Xbox One: οι λειτουργίες

Όλα όσα μπορεί να κάνει το καινούργιο Xbox: περίπου... τα πάντα!

H Microsoft είναι μια εταιρεία που δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες της όσον αφορά στην περίφημη "επικράτηση στο σαλόνι", την κυρίαρχη θέση δηλαδή μιας εταιρείας ως παρόχου περιεχομένου για ηλεκτρονική διασκέδαση κάθε είδους, μέσα από το δικό της σύστημα. Ουκ ολίγες εταιρείες είχαν τον ίδιο στόχο επί πολλά χρόνια, μόνο η Sony και η Microsoft ωστόσο μπορούν πια να πουν με οποιαδήποτε σοβαρότητα πως συνεχίζουν να τον έχουν. Και, αφού η δεύτερη ολοφάνερα δεν είχε σκοπό να δώσει έμφαση στα games κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Xbox One, το... λιγότερο που μπορούσε να κάνει είναι να επιδείξει τις σχετικές με αυτά λειτουργίες, καθώς και τις υπόλοιπες. Και το έκανε.

Για να κατανοήσει κάποιος εύκολα πού στέκεται η Microsoft με το νέο Xbox, δεν έχει παρά να ανακαλέσει τη μέχρι σήμερα διαδρομή της: είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο software και, τα τελευταία χρόνια, στις Δικτυακές υπηρεσίες. Και το Xbox One είναι ένα, καλομελετημένων προδιαγραφών και ειδικά διαμορφωμένο, PC. E, "τί κάνει ένα κι ένα"; Δύο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση... ακόμη και τρία!

Πράγματι, το Xbox One ενσωματώνει στην ουσία τρία διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (!). Το πρώτο, το πλέον "συμπαγές" και απλό, είναι αυτό με το οποίο εκκινεί το σύστημα της Microsoft: σε αυτό δεν έχει πρόσβαση κανείς, ούτε οι χρήστες ούτε οι προγραμματιστές. Μέσα από το πρώτο λειτουργικό, εκκινούν άλλα δύο. Το ένα από αυτά είναι αφιερωμένο μόνο στα video games (και σε αυτό έχουν προφανώς πρόσβαση οι προγραμματιστές), ενώ το άλλο σε όλες τις άλλες εφαρμογές (και σε αυτό έχουν και οι χρήστες). Όπως είχε διαρρεύσει πριν από την παρουσίαση, το πρώτο λειτουργικό λέγεται Exclusive και το δεύτερο Shared. Το δεύτερο, δε, είναι στην ουσία... ο πυρήνας των Windows 8 (!), με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital με κάποια εξοικείωση σε περιβάλλον Windows και εφαρμογών, θα αναγνωρίσουν αμέσως την προσέγγιση της Microsoft. Ουσιαστικά το πρώτο λειτουργικό φιλοξενεί δύο άλλα εικονικά (virtual machines): κάθε ένα από αυτά τα δύο διαχειρίζεται το δικό του ποσοστό από την κεντρική μνήμη και μπορεί να εκτελεί διαφορετικά προγράμματα (games ή apps), με το Xbox One να ελέγχει και τα δύο μαζί. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει για πρώτη φορά στο σαλόνι αληθινή εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multitasking) και όχι απλώς εναλλαγή "με τη σειρά" ανάμεσα σε διαφορετικές. Κάτι που η Microsoft επέδειξε πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ