Xbox 720, PlayStation4: αντίστροφη μέτρηση

Όταν η φημολογία στο Internet όλο και πυκνώνει... εξελίξεις έρχονται!

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει ξανά και ξανά (και ξανά), όμως αυτές τις μέρες είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που αισθανόμαστε πως (α) κάτι τέτοιο έχει νόημα, (β) η φημολογία έχει βάση και δεν είναι κυριολεκτικά "λόγια του αέρα". Ο λόγος για το επόμενο PlayStation και το επόμενο Xbox, τα οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι ετοιμάζονται το λιγότερο εδώ και 24 μήνες (πιθανότατα παραπάνω) και μέσα στο 2013 όχι απλώς θα επισημοποιηθούν, αλλά θα παρουσιαστούν με λεπτομέρεια. Μία, πολύ μικρή ομολογουμένως, μερίδα των περίφημων "αναλυτών" θέλει τα δύο συστήματα ακόμη και να συγκρούονται εμπορικά τα Χριστούγεννα!

Ξεκινώντας από το... "σιγουράκι": το καινούργιο Xbox είναι πρακτικά βέβαιο πλέον ότι θα κυκλοφορήσει - τουλάχιστον στην αμερικανική αγορά - το Νοέμβριο. Έχουμε αρχίσει να διακρίνουμε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της "μετάβασης", όπως τη βιώσαμε από το πρώτο στο δεύτερο Xbox: την σχεδόν... ύποπτη σιωπή, την περιορισμένη ως μηδαμινή πια αφιέρωση πόρων σε νέα games από τη Microsoft, την προσήλωση σε extra υπηρεσίες αντί σε καινούργιο περιεχόμενο. Το Xbox 360 είναι το σύστημα εκ των δύο που χρειάζεται περισσότερο το νέο ξεκίνημα - και η αμερικανική εταιρεία είναι 100% σίγουρο πως θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί για δεύτερη φορά το πλεονέκτημα της εμφάνισης της δικής της πρότασης στην αγορά πριν από την αντίστοιχη της Sony.

Ελάχιστα πράγματα είναι "γνωστά" για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Xbox, καθώς οι διαρροές είναι ασαφείς κι αναξιόπιστες για την ώρα, όμως όλοι συμφωνούν στο εξής: στα μέσα Ιουνίου, αμέσως μετά την έκθεση της Ε3 δηλαδή, θα γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα γι' αυτό, αν όχι όλα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως, ακριβώς έτσι ώστε να "τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας" όλα πάνω του, το νέο Xbox δεν θα αποκαλυφθεί στο Los Angeles στις αρχές Ιούνη, αλλά νωρίτερα. Εκεί θα παρουσιαστούν σε αλληλεπιδραστική πια μορφή τα games του... αλλά θα δούμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Αυτό που δεν διακρίνουμε ως εφικτό, για λόγους τόσο τεχνικούς όσο και εμπορικούς, είναι να δούμε τον Ιούνιο στην Ε3 σε "live", κανονική μορφή τον έταιρο μονομάχο, το PlayStation4. Οι πρώτοι του τίτλοι έχουν ξεκινήσει ν' αναπτύσσονται μεν, εδώ και καιρό, το σύστημα αυτό καθ' αυτό όμως με παγιωμένες προδιαγραφές αναμένεται να παραδοθεί στους δημιουργούς games το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα. Πράγμα που σημαίνει πως το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει χρόνος για ολοκλήρωση των τίτλων αυτών φέτος, οπότε και για κυκλοφορία του PS4 τα φετινά Χριστούγεννα. Περιθώριο για (πολύ) μεγάλες εκπλήξεις υπάρχει πάντα, βέβαια, όμως ο τομέας των νέων games για ένα νέο σύστημα είναι υπερβολικά σημαντικός για να μην τού δοθεί η ανάλογη προσοχή... απλώς και μόνο έτσι ώστε το PS4 να μην κυκλοφορήσει αργότερα από το Xbox 720. Λέμε τώρα.

Η Sony, πάντως, για το 2013 δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες: να προωθήσει σοβαρότερα το PS Vita αφενός, να αξιοποιήσει εμπορικά στο μέγιστο το PS3 αφετέρου, καθώς το δεύτερο θα έχει μια πάρα πολύ καλή χρονιά από πλευράς διαθέσιμων ΑΑΑ τίτλων. Για το οικιακό PlayStation η ανάγκη για ανανέωση δεν είναι τόσο μεγάλη: οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι της γνώμης πως η Sony έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει για ένα χρόνο την κυκλοφορία του PS4, αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κερδοφορία φέτος χάρις στο PS3 και ένα αληθινά πολύ ισχυρό εμπορικό ξεκίνημα για το επόμενο οικιακό PlayStation. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως η Sony θα αφήσει τη σκηνή της Ε3 (και τις εντυπώσεις) στη διάθεση της Microsoft: για την ακρίβεια, πιστεύουμε πως θα επιδιώξει να "χαλάσει το πάρτι" της δεύτερης απλώς αποκαλύπτοντας το PS4, έστω κι αν το σχέδιό της προβλέπει την διάθεσή του το Νοέμβρη του 2014. Γιατί, ας μην ξεχνάμε... στον έρωτα, τον πόλεμο και το marketing, όλα επιτρέπονται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ