AMD Trinity: πρόταση εναλλακτική

Συνδυασμός CPU και GPU, έκδοση τρίτη - είναι όμως αρκετά καλή;

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός τσιπ που εμπεριέχει τόσο έναν τυπικό κεντρικό επεξεργαστή όσο και ένα πλήρες υποσύστημα γραφικών δεν είναι κάτι καινούργιο, βέβαια: τόσο η AMD με την πρώτη της "γενιά" τέτοιων προτάσεων, τους επεξεργαστές Llano το 2011, όσο και η Intel με τους επεξεργαστές Sandy Bridge πέρυσι και Ivy Bridge φέτος, αυτό ακριβώς έχουν επιδιώξει ήδη. Όμως κάθε τους νέα προσπάθεια είναι κι ένα βήμα πιο κοντά στον αντικειμενικό στόχο της "ισορροπημένης απόδοσης λαμβάνοντας στα υπ' όψιν πάντοτε την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την αυτονομία". Και με αυτό ως δεδομένο, η "πρόταση 2012" της AMD, το chip με τον κωδικό Trinity, είναι σαφώς βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έστω κι αν προβληματισμοί υπάρχουν σχετικά με το αν το βήμα ήταν αρκετά μεγάλο για να την φέρει σε θέση πλεονεκτική.

Συγκεκριμένα: η AMD παρουσίασε τους συνδυασμούς CPU/GPU - τα chip που ονομάζουμε APU δηλαδή - με τα κωδικά ονόματα A10-4600M, A8-4500M, A6-4400M, A10-4655M και A6-4455M. Από την οικογένεια αυτή των "συνδυαστικών" επεξεργαστών Trinity, οι τρεις πρώτοι θα αξιοποιηθούν σε "κανονικού" μεγέθους και βάρους laptop (καθώς και σε πολύ μικρά και κομψά desktop σε ρόλο Media Center), ενώ οι δύο τελευταίοι προορίζονται για χρήση στην πολυσυζητημένη κατηγορία των λεπτών και πανάλαφρων ultrabooks.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα τεχνικά Web sites του εξωτερικού, η καινούργια πρόταση της AMD παρουσιάζει ανάμικτη εικόνα στις επιδόσεις της. Από τη μία πλευρά, το τμήμα των Trinity που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία κι επιτάχυνση γραφικών είναι καλύτερο από το αντίστοιχο των Ivy Bridge της Intel - αλλά, και πάλι, όχι τόσο ισχυρό ώστε να παίζει κανείς π.χ. σύγχρονα PC games σε αναλύσεις οθονών laptop χωρίς "συμβιβασμούς". Αξιόλογα χαμηλές είναι οι απαιτήσεις των chip της AMD σε ενέργεια, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και έχει φυσικά θετικότατη επίδραση στην αυτονομία της μπαταρίας φορητών συσκευών. Από την άλλη, το τμήμα του "καθαρόαιμου" επεξεργαστή στους Trinity κατατροπώνεται όχι μόνο από το αντίστοιχο των Ivy Bridge, αλλά και το αντίστοιχο των προκατόχων τους, των Sandy Bridge. Κάτι που, φυσικά, επηρεάζει τη γενική εικόνα ενός συστήματος στηριγμένου σε Trinity.

Έχοντας πει τα παραπάνω, είναι νωρίς ακόμη για να διαμορφώσει κανείς παγιωμένη άποψη σχετικά με τους επεξεργαστές Trinity, για έναν απλό λόγο: ήταν εξ αρχής στόχος της AMD να "χτυπήσει τον ανταγωνισμό", δηλαδή την Intel, στον νευραλγικής σημασίας τομέα του κόστους. Αν τα laptop και Media Center που θα στηριχθούν σε Trinity είναι από προσιτά έως πολύ φθηνά, για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό καταναλωτών οι επιδόσεις της νέας πρότασης της AMD συνολικά ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται και έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, λοιπόν, οπότε θα πρέπει να αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα τέτοια PC στην αγορά... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ