αποδεκτά για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Από την άλλη έχουν αντιμετωπιστεί όλες τους οι... "παιδικές ασθένειες" και είναι ευκολότερο από ποτέ να εγκατασταθούν σε υπάρχοντα συστήματα. Η επικείμενη κυκλοφορία των Windows 8, άλλωστε - του πρώτου λειτουργικού για την ευρύτερη αγορά που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να αξιοποιεί τους δίσκους SSD - θα καταστήσει αντιληπτά τα ωφέλη των προϊόντων αυτών σε μία γκάμα διαφορετικών συσκευών, όχι μόνο τυπικών PC πλέον.

Στους δίσκους τεχνολογίας SSD, λοιπόν, θα αφιερώσει το Αθηνόραμα Digital την τρέχουσα εβδομάδα. Σε κάθε ημέρα της θα δημοσιεύσουμε και από ένα άρθρο σχετικό, από τα... βασικά της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας, μέχρι το πώς τα Windows 8 "κάνουν τη διαφορά" σε καθημερινή χρήση όταν τούς είνα διαθέσιμος ένας δίσκος SSD. Τα άρθρα που περιλαμβάνει η Αθηνόραμα Digital SSD Week είναι τα παρακάτω:


- Δευτέρα, 15/10. Δίσκοι SSD: τα βασικά. Με απλά λόγια ο τρόπος που λειτουργούν και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε σχέση με έναν τυπικό μηχανικό σκληρό δίσκο.

- Τρίτη, 16/10. Δίσκοι SSD: ο... μύθος του ακριβού. Γιατί δεν κοστίζουν όσο "ακούγεται" και γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση που μπορεί να γίνει σε ένα PC σήμερα.

- Τετάρτη, 17/10. Kingston HyperX 3K. O δίσκος SSD με τα χαρακτηριστικά των ακριβών μοντέλων και την αξία των... οικονομικών! Λόγοι και λεπτομέρειες.

- Πέμπτη, 18/10. Kingston SSDNow V+200. Ακόμη κι όσοι θέλουν να ξοδέψουν τα λιγότερα δυνατά χρήματα για θεαματική αύξηση επιδόσεων στο PC τους, έχουν επιλογή. Αυτήν!

- Παρασκευή, 19/10. Δίσκοι SSD και Windows 8. Έρωτας... από το πρώτο boot! Γιατί το νέο λειτουργικό της Microsoft και οι δίσκοι αυτής της τεχνολογίας συνεργάζονται καλύτερα από ποτέ!


Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital SSD Week, άλλωστε, ένας τυχερός ή τυχερή θα έχει την ευκαιρία να... διαπιστώσει "από πρώτο χέρι" πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένας σκληρός δίσκος SSD στην καθημερινή χρήση ενός PC: ένας τέτοιος σκληρός δίσκος, προσφορά της Kingston Technologies, θα κληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Εβδομάδα δίσκων SSD στο Αθηνόραμα Digital, λοιπόν: η ζωή είναι... πολύ μικρή για να περιμένει κανείς άπραγος μπροστά στην οθόνη ενός PC!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ