Χρόνια πολλά, PlayStation!

Δεκαπεντάχρονη διαδρομή, ιστορική

Σε διάστημα 15 ετών μια αγορά τόσο δυναμική όσο αυτή της ηλεκτρονικής διασκέδασης αλλάζει τόσα πρόσωπα, και τόσο γρήγορα, που ενίοτε είναι δύσκολο να... θυμηθούμε "πώς ήταν παλιά" για να κατανοήσουμε τις αλλαγές αυτές. Επέτειοι όπως αυτή των 15 ετών του PlayStation βοηθούν σ' αυτό. Από το 1995 έχουμε μεταβεί στον αναλογικό έλεγχο και στα οπτικά μέσα αποθήκευσης - και είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε στον έλεγχο με ανίχνευση κίνησης και στην... κατάργηση των μέσων αποθήκευσης. Το ευρύ κοινό έχει εξοικειωθεί με τις Δικτυακές υπηρεσίες και το online gaming χάρις στην τόλμη του Xbox, αλλά και ασχοληθεί με τα games ακόμη και για πρώτη φορά χάρις στη διαφορετικότητα του Wii.

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε, ωστόσο, ότι πολλές από αυτές τις ζυμώσεις θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο, αν η Sony δεν είχε ποτέ εισέλθει στην αγορά του gaming και δεν είχε σταθεί η αιτία για την καλλιέργεια ενός κλίματος ανταγωνισμού, που αποδείχθηκε γόνιμο και ωφέλιμο. Tο motto που είχε χρησιμοποιήσει η Sony το 1995 - το περίφημο "Don't underestimate the power of PlayStation" - ακούγεται σχεδόν... γραφικό εν έτει 2010. Είναι, όμως; Όχι, δεν είναι. Γιατί ο χρόνος απέδειξε πως η πραγματική δύναμη του PlayStation δεν ήταν αυτή που κρυβόταν στα... κυκλώματά του, αλλά αυτή που κρυβόταν στο marketing της Sony, το οποίο άλλαξε τα πάντα.

Και με αυτή τη διαπίστωση μπορεί να ολοκληρώσει κανείς ταιριαστά ό,τι ουσιαστικό μπορεί να ειπωθεί για τα γενέθλια του PlayStation. Όταν το όνομα ενός προϊόντος γίνεται brand name από μόνο του (και μάλιστα ένα από τα τρία πιο γνωστά στον πλανήτη), όταν συνδέεται σχεδόν αυτόματα στο μυαλό των καταναλωτών με κάτι in, cool και fun (εδώ τα αγγλικά είναι... ακριβέστερα και περιεκτικότερα), τότε κανείς - φίλος, ανταγωνιστής, πολέμιος και ο,τιδήποτε άλλο - δεν μπορεί να αρνηθεί πως η συνεισφορά της Sony στην ηλεκτρονική διασκέδαση, όπως εκπροσωπείται από το... εορτάζον σήμερα πρώτο της τέτοιο προϊόν, είναι αληθινά ιστορική. Χρόνια πολλά, PlayStation!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ