Xbox One: στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη

Στο "τρίτο κύμα" χωρών τελικά και η δική μας, άγνωστη μέχρι στιγμής η τιμή πώλησης

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση του 2013 για τους Έλληνες gamers και το... μεγαλύτερο ερωτηματικό τους τους πρώτους αυτούς μήνες του 2014, όμως η Microsoft είναι επιτέλους σε θέση να το απαντήσει επίσημα - έστω και όχι με τον... ικανοποιητικότερο δυνατό τρόπο ακριβώς. Το Xbox One, το οποίο ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το χειμώνα στις ΗΠΑ, σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα, θα διατεθεί στη χώρα μας το Σεπτέμβριο: τότε η Microsoft θα κυκλοφορήσει το νέο της σύστημα στο τρίτο "κύμα" χωρών που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο δεύτερο. Έτσι το Xbox One θα υποδεχθεί τη δεύτερη εορταστική του περίοδο σε σύνολο 39 χωρών παγκοσμίως.

Οι χώρες που θα υποδεχθούν το Xbox One το Σεπτέμβριο μαζί με την Ελλάδα θα είναι οι Αργεντινή, Βέλγιο, Χιλή, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Φινλαδία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Νότια Αφρική, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία. Περισσότερες λεπτομέρειες για το αν και κατά πόσο θα προσφέρεται για όλες αυτές τις χώρες το περιβάλλον χρήσης του Xbox One στη γλώσσα τους - για την εγγύηση και την τεχνική υποστήριξη τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ δεδομένα - η Microsoft θα δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες στο προσεχές μέλλον. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την τιμή πώλησης του Xbox One σε κάθε χώρα: θα θέλαμε με τρόπο αισιόδοξο να "προβλέψουμε" πως στην Ελλάδα θα διατεθεί αντί €499, αλλά η... πρότερη εμπειρία μας δυστυχώς παραπέμπει στα €529 ή και €549, λόγω υψηλότερου ΦΠΑ και ανάλογα με το περιθώριο κέρδους που η Microsoft θα δώσει στους εμπορικούς της συνεργάτες.

Το Xbox One έχει να επιδείξει αξιολογότατη, άκρως θετική εμπορική πορεία στις 13 χώρες όπου διατίθεται μέχρι στιγμής, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο το PlayStation4 στα τέλη Φεβρουαρίου είχε "περάσει μπροστά" κατά 2 εκατομμύρια συστήματα σχεδόν (έχοντας εμπορική παρουσία σε περισσότερες χώρες πάντα). Απομένει να δούμε πόσο θα αλλάξει η εικόνα αυτή ως τα τέλη Μαρτίου, καθώς έχει γίνει μόλις διαθέσιμο για το Xbox One το Titanfall, ο σημαντικότερος αποκλειστικός τίτλος του μέχρι στιγμής και ένας από τους πλέον συζητημένους για το 2014. Σε αυτόν η Sony θα αντιπαραθέσει σε λίγες ημέρες το Infamous: Second Son, προφανώς αποκλειστικό στο PlayStation4, με στόχο να ωθήσει τις πωλήσεις του δικού της συστήματος σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να διατηρηθεί η σχετική διαφορά στις δύο πελατειακές βάσεις. Από εκεί και πέρα, το Watch Dogs θα κυκλοφορήσει και για τα δύο συστήματα το Μάιο... και ψίθυροι υπάρχουν για μία άλλη αποκλειστικότητα του PS4 μέχρι τον Ιούνιο, οπότε - στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 - θα αποκτήσουμε σαφή εικόνα για το "οπλοστάσιο" και των δύο εν όψει Χριστουγέννων.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το Xbox One θα είχε ωφεληθεί πάρα πολύ εμπορικά αν η διάθεση του Xbox One στις 26 πρόσθετες χώρες γινόταν αυτές τις μέρες - ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Titanfall δηλαδή - και όχι το Σεπτέμβρη. Πέρα από το βάσιμο επιχείρημα του ότι "όσοι το ήθελαν πάρα πολύ το Xbox One δεν περίμεναν ένα χρόνο γι' αυτό", και το αμέσως επόμενο επιχείρημα "όσοι ήθελαν πάρα πολύ ένα σύστημα επόμενης γενιάς δεν περίμεναν ένα χρόνο γι' αυτό" (με ό,τι αυτό σημαίνει για το PS4 και τις δικές του πωλήσεις), ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να επιφυλάσσει κανένα... ΑΑΑ blockbuster για το σύστημα της Microsoft. Ακόμη και το Halo 2 HD να αληθεύει (δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί), δεν είναι ο τίτλος που θα ωθούσε την εμπορική διάθεση του Xbox One σε... νέα ύψη ακριβώς σε όλες αυτές τις χώρες. Στο μεταξύ, το PS4 στις 26 αυτές αγορές θα "παίζει χωρίς αντίπαλο" και, υποβοηθούμενο από την υπηρεσία PlayStation Plus και μία σχετικά σταθερή ροή νέων games, θα αποκτά προβάδισμα που είναι πιθανότατο να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας αργότερα. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο... "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Σεπτέμβρη το Xbox One; Σεπτέμβρη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ