Το νέο Xbox, το PS4, τα PC και το WiiU

Νέες ισορροπίες στον "επόμενο γύρο", για όλους. Οι λόγοι;

Ακόμη δεν έχει... "βγει ο Ιανουάριος" καλά-καλά και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των δύο νέων συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης που θα διαδεχθούν τα Xbox 360 και PlayStation3 φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Κατά τα φαινόμενα, δεν θα διαρκέσει καν μέχρι την έκθεση της Ε3, όπως περιμέναμε: είναι πολύ πιθανό να μάς γνωστοποιηθούν πολλά από τα σημαντικά στοιχεία τους, τόσο από τη Microsoft όσο και από τη Sony, πριν από τον Ιούνιο. Ένα στοιχείο ωστόσο ξεχωρίζει, αυτή τη φορά, ως αυτό που μπορεί να "κάνει τη διαφορά" στην επόμενη "μάχη" ανάμεσα στα Xbox 720, PS4 και WiiU: τα υποσυστήματα στα οποία στηρίζονται τα δύο πρώτα. Η σημασία αυτού του στοιχείου δεν μπορεί να υποτιμηθεί: από κάποιες απόψεις, μπορεί να κρίνει την πορεία στην οποία θα κινηθεί όλη η αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας από το 2014 και μετά. Εξηγούμε.

Όπως "ψιθυριζόταν" καιρό, το επόμενο Xbox και το επόμενο οικιακό PlayStation δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο των προκατόχων τους όσον αφορά στην κατασκευή και τα υποσυστήματά τους. Τόσο η Sony, με τον περίφημο επεξεργαστή Cell, όσο και η Microsoft με τον ιδιότυπο επεξεργαστή PowerPC, ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια σε ειδικό σχεδιασμό για τα PS3 και Xbox 360. Αυτά τα εκατομμύρια δολάρια τα επιβαρύνθηκαν επί χρόνια, υπό την έννοια ότι στο σχετικό κόστος ανάπτυξης έγινε απόσβεση μετά τον 4ο ή και 5ο χρόνο πορείας των Xbox 360 και PS3 στην αγορά. Υπήρξαν, δε, κι επιπλοκές: το PS3 αναγκαστικά εισήλθε στην αγορά σε υψηλή τιμή και η Sony έχασε τεράστια ποσά εξαιτίας του γεγονότος, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός του Xbox 360 δεν είχε μελετηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα το διαβότητο πρόβλημα του "Ring of Death". O ειδικός σχεδιασμός κοστίζει... ποικιλλοτρόπως, όπως αποδείχθηκε.

Όχι. Αυτή τη φορά οι Microsoft και Sony φαίνεται να επέλεξαν ψύχραιμα. Ρεαλιστικά. Πραγματολογικά. Γιατί να επανεφεύρουν τον τροχό; Και οι δύο επέλεξαν υποσυστήματα - κεντρικούς επεξεργαστές, επεξεργαστές γραφικών, τύπους μνήμης - που βασίζονται σε σημερινά, δοκιμασμένα προϊόντα, που έμπειρες εταιρείες όπως η AMD πωλούν ήδη. Από μία πλευρά (και χωρίς κάτι τέτοιο να είναι 100% σωστό) τα Xbox 720 και PlayStation 4 θα είναι ένα είδος κομψών, ευέλικτων, ισχυρών, σοβαρά υποστηριζόμενων από τις εταιρείες τους με Δικτυακές υπηρεσίες και αποκλειστικό περιεχόμενο... Media Center PC! Και αυτό αλλάζει πάρα, μα πάρα πολλά πράγματα. Ευτυχώς, με την καλή έννοια. Για όλους ή... σχεδόν όλους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ