Xbox One: οι λειτουργίες

Όλα όσα μπορεί να κάνει το καινούργιο Xbox: περίπου... τα πάντα!

Όσον αφορά σε άλλες λειτουργίες του Xbox One, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο. Η πρώτη είναι αυτή της σύλληψης υλικού "σε πραγματικό χρόνο" μέσα από video games, απευθείας στο σκληρό δίσκο του συστήματος. Η Sony έχει ήδη ανακοινώσει την ίδια λειτουργία ως ενσωματωμένη εξ αρχής στο PS4, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιά υλοποίηση θα είναι ευκολότερη και περισσότερο αποδοτική. Η δεύτερη λειτουργία δεν είναι ορατή στον καταναλωτή, είναι όμως πολύ σημαντική: η Microsoft υποστηρίζει πως, επειδή το Xbox One είναι Δικτυοκεντρικό και αξιοποιεί τις ιδιότητες του περίφημου Cloud, είναι εφικτό σε βάθος χρόνου ένας αριθμός από απαιτητικούς υπολογισμούς σε games και εφαρμογές να "φορτώνεται" στις... φάρμες από servers που έχει "στήσει" η εταιρεία για το Xbox Live. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, για πρώτη φορά, ένα οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας έχει "επεκτάσιμη" ισχύ - και χωρίς να πιάσουμε κατσαβίδι για να ανοίξουμε το κουτί!

Φυσικά επιδείχθηκαν όλα όσα περιμέναμε ως φυσιολογικά, όπως ο χειρισμός του περιβάλλοντος επικοινωνίας του Xbox One μέσω του νέου Kinect: αυτό δείχνει όντως να αντιλαμβάνεται ταχύτερα και ακριβέστερα τις κινήσεις του χρήστη, αλλά και να εκτελεί τις φωνητικές εντολές του με περισσότερο φυσικό τρόπο. Επίσης περισσότερες δυνατότητες δείχνει να έχει το σύστημα SmartGlass, το οποίο επιστρατεύει smartphones και tablets ως δεύτερες οθόνες προβολής πληροφοριών (αλλά μέχρι πρόσφατα είχε περιορισμένη χρήση). Φυσικά και για τα δύο σετ δυνατοτήτων περιμένουμε να δούμε από τη Microsoft διάθεση για επένδυση και εξέλιξη, γιατί - για την ώρα τουλάχιστον - περισσότερο αυτό που αποκαλούν οι Σάξονες... gimmick είναι, παρά κάτι αληθινά χρήσιμο ή/και απαραίτητο.

Από όσα επέδειξε η Microsoft στην αποκάλυψη του Xbox One, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας όσον αφορά στην ευελιξία, τις δυνατότητες και την πιθανή γκάμα λειτουργιών που αυτό μπορεί να προσφέρει. Αυτή είναι ευρύτατη. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν το καταναλωτικό κοινό αληθινά θέλει η "συσκευή κάτω από την τηλεόραση" να κάνει όλα αυτά τα πράγματα, αν νοιώθει πως το χρειάζεται και φυσικά αν προτίθεται να καταβάλλει ένα αξιοπρεπέστατο ποσό γι' αυτό... όταν έχει ήδη PC, smartphone, tablet και ένα σωρό άλλες συσκευές που προσφέρουν εκατοντάδες φορές περισσότερα apps. Υπάρχει, δε, πάντοτε ο ορατός κίνδυνος το Xbox One προσπαθώντας να αναδείξει τον εαυτό του στο "σύστημα που κάνει τα πάντα", να μην αποκτήσει ποτέ δικό του χαρακτήρα, το κοινό να μην κατανοήσει ποτέ το όποιο σχετικό "μήνυμα" και άλλες προτάσεις της αγοράς - όπως το PlayStation4 προφανώς - να επωφεληθούν από κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα, ωστόσο, και το Xbox One δείχνει να είναι το είδος του συστήματος που απαιτεί κάποιο χρόνο καθημερινής "συμβίωσης" μαζί του, προκειμένου να εκτιμηθεί. Με άλλα λόγια; Υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ